Ciucu, despre proiectul blocurilor turn pe malul Lacului Morii: „Cât voi fi eu primar, n-o să permit!”

Ciucu, despre proiectul blocurilor turn pe malul Lacului Morii: „Cât voi fi eu primar, n-o să permit!”

Ciprian Ciucu a promis, la podcastul Citizen, că atât timp când va conduce Sectorul 6 nu va permite construcția, pe malul Lacului Morii, a unor blocuri cu zeci de etaje, precum cele pe care vor să le ridice niște spanioli în apropierea accesului pe insulă.

În luna decembrie 2023, Primăria Sectorului 6 a pus în dezbatere publică 3 noi Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD).

În baza acestora, o firmă cu acționariat spaniol numită Royal Spain Imobiliare SRL, reprezentată de Vego Design Expertise SRL, cere să construiască blocuri înalte, cu 11 și 14 etaje, aproape de calea de acces pe insula de pe Lacul Morii, unde s-a desfășurat, în această toamnă, un festival de Halloween.

Adică tocmai în centrul viitoarei amenajări peisagistice a zonei pe care Ciprian Ciucu susține că o pregătește.

Se vor construi sau nu acele blocuri? Iată ce spune Ciucu.

 „Ei (dezvoltatorii - n.red.) pot să vină acuma la autorizare. Teoretic să ceară de 5 ori mai mult, deci mii de apartamente acolo.

ADVERTISING

Pentru că, în anul fatidic 2013, Primăria Generală a votat un PUZ care permite acuma autorizarea directă.

Ei știu că eu că sunt primar, n-o să permit mizeria...  n-o să permit acea dezvoltare acolo. Poate n-o să mai fie eu primar!

Și atunci au încercat să îndulcească puțin situația și să vină cu niște PUD-uri în care să dea mai jos nivelul. În loc de 35 de etaje, să facă 14 sau 12 etaje. 

Și, în loc de nu știu câte blocuri, să facă mai puține. Să facă și o școală, știind abordarea noastră.

Este inițiativa lor. În România, din păcate, nu doar primăriile fac PUD-uri. Ci orice dezvoltator are voie să facă PUD. Îl depune acolo și ești obligat să-l pui în transparență. Ceea ce am și făcut.

Problema care este acolo...  Doamne, este un subiect pe care... Dacă eu nu eram primar, demult erau acolo acele blocuri, asta pot să vă garantez”, a declarat Ciucu, la podcastul Citizen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„PMB dă avize prea ușor! Poate ne uităm un pic!”

Primarul Sectorului 6 susține că ușurința cu care se ridică astfel de blocuri vine și din faptul că Primăria Capitalei eliberează prea ușor unele documente.

„Problema e că se iau foarte ușor avize la nivelul PMB, de la anumite comisii.

Poate ne uităm puțin! Nu pot să numesc aceste comisii, că am nevoie de ele în dezvoltările mele. Și nu vreau să mi le pun în cap. Eu, ca să fac un proiect, am nevoie fix de aceeași comisie de care au nevoie dezvoltatorii.

De anumite comisii trec foarte ușor aceste mega proiecte care, odată ce au toate avizele, ...  arhitectul-șef este ca un notar. Și nu doar al meu. Toți. Are avizul ăla? Bifă! Are avizul celălalt? Bifă!

ADVERTISING

Nu mai stă să le judece, dacă ăla a dat sau n-a dat pe bune avizul respectiv. Și mi-l aduce mie la semnat. 

Ei (dezvoltatorii imobiliari - n.red.) știind, probabil, că o să fiu târât în justiție (pentru refuzul de a autoriza blocurile - n.red.), decât să vină direct la primar, au zis să poate conving Consiliul Local. Să-l îndulcească puțin (proiectul - n.red.) și poate trece. Așa a ajuns el în transparență și pe ordinea de zi a Consiliului Local.

Sau poate vor încerca că arunce toată vina pe primar.

Pentru că aceste PUZ-uri nenorocite sunt date fără termen de expirare. Adică ... a votat unul acum 20 de ani un PUZ și el nu expiră, chiar dacă vine un primar care are altă viziune pe zona aia.

Eu am schimbat chestia asta în Sectorul 6. Și toate PUD-urile pe care le dăm au 2-3 ani valabilitate, în funcție de valoarea investiției”, a mai spus primarul Sectorului 6.

Ciucu a mai precizat că există posibilitatea ca PUZ-ul cu valoare de lege în baza căruia dezvoltatorul spaniol vrea să construiască blocuri turn pe malul Lacului Morii să fie anulat de Consiliul General al Municipiului București.

„Teoretic, da. Și îl rog pe această cale pe domnul Nicușor Dan să-l anuleze.

Dar depinde. Eu nu știu dacă ei (dezvoltatorii - n.red.) au depus certificat de urbanism. Dacă da, se ia (în calcul la autorizare - n.red.) la momentul la care l-au depus. Chiar dacă nu mai este în vigoare acel PUZ. Deci e o mare problemă”, explică Ciucu.

Când începe reamenajarea Lacului Morii

„Trebuia să fi început deja. Dar m-au băgat în comisii și comitete și mi-au omorât proiectul vreun an de zile.

În sfârșit, am trecut de aceste comisii și comitete. Nu dau nume, că nu vreau să-mi fac dușmani. Este gata. Avem proiectul. Nu doar Studiul de Fezabilitate (SF), ci și proiectul.

Acum se lucrează la caietul de sarcini. Zici eu că în maximum două luni îl lansăm. Și e foarte bine primit și pe zona de fonduri europene. Deci zic eu că avem șanse mari să primească bani din fonduri europene.

Important este să înceapă anul viitor. Și ar dura cam doi ani. Dar ce va fi după aceea ... va fi ultra ecologic, cu faună, cu multe specii de plante. Lacului vrem să-i dăm un aspect mai natural, cu insule plutitoare.

Cu apusul care este acolo, cred că va fi unul dintre principalele parcuri ale Bucureștiului.

Un parc nou-nouț, într-o zonă industrială”, a promis Ciprian Ciucu, la podcastul Citizen.   

Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:

Cum se iau deciziile grele la primărie? Un dialog incomod cu primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Transcriptul podcastului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇