Concediile medicale sunt impozitate suplimentar, cu 10%, chiar și pentru pacienții oncologici

Concediile medicale sunt impozitate suplimentar, cu 10%, chiar și pentru pacienții oncologici

Angajații care își iau concediu medical pentru boli obișnuite, pentru accidente în afara locului de muncă, dar și pentru îngrijirea copilului bolnav vor plăti și 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în perioada de boală.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și se aplică chiar și pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice, informează TVR Info. Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical.

Sunt exceptați de la această impozitare pacienții cu accidente de muncă și cu boli profesionale și salariații cu indemnizații de maternitate sau de paternitate.

ADVERTISING

Decizia impozitării suplimentare vine după ce, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit că mulți angajați abuzează de concediile medicale. El afirma că a găsit pentru decontare concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei în 2023.

”În acest moment, toată lumea plăteşte CASS. Pe timpul PSD-ului, erau concedii medicale de 820 de milioane. Pe urmă au venit 570 de milioane pe timpul pandemiei. Anul acesta eu am găsit de plată concedii medicale de 6 miliarde. 6 miliarde de lei. Eu nu am fost în concediu…undeva lucrurile au scăpat de sub control. Înţeleg misiunea grea pe care o are noul şef de la CNAS”, spunea Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Mediul privat și sindicatele contestă această măsură și cer verificarea concediilor medicale acordate bugetarilor.

„Chiar bolnav fiind cu gripă sau dacă vrei și cu COVID, te duci la serviciu, pentru că îți este diminuat venitul net”, a declarat Horațiu Raicu, secretar general al BNS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇