Un alt fel de primar: Ia cina acasă cu alegătorii (Foto & Video)

Un alt fel de primar: Ia cina acasă cu alegătorii (Foto & Video)

Niciun subiect nu este ocolit atunci când primarul unui orășel din Spania își vizitează alegătorii care îl invită la masă. Edilul spune că acesta e cel mai bun mod de a afla ce-și doresc oamenii.

Totul a început în octombrie cu o postare pe Twitter. „Mi-ar plăcea să iau cina la dumneavoastră. Eu aduc desertul.”

A urmat o avalanșă de invitații, iar Michel Montaner a ajuns să bată aproape în fiecare seară la ușile unor oameni pe care nu-i cunoștea.

"Sun la ușă și spun: 'Salut, sunt primarul'. Mă duc singur, fără poliție, fără consilieri", a povestit Montaner pentru The Guardian.

Discuții până noaptea târziu

Politicianul, care este primarul orășelului Xirivella din estul Spaniei din 2015, a venit cu această idee în speranța că va putea afla mai ușor ce așteptări au cei mai mulți din cei 31.000 de locuitori înaintea alegerilor locale din luna mai.

ADVERTISING

Însă după ce a luat cina cu peste 60 de persoane în ultimele săptămâni, a fost surprins să constate cât de nerăbdători sunt oamenii să-i împărtășească bucuriile și necazurile lor, în timp ce umplu mesele cu tortilla cu cartofi și platouri cu jambon marmorat.

"De fapt, masa e mai degrabă simbolică, de obicei mănânc doar o salată și un sendviș. Însă lucrul important este că ei mă invită în casele lor. Și odată aflați în acest cadru de încredere și intimitate, zidurile se dărâmă și oamenii îmi spun ce au cu adevărat în minte", a spus Montaner.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare luni și vineri, dacă programul îi permite, primarul se duce la gazdele sale la ora 21:00 cu un platou cu prăjituri preparate prin rotație de patiseriile locale. Pornind de la obiectivul anunțat în prima postare ("Vreau să vorbesc cu tine și cu familia ta despre Xirivella. Niciun subiect nu este evitat"), discuțiile ajung, câteodată, să se întindă dincolo de miezul nopții.

Unii dintre localnici au rădăcini adânci în oraș, alții au emigrat din Ucraina sau Bulgaria. Primarul este servit de gazdele sale cu diverse preparate, de la potârnichi murate la pork Wellington. Uneori, formula se schimbă - recent, un grup de tineri pe la 20 de ani "l-a convocat" într-un bar. Luna viitoare, el are de gând să viziteze un preot.

ADVERTISING

Un politician care vrea să afle adevărul

Montaner ascultă cu atenție ce-i spun oamenii și ia notițe într-o agendă. Localnicii vin cu propuneri, de la un nou auditoriu la extinderea unei săli de sport municipale, dar nici nu-l scutesc de critici exprimate politicos, în privința îmbunătățirii curățeniei de pe străzi și a întreținerii spațiilor verzi.

"Chiar apreciez. Și nu vreau să aud numai lucruri plăcute, știm bine că nu sunt adevărate", a spus edilul.

De multe ori, discuțiile nu se rezumă numai la problemele locale. "Oamenii îmi povestesc despre problemele lor personale, despre problemele de familie sau de educație. Cu toată sinceritatea vă spun că niciodată nu știu ce o să găsesc, dar m-am întâlnit cu niște familii minunate", a explicat el.

Inițiativa a ajuns atât foarte populară, încât calendarul primarului este plin până în martie. Și ce este la fel de remarcabil, el merge singur în vizite. "Sunt oameni care m-au întrebat: 'Dar nu te temi să te duci așa, singur, fără pază, fără consilieri?'", a spus el, precizând că alegătorii nu s-au dovedit influențați de polarizarea care a dominat în relatările presei din Spania.

În schimb, Montaner a devenit convins că inițiativa lui poate juca un rol important în clădirea unor punți cu oamenii: "Imaginați-vă dacă cei 8.600 de primari din Spania - sau primarii din Anglia ori Franța - ar merge toți la cină, nu în fiecare seară, dar poate o dată pe lună, în casa unui vecin. Asta ar reduce tensiunea, furia, iar oamenii chiar și-ar cunoaște reprezentanții", a explicat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇