Cardurile de energie vin pe 1 februarie. Trei modificări esențiale pentru beneficiari

Cardurile de energie vin pe 1 februarie. Trei modificări esențiale pentru beneficiari

Guvernul a discutat în şedinţa de miercuri despre cardurile de energie şi a adoptat o ordonanţă care aduce câteva modificări pentru beneficiarii acestui ajutor de la stat.

Cardurile vor fi distribuite de la 1 februarie, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Oamenii de la sate care au aceeaşi adresă - pot fi şi zeci de mii

Prima problemă este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal.

Explică Marcel Boloş: "La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Repet, nu e întocmit încă nomenclatorul stradal.

Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situaţii.

Dau exemplul judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă.

ADVERTISING

Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi".

De luni, 16 ianuarie, şi până pe 1 februarie, vor fi distribuite declaraţiile pe propria răspundere pentru situaţiile în care beneficiarii figurează la aceeaşi adresă.

Colocatari de la adresa de domiciliu

O a doua măsură vizează situaţia în care beneficiarii au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceştia nu locuiesc efectiv la acea adresă şi nici nu se poate face radierea lor de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situaţia de a fi exclus din listă.

ADVERTISING

"Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înştiinţării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluşi din listă, se va adresa primăriei din raza de domiciliu de care aparţine pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situaţia de la faţa locului, respectiv câţi locuiesc la adresa de domiciliu.

Vă reamintesc că noi acordăm sprijinul pentru compensarea preţului la facturile pentru energie în funcţie de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum şi încercăm să respectăm plafonul de venit la locul de consum să depăşească cei 2.000 de lei", a declarat Marcel Boloş.

Decontarea lemnelor de foc

A treia măsură e legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de iarnă 2022 - 2023.

Va fi nevoie de documente justificative precum factura şi documentul de plată care intră în sistemul de decontare şi se pot ridica de la poştaş sau oficiile poştale sumele de bani cheltuite.

ADVERTISING

Ultima modificare realizată azi nu priveşte direct beneficiarii, ci autorităţile.

"A patra modificare este cea privitoare la mecanismul instituţional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea ei participă Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Direcţia de evidenţă de populaţiei", a transmis oficialul MIPE.

Termene de implementare

  • Între 16 ianuarie şi 1 februarie se vor distribui către asociaţiile de proprietari scrisoarea prin care se prezintă asociaţiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor şi modelul certificatului de validare a datoriei. (Există 152.000 de asociaţii de proprietari.)
  • În perioada 1 februarie - 15 februarie se vor distribui înştiinţările pentru cei care sunt eliminaţi din liste pentru că figurează împreună cu alţi colocatari care din verificări duc media veniturilor peste 2.000 de lei. (Există 313.000 de cazuri)
  • De la 1 februarie se va distribui cardul de energie
  • 1 martie este dată de referinţă pentru plăţi (însă Marcel Boloş speră să fie chiar de la 20 februarie 2023)
image-12
Foto: MIPE

Ce se face cu cardul de energie

Ministrul Boloş a explicat şi traseul pe care titularul de card care doreşte să-şi plătească factura de încălzire de la bloc ar trebui să-l urmeze:

  • "După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să-şi plătească (sic!) căldura la bloc solicită asociaţiei de proprietari acest certificat de validare a datoriei.
  • Asociaţia de proprietari completează cu datele de identificare şi suma pe care o datorează certificatul.
  • După aceea, beneficiarul are două modalităţi: aceea în care merge la Oficiul Poştal cu trei documente - actul de identitate, cardul de energie şi certificatul de validare a datoriei - pentru căldura la bloc.
  • A doua modalitate este la poştaş, care poate să întocmească formalităţile pentru ca să-şi plătească căldura la bloc. (...)
  • După ce s-a completat dovada privind serviciile de mandat poştal, Poşta are la dispoziţie banii pe care noi i-am virat Poştei pentru toţi beneficiarii".

Iată cum arată cardul de energie și ce e certificatul de validare a datoriei şi cine sunt beneficiarii

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 11 ianuarie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 11 ianuarie, susținut de ministrul investițiilor și proiectelor europene, Ioan Marcel Boloș, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 ianuarie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇