Deducerea pentru părinții cu copii la școală sau grădiniță, o bătaie de cap pentru doar 10 lei!

Deducerea pentru părinții cu copii la școală sau grădiniță, o bătaie de cap pentru doar 10 lei!

Deși mulţi părinţi au crezut că deducerea personală suplimentară de impozit pentru cei care au copilul înscris la creșă, grădiniță sau școală va fi de 100 de lei lunar, pe care îi vor lua în plus efectiv la salariu, suma rămasă angajatului este, de fapt, de 10 ori mai mică.

Este adevărat că OUG adoptată în vară prevede că deducerea personală suplimentară din impozitul pe venit va fi în valoare de 100 de lei lunar pentru fiecare copil înscris într-o unitate de învățământ, dar calculele se fac din salariul brut, iar până la urmă părintele rămâne doar cu 10 lei în mână.

ADVERTISING

Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a explicat la Europa FM cum se ajunge aici. "Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună."

Chițu a spus că măsura vine la pachet și cu alte deduceri fiscale: "Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ. Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri. În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an atât s-a putut acomoda în limita acestor bani".

ADVERTISING

Decizia a stârnit critici din partea federaților de părinți. "Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa", a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart.

În plus, pentru a obţine noua deducere personală suplimentară de impozit care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, părinții trebuie să-i aducă angajatorului o adeverință eliberată de unitatea de învățământ în care este înscris copilul, ceea ce înseamnă o uriaşă povară birocratică pentru toate şcolile care trebuie să elibereze documentele şi o nouă alergătură pentru plimbat hârtii din partea părinţilor (puţine şcoli acceptă şi varianta comunicării pe mail).

ADVERTISING

Cum un singur părinte are dreptul la deducere, pe lângă adeverinţă, părintele mai duce angajatorului şi o declaraţie pe propria răspundere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇