Spania oferă abonamente de tren gratuite pentru navetiști, la noi CFR a scumpit biletele

Spania oferă abonamente de tren gratuite pentru navetiști, la noi CFR a scumpit biletele

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat acordarea de abonamente gratuite pentru toate trenurile de navetiști și pentru liniile regionale pe distanțe sub 300 de kilometri, în încercarea de a reduce impactul creșterii costului vieții.

Astfel, călătoriile între orașe precum Barcelona și Sevilla sau Madrid și Bilbao vor fi gratuite, dacă vor fi efectuate pe baza unui abonament, relatează Euronews.

Măsura va fi în vigoare între 1 septembrie și 31 decembrie, doar pentru minimum zece călătorii dus-întors, nu și pentru bilete simple, cu trenurile companiei naționale Renfe.

ADVERTISING

Trenurile de lungă distanță și cele operate de alte companii nu vor intra sub efectul acestei decizii.

Spania a introdus în iunie o reducere de preţ cu 50% la călătoriile cu trenurile Renfe, pentru a-i sprijini financiar pe navetiști, însă agravarea situației economice l-a determinat pe prim-ministrul Sanchez să vină acum cu gratuitate.

Biletele de tren gratuite vor fi finanțate printr-o nouă taxă impusă băncilor și companiilor energetice care au obținut profituri de pe urma creșterii ratelor dobânzii și a prețurilor la energie. Taxa va intra în vigoare în 2023 și va genera încasări la buget de 7 miliarde de euro, în doi ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Spania nu este singurul stat din Europa care ia măsuri pentru reducerea tarifelor de transport în comun. Germania a introdus în iunie un abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii, în valoare de 9 euro, care poate fi folosit pentru transportul local și regional, până la sfârșitul lui august.

În schimb, la noi, CFR a scumpit biletele de la 1 iulie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇