Daniel Toda va retrage proiectul de eutanasiere a pisicilor fără stăpân, după ce a primit "mesaje oribile"

Daniel Toda va retrage proiectul de eutanasiere a pisicilor fără stăpân, după ce a primit "mesaje oribile"

Deputatul neafiliat Daniel Toda a anunţat că va retrage un proiect de lege depus la Parlament, conform căruia pisicile nesupravegheate ar putea fi incluse în categoria „animal fără stăpân” şi va lansa o dezbatere publică cu privire la situaţia acestora.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de Daniel Toda şi depuse la Senat, pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate.

Deputatul spune că a decis retragerea proiectului după ce a primit mesaje oribile în care a fost numit "ucigaş de pisici" și psihopat.

ADVERTISING

"Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună şi nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar astăzi (miercuri - n.red.), am primit mesaje în care am fost numit "ucigaş de pisici", psihopat, ameninţat în fel şi chip.

De ce? Pentru că am iniţiat un proiect legislativ pentru a reglementa situaţia pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situaţia câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligaţia microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari, fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona", a precizat deputatul pe Facebook.

ADVERTISING

El a adăugat că, "asimilând pisicile câinilor se poate ajunge ca şi acestea să fie eutanasiate după o vreme, dacă suferă de boli incurabile sau nimeni nu le adoptă".

"Reprezintă ele un pericol pentru oameni pentru a li se întâmpla asta? Evident că nu. Dar, la fel, nici câinii de talie mică nu sunt, mi-aţi putea replica. Ce ar trebui să facem atunci? Aceasta trebuie lămurit de către opinia publică. Noi trebuie să creăm cadrul legislativ pentru ca oraşele şi comunele să poată aloca fonduri pentru construirea unor spaţii pentru cazarea lor, sterilizare şi tratament.

ADVERTISING

Pe urmă, trebuie să avem o dezbatere dacă le repunem în teritoriu sau le eutanasiem. Personal, nu sunt de acord nici cu eutanasierea câinilor, cu atât mai puţin a pisicilor.

Însă, având în vedere reacţiile de astăzi, pentru a pune punct mesajelor oribile pe care le primesc, voi retrage propunerea legislativă. O fac cu inima strânsă, fiindcă trebuie să ne preocupăm şi de pisici. Aşa că voi lansa săptămânile viitoare o dezbatere publică pe tema aceasta", a anunţat deputatul neafiliat, membru al REPER.

Am trei pisici şi un caine. Pisicile sunt toate de rasă comună și nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd...

Publicată de Daniel Toda pe Miercuri, 13 martie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇