De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare o nouă scutire de impozit pentru părinții cu copii înscriși la școală sau grădiniță

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare o nouă scutire de impozit pentru părinții cu copii înscriși la școală sau grădiniță

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare o nouă deducere personală suplimentară de impozit pentru părinţii care au copilul înscris la creșă, grădiniță sau școală. 

Ordonanţa care face acest lucru posibil a fost adoptată în iulie, însă abia acum îşi face resimţite efectele.

Este vorba despre o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit în valoare de 100 de lei, pentru fiecare copil sub 18 ani înscris într-o unitate de învățământ, subliniază Federația Națională a Părinților într-o informare postată online.

ADVERTISING

Deducerea se acordă lunar părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

"(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

(...) b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare", se arată în ordonanţa respectivă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La această deducere suplimentară de 100 de lei, are dreptul doar unul dintre părinţi.

Acest părinte trebuie să prezinte la angajator o adeverinţă care să ateste că fiul/fiica lui este înscris într-o unitate de învățământ, dar și o declarație pe propria răspundere.

"(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar".

ADVERTISING

Dacă părintele are mai multe locuri de muncă, acesta are obligația să declare şi că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

"(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator", arată textul OUG.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇