TVA redus la 5% pentru pompe de căldură și panouri fotovoltaice și solare

TVA redus la 5% pentru pompe de căldură și panouri fotovoltaice și solare

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ca for decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii USR Cristina Prună şi Adrian Weiner, care prevede reducere TVA de la 19 la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi panouri solare, pentru a veni în sprijinul investiţiilor în energie regenerabilă şi eficienţă energetică.

Legea merge la promulgare.

Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Codului fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19, la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat de presă al USR, reducerea TVA va stimula noi investiţii în mici capacităţi de producţie şi eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariţia de noi prosumatori care vor putea să îşi reducă factura la energie şi să dea surplusul de producţie în sistemul energetic.

În acelaşi comunicat, USR susţine că a reuşit să blocheze acea infamă „taxă pe soare” adoptată de Guvern exact înainte de 1 decembrie.

ADVERTISING

„România şi Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii şi avem nevoie de noi investiţii în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor. Banii privaţi au reuşit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalaţi.

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură şi panourilor solare va conduce la creşterea ritmului de realizare a investiţiilor atât în producţia de energie pentru autoconsum, cât şi în eficientizarea energetică a locuinţelor.

ADVERTISING

Numai prin investiţii putem traversa această criză energetică”, a afirmat Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

La rândul său, deputatul USR Adrian Wiener a precizat că „independenţa energetică este un obiectiv strategic al României şi această iniţiativă îşi propune să facă mai accesibile mijloacele prin care românii pot deveni prosumatori şi să contribuie individual la acest obiectiv”.

„Este ceea ce trebuie să facă acum statul român, în această criză majoră, prin reducerea cotei de TVA. USR este parte a soluţiei politice din România”, a completat Adrian Wiener.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇