Ce s-a ales de revoluția curățeniei, promisă de Ciucu? Când va mătura primăria străzile și de ce stau nefolosite pubelele îngropate

Ce s-a ales de revoluția curățeniei, promisă de Ciucu? Când va mătura primăria străzile și de ce stau nefolosite pubelele îngropate

Două schimbări consistente a promis Ciprian Ciucu pentru curățenia din Sectorul 6. Prima: un sistem de pubele îngropate care să le permită cetățenilor să colecteze gunoiul selectiv, pe 4 fracții. A doua: curățenie pe străzi cu o firmă deținută de primărie, care să facă treaba mai bine și mai ieftin.

Până astăzi, niciunul dintre aceste două proiecte nu a fost finalizat. Invitat la podcastul Citizen, primarul Sectorului 6 că a explicat pe larg ce piedici a întâmpinat și care e stadiul fiecărui proiect.

Primăria Sectorului 6 a reușit să cumpere aproape 1.000 de seturi de pubele îngropate, în care bucureștenii să poată arunca gunoiul împărțit în 4 fracții.

A început să le și monteze. Iar bucureștenii s-au grăbit să își lase pungile cu gunoi lângă aceste pubele, deși ele încă nu sunt funcționale.

Iată de ce spune Ciprian Ciucu că merge greu montarea și darea în folosință a acestei rețele de pubele.

„Pentru montarea lor, e o cameră pe jumătate cât asta (adică una de circa 20 mp) plină cu dosare care conțin avize. Gândiți-vă că pentru fiecare punct avem nevoie de avize.

Într-o primă etapă am avut nevoie de 6 avize. Înmulțit 1.000 de puncte în care se instalează. Înseamnă 6.000 de avize.

ADVERTISING

Ca să îngropi într-un loc o platformă, ai nevoie de aviz de la: Termoenergetica, NetCity, Distrigaz, Agenția de Protecția Mediului, Enel. Și așa mai departe. Deci e o muncă fabuloasă.

Dacă primești avizele, partea funny e că mergi in teren, sapi și vezi că, de fapt, ai o rețea acolo. Ce faci? Pune pământ la loc, repede, și mergi în altă parte. Trebuie s-o muți. Păi unde s-o muți? Mai încolo. Dar pe acolo trece altceva. E ca un fel de puzzle, muncă de chinez bătrân. Stăm pe hărți și căutăm unde putem să le brodim ca să le punem.

Am militat, cel puțin la DSP, dar și la alții, să schimbe naibii legea! Dacă ai un proiect în care se instalează echipamentele astea identice, măcar nu mai veni să ceri 1.000 de ridicări topo! Vă dați seama ce înseamnă asta, 1.000 de ridicări topo?”, a precizat Ciprian Ciucu, la podcastul Citizen.

Întrebat ce s-a mai întâmplat cu proiectul de digitalizare a informațiilor despre rețelele de utilități vehiculat la nivelul PMB și dacă un astfel de proiect ar fi ajutat, Ciucu a precizat:

„Ok, unde e? (proiectul de digitalizare al PMB - n.red.) Evident că ar fi ajutat! S-a mers foarte mult pe hârtii. Erau mulți care știau informații din capul lor. Și au ieșit la pensie sau nu mai trăiesc. Trece timpul. 10-15-20 de ani. Oamenii vin și pleacă. S-a pierdut memoria instituțională. Sau e într-o arhivă, pe undeva. Bucureștiul nu are propria rețea de utilități mapate (...)”, a mai spus Ciucu.

ADVERTISING

Astfel, primarul Sectorului 6 a anunțat că va mai dura până când cetățenii să poată folosi noile pubele îngropate.

„Aici lucrurile sunt destul de complexe. Noi le-am pus cumva teritorial (platformele cu pubele - n.red.). Dar sunt 1.000! Poți să bagi, nu știu, 2, 3, 6 pe zi. Nu are capacitate constructorul pentru mai mult. Și așa e mult.

Și asta nu e tot. Trebuie să organizezi salubristul să vină: luni să ia hârtie și carton, marți să ia metal și plastic, miercuri să ia biodeșeuri ș.a.m.d.

Ca să faci lucrul acesta, ai nevoie să scoți la licitație (un contract de salubrizare - n.red.). Ceea ce am făcut acum 2 ani. Dar mi-au atacat-o în justiție și mi-a omorât licitația, pe motiv că nu aveam sortare și tratare (servicii pe care legea le cere, dar pe care primăriile nu le puteau organiza suficient de bine la acel moment - n.red.). 

Acum avem tratare. Am scos și sortarea la licitație. Și urmează să scot la licitație, din nou, colectarea”, a mai spus Ciucu.

Potrivit acestuia, firma care se ocupă acum de salubrizare în Sectorul 6, adică Urban SA, nu se va ocupa de ridicarea gunoiului din pubelele noi, îngropate, decât dacă va câștiga o nouă licitație care să-i permită să facă asta.

ADVERTISING

„Aici am nevoie de înțelegerea oamenilor. Dacă era ușor, le făceau alții, până să vin eu. Sau existau deja în alte parte, în București.  

Suntem singurul sector care încercăm să respectăm legea și să facem colectare pe 4 fracții.

Este extrem de dificil. Am nevoie de timp ca să vin cu toate aceste procese. Nu depinde doar de mine. Am fost suficient de nebun sau de inconștient să mă apuc să-mi asum un astfel de proiect extrem, extrem de greu.

Am nevoie de înțelegere a oamenilor, să nu ducă încă gunoiul acolo”, a spus Ciucu.

Ce s-a întâmplat cu firma de curățenie stradală promisă de Ciucu?

În prima parte a mandatului, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a promis că va face o companie municipală de curățenie stradală. Motivul: cu propria companie, Primăria Sectorului 6 putea face curățenie pe străzi mai bine și mai ieftin, susținea Ciucu.

Propunerea a fost neașteptată, mai ales că - în perioada 2017 -2020 - Ciprian Ciucu, pe atunci consilier general PNL, s-a opus vehement înființării companiilor municipale ale Gabrielei Firea.

Iată ce s-a întâmplat cu planurile lui Ciucu de a face curățenie în sector cu compania primăriei.

„Am terminat toate achizițiile. Avem tot ce ne trebuie. Dar eu am vrut să fac firmă pentru asta.

Când a făcut Gabriela Firea companii - că asta mi-au reproșat mulți! - eu nu m-am opus ideii de companie municipală. Ci ideii de a avea 22 de companii. Că să fii un Dumnezeu al managementului și n-ai cum să faci performanță la 22 de companii. I-am zis atunci «Domnule, 1, 2, 3 sunt ok!».

Eu am vrut să fac companie (pentru salubrizarea stradală din Sectorului 6 - n.red.).

USR-ul «Nu, domnule, nu facem companie». Și am zis „Vă rog eu frumos! Facem companie, că e mult mai eficient economic. La tranzacții, la angajări … tot sistemul e mult mai suplu».

N-a vrut USR-ul să facem companie. Că ei nu votează companie. Și am zis «Bine, facem administrație (subordonată primăriei - n.red.)». Am făcut administrație. Și ce să vezi? Am avut dreptate!

A venit Guvernul Ciolacu puțin mai târziu și a oprit angajările. Și acuma stau cu mașinile acolo și nu pot să angajez șoferi. O aveam certificată (administrația - n.red.) la ANRSC. Aveam tot ce trebuie. Era totul gata.

Și eu mă plâng, ca primar, că nu am predictibilitate în țara asta.

Dacă aș avea niște parteneri care să aibă încredere că ceea ce le zic așa este cum le zic eu, că știu ce vorbesc, că am experiență…

Acum vă imaginați, într-o administrație (spre deosebire de o companie - n.red.) trebuie ca oamenii care vor să se angajeze să măture strada să dea un test. Când ei nu știu să-și scrie... Că așa sunt cerințele din administrație. Că angajarea e pe funcție la stat.

Și acum stau cu «sărut mâna» pe la Ministerul de Finanțe și pe la Ministerul Dezvoltării ca să-mi aprobe un memorandum și să pot să angajez șoferi. Asta fac zilele astea”, a mai spus Ciucu.

Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:

Cum se iau deciziile grele la primărie? Un dialog incomod cu primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Transcriptul podcastului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇