Arafat: Am discutat cu premierul, accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde. Ce spune şi Cioloş

Arafat: Am discutat cu premierul, accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde. Ce spune şi Cioloş

Raed Arafat spune că a discutat cu premierul interimar Florin Cîţu, care a precizat că nu şi-ar dori implementarea certificatului verde pentru magazinele esenţiale.

Pe de altă parte, premierul desemnat Dacian Cioloş crede că, în anumite perioade ale săptămânii, când e mai aglomerat, certificatul verde ar trebui folosit şi la supermarket.

Iată mai întâi ce a spus Arafat:

"Am avut o discuţie cu dânsul, nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde.

ADVERTISING

Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (...), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (...) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial", a afirmat Raed Arafat, şeful DSU, joi seara, la Antena3.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Poziţia lui Cioloş

Întrebat dacă acest certificat ar trebui utilizat şi pentru a merge la supermarket, Dacian Cioloş a afirmat: "În anumite perioade ale săptămânii, când e mai aglomerat, poate că ar fi util şi acolo".

El a subliniat că, dacă va fi premier, se va consulta cu specialiştii din USR pe aceste teme.

"În astfel de situaţii trebuie să iei decizii politice pe care să le asumi, dar ele trebuie luate pe baza unor analize, pe baza unor argumente şi, din punctul meu de vedere, astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare, trebuie explicate oamenilor şi, dacă nu-i avem pe oameni de partea noastră, de multe ori, degeaba le luăm, pentru că, dacă oamenii nu le respectă pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers (...) Putem să apelăm la încrederea oamenilor atunci când le vorbim sincer, cu argumente", a argumentat Cioloş, joi seara, la TVR.

ADVERTISING

Amintim că premierul interimar Florin Cîţu a declarat, joi, că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi că autorităţile se gândesc la acest lucru. El a precizat că doreşte ca această măsură să fie introdusă cât mai rapid şi să fie aplicată şi la magazine.

Întrebat dacă introducerea obligativităţii certificatului verde inclusiv pentru magazine nu ar însemna o restricţionare a accesului cumpărătorilor, Cîţu a răspuns: "Asta nu este restricţionare, este doar o triere".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇