Ai primit factura la curent pe doar două săptămâni din decembrie? Enel explică de ce și ce trebuie să faci pentru plafonare (Video)

Ai primit factura la curent pe doar două săptămâni din decembrie? Enel explică de ce și ce trebuie să faci pentru plafonare (Video)

Enel România și-a anunțat clienții că, având în vedere modificările aduse de Guvern peste noapte la ordonanța privind plafonarea tarifelor la energie, factura pe decembrie va include doar primele două săptămâni.

Mai exact, modificările aduse pentru a reglementa situația românilor cu mai multe locuințe au intrat în vigoare în ultima vineri din anul trecut, pe 30 decembrie, după ce au fost publicate în Monitorul Oficial. Așadar, cu doar un weekend înainte de intrarea efectivă în vigoare, mai exact weekendul în care s-a făcut trecerea între ani.

ADVERTISING

„Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023.

Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”, arată Enel în informarea clienților.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De ce s-a ajuns la această situație

Ordonanța de urgență 192 (adoptată în 28 decembrie 2022 și publicată în MOf în 30 decembrie 2022), care a eliminat declarația pe proprie răspundere pentru românii care au mai mult de o locuință și care a extins plafonarea la toate locurile de consum, se aplică de la 1 ianuarie 2023.

Până atunci a produs efecte Legea 357/2022 privind plafonarea prețurilor la energie, intrată în vigoare în 16 decembrie 2022.

Cu alte cuvinte, în perioada 16-31 decembrie 2022, plafonarea se aplică doar pentru un loc de consum (domiciliu/reședință).

ADVERTISING

„Acest lucru înseamnă că pentru perioada 16 decembrie-31 decembrie 2022, rămâne o situație neacoperită care prevede că plafonul se acordă doar la o singură locație de consum, ceea ce face ca pentru a doua, a treia, a patra, a cincea locație de consum să trebuiască să se plătească un alt preț decât prețul plafonat”, a explicat preşedintele Asociației Energia Inteligentă Dumitru Chisăliță, luni, la Antena3.

Reprezentanții Enel explică și cum se aplică plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025. Detalii AICI.

Iată cum puteți beneficia de plafonarea facturii la energie:

Primele zile din an sunt și primele în care se aplică deja cele mai recente măsuri legislative (după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 192/2022, pe 30 decembrie). Așadar, rămâi informat despre prevederile aduse de aceste noi schimbări, în special dacă te înscrii într-una dintre cele trei categorii de mai jos, pentru care este nevoie să depui documente:⚡️ ești persoană care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale⚡️ ai în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ⚡️ reprezinți o familie monoparentală și ai în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământCitește cum vom factura consumul tău de energie în 2023, aici: https://bit.ly/3jVcega sau în animația de mai jos.⚠️Important! Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!

Publicată de Enel România pe Vineri, 6 ianuarie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇