TVA scade la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și solare

TVA scade la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și solare

TVA scade de la 19 la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice, potrivit unei legi promulgate, joi, de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Codului fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare.

Scopul acestei măsuri este reducerea consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

ADVERTISING

Cristina Prună de la USR afirma în plen, în şedinţa în care s-a aprobat proiectul, că este vorba de o lege care încurajează investiţiile în sisteme de producere mici de energie, încurajarea prosumatorilor, dar şi în eficienţa energetică, prin instalarea de pompe de căldură, de asemenea, prin instalarea de panouri solare termice.

”Mă bucur, vă spun sincer, mă bucur că acest proiect a găsit susţinere transpartinică, că, în anumite comisii, de pildă, în Comisia pentru Buget-Finanţe, colegii şi-au adus contribuţia, prin amendamente, şi chiar au fost introduse acele kituri de instalare a panourilor fotovoltaice, în reducerea de TVA la 5%.

ADVERTISING

Genul acesta de proiecte reduce, până la urmă, factura la energie, în plină criză energetică”, arăta ea.

Iniţiatoarea mai preciza că prosumatorii din România pot să fie încurajaţi cu astfel de legi, stimulaţi să-şi instaleze acele panouri fotovoltaice, reducând taxele pe care statul le aplică asupra lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇