Ajutor de 1.400 de lei pentru facturi. Cum arată cardul de energie și ce e certificatul de validare a datoriei

Ajutor de 1.400 de lei pentru facturi. Cum arată cardul de energie și ce e certificatul de validare a datoriei

Noutăţi pentru cei care vor beneficia de cardurile de energie furnizate de Guvern ca ajutor pentru persoanele vulnerabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a aprobat modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1.400 lei în 2023.

În plus, a fost aprobat și certificatul de validare a datoriilor, care va fi emis de asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Tot vineri Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a încheiat o convenţie cu Poșta Română, pentru a asigura serviciile de emitere a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor.

ADVERTISING

Poșta va asigura distribuirea și încărcarea cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie.

Aşa va arăta noul card de energie, care oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante către furnizorii de energie.

image-36
Foto: MIPE

Certificatul de validare a datoriei

Aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare:

  • un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă
  • al doilea exemplar se păstrează la Poştă, ca anexă la documentele care stau la baza plății prin serviciul de mandat poștal.
ADVERTISING

Beneficiarii trebuie să știe că asociațiile de proprietari/locatari:

  • primesc sumele transmise prin mandat poștal de la Poştă,
  • operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin,
  • operează în evidențele contabile plata datoriei beneficiarului față de energia termică
  • virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.

Aşa arată certificatul de validare a datoriei:

image-37
Foto: MIPE

"Ajutoarele de 1.400 de lei finanțate de MIPE vor compensa creșterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire", spune ministrul Marcel Boloș, citat într-un comunicat.

ADVERTISING

Cui vor fi acordate ajutoarele

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

  • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023
  • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023

Beneficiarii sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Pentru acordarea acestor ajutoare au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei.

Ce trebuie să știe potențialii beneficiari

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi comunicate Poștei.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇