Popescu jură că taxa pe soare e fake news, dar Drulă continuă acuzațiile. Explicațiile lui Gabriel Biriș

Popescu jură că taxa pe soare e fake news, dar Drulă continuă acuzațiile. Explicațiile lui Gabriel Biriș

Ministrul Energiei susţine că prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare, fiind vorba despre fake news. În schimb, şeful USR (formaţiune care a adus în discuţie ieri această taxă) continuă să acuze Puterea că vrea să pună bir pe energia pe care oamenii o produc pentru consumul propriu.

Avocatul Gabriel Biriş explică şi el cum stau lucrurile.

Dar să îi luăm pe rând.

Ministrul Virgil Popescu a dezminţit vehement, luni, că Guvernul ar fi introdus o taxă pe soare, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public. El explică din nou (ca şi aseară) că ordonanţa de urgenţă la care se face referire este, de fapt, transpunerea unei directive care menţionează posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, în anumite condiţii, dar nu este vorba despre o certitudine.

"Am implementat o directivă privind energia regenerabilă, prin care prosumatorii pot să-şi monteze în mai multe locaţii panouri şi pot beneficia de aceeaşi compensare şi de schimb între locaţii, ceea ce nu era prins până acum, doar dacă au aceeaşi reţea de distribuţie. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi însemnat sancţiuni, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie", a spus Popescu.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, taxa pe soare este fake news.

"Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă", a subliniat ministrul, citat de Agerpres.

El a explicat că este vorba de implementarea unei directive care menţionează această posibilitate, dar că Ministerul Energiei nu va susţine niciodată introducerea unei astfel de taxe.

"În anumite condiţii, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic naţional - n.red.), în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puţin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei astfel taxe", a arătat Popescu.

Implementarea unei directive care menţionează o posibilitate este una şi introducerea unei taxe este alta, a mai spus oficialul.

"Nu va exista nicio taxă pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciucă sprijină prosumatorii. Ordonanţa a fost în dezbatere publică. Nimeni nu-şi doreşte această taxă şi nimeni nu va plăti o astfel de taxă", a completat ministrul de resort.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Explicaţiile avocatului

Avocatul Gabriel Biriș, specializat în fiscalitate, explică şi el pe Facebook ceea ce el numeşte "o furtună într-un pahar cu apă" şi "energii irosite pentru nimic"

"Despre ce este vorba? Art. 21(3) din proiectul de OUG incriminat (care implementează cu mare întârziere Directiva 2018/2001) prevede ca autorităţile (Guvernul, ANRE) pot introduce taxe şi tarife nediscriminatorii (adică la fel ca pentru energia cumpărată) pentru prosumatorii care îndeplinesc cel puţin una din următoarele condiţii:

i) au primit bani de la stat ca să îşi monteze panourile, dar doar dacă astfel de tarife nu subminează viabilitatea proiectului (tare sunt curios cum vor arăta normele!);

ii) puterea instalată depaşeşte 30 Kwh (adică nu prea vorbim de casnici aici, că nu ai cum să pui pe casă atâtea panouri).

Mai e şi o a treia condiţie, şi anume ca puterea instalată totală la prosumatori să depăşească 8% din puterea instalată totală in Romania, din 2026. Asta este exclus să se întâmple la noi!", scrie Gabriel Biriş.

ADVERTISING

USR: Am văzut nişte declaraţii confuze, practic nişte minciuni

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuză însă în continuare Guvernul că pune taxa pe soare şi pe ministrul Energiei de minciună.

"Această taxă pe soare, despre care USR a vorbit în ultimele zile, este o sfidare la adresa românilor în plină criză energetică. Am văzut nişte declaraţii confuze, practic nişte minciuni. În acelaşi timp, ministrul (Energiei) ne spunea că ne garantează că nu crede că o să fie taxe, dar textul legislativ, ordonanţa de urgenţă adoptată, spune că oamenii vor fi taxaţi şi pentru energia pe care şi-o generează singuri cu panouri fotovoltaice", a afirmat Drulă, citat de Agerpres.

El a adăugat că declaraţiile social-democraţilor (care au cerut ieri explicaţii ministrului) sunt "complet ipocrite", în contextul în care l-au susţinut pe Virgil Popescu.

"Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD. Cei de la PSD, în septembrie când USR şi Forţa Dreptei au depus moţiune, au făcut scut în jurul ministrului Virgil Popescu, aşa că ieşirile de ieri şi de astăzi ale PSD, care şi-a dat seama ce pocinog a făcut acest guvern care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite, când chiar dânşii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru", a susţinut Cătălin Drulă.

Însă tot el spune că Guvernul mai are timp să retragă această ordonanţă, chiar dacă textul a fost publicat în Monitorul Oficial.

"USR a făcut ca de fiecare dată opoziţie profesionist, a stat şi s-a uitat pe texte de lege date noaptea de acest Guvern, a adus acest subiect în spaţiul public, într-un mod în care sperăm ca acest Guvern să dea înapoi, să retragă acest text. Mai este timp chiar dacă l-au publicat în Monitorul Oficial, nu ar fi prima dată să retragă un text de lege. Nu obligă Directiva europeană ca Guvernul României să taxeze prosumatorii. Directiva europeană dă o posibilitate şi nu e prima dată. Sunt multe alte directive europene care spun că statul membru poate. De la statul membru poate, la un text de lege care introduce imperativ taxarea chiar şi din 2026, aşa cum a spus ministrul astăzi, este o cale lungă", a menţionat Drulă.

Şeful USR arată că OUG este şi un semnal negativ dat industriei:

"Dincolo de absurditatea taxării energiei generate pentru consum propriu, este un semnal care este dat industriei. Ce investitor, când proiectele pe energie sunt pe 15 ani, pe 20 de ani, pe 25 de ani, mai merge înainte cu investiţiile când ştie că avem un astfel de guvern iresponsabil care nu ştie de unde să mai scoată bani şi introduce acest solărit, această taxă pe soare şi ştii că, atunci când vei investi, peste un an sau doi, Virgil îţi introduce un altfel de taxă sau impozit şi planul de afaceri este dat peste cap".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇