Multe restaurante și cafenele din București nu cer certificatul verde. Sunt probleme și la hoteluri și discriminare față de alte servicii și administrația publică

Din patru restaurante vizitate, aflate în zona de nord a Capitalei, în doar unul, personalul a solicitat documentul care atestă vaccinarea, scuzându-se că trebuie să facă acest lucru. În cele mai mari mall-uri din București, certificatul verde este, însă, obligatoriu.
Multe restaurante și cafenele din București nu cer certificatul verde. Sunt probleme și la hoteluri și discriminare față de alte servicii și administrația publică
  • Certificatul verde încurajează vaccinarea, cu condiția să fie cerut și verificat de proprietarii de restaurante și cafenele;
  • Hotărârea de guvern a lăsat pe dinafară multe afaceri în care există posibilitatea transmiterii virusului, cum ar fi frizeriile și coaforurile;
  • Hotelierii sunt într-o situație și mai complicată: trebuie să ceară certificatul verde la micul dejun, dar nu și la cazare;
  • O nouă decizie a Guvernului nu mai acceptă testarea ca posibilitate de acces în restaurante, cafenele și evenimente sportive, sociale și culturale, ci doar vaccinarea;

A trecut o săptămână de când au fost impuse noi măsuri de restricție, în urma creșterii indicelui de infectare. Una dintre principalele decizii luate de Guvern a fost introducerea certificatului verde ca instrument de acces în restaurante, cafenele, săli de sport, cinema-uri și la mai multe evenimente sociale și culturale.

Certificatul european a devenit funcțional pe întreg teritoriul Uniunii, începând cu data de 1 iulie.

Mai multe țări europene l-au introdus imediat ca modalitate de acces, dar autoritățile din România au amânat acest lucru până în data de 24 septembrie.

ADVERTISING

Pe perioada verii, cetățenii români au folosit acest document doar pentru a călători în străinătate.

“Organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 5,00-24,00, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, se arată în Hotărârea Guvernului, numărul 76 din 30 septembrie, 2021.

Cu alte cuvinte, accesul în restaurante, cafenele și la terase se poate face doar cu certificatul verde de vaccinare.

Masa de prânz în București, cu certificatul verde

În urma unui tur de o zi în partea de nord a orașului, am testat dacă regula e respectată și am încercat să aflăm ce înseamnă asta pentru industrie, dar și pentru clienți.

ADVERTISING

În zona Pipera-Băneasa, pandemia a avut un impact major. În blocurile uriașe de birouri lucrează astăzi mult mai puțini oameni decât în urmă cu doi ani. 

Majoritatea angajaților muncesc de acasă, iar această schimbare are un impact major asupra afacerilor cu restaurante și cafenele din zonă. 

PromenadaAnuntCertificat
Condițiile de acces la restaurantele și cafenele din Promenada Mall - Foto: SpotMedia.ro

Multe investiții au fost făcute bazându-se pe fluxul mare de persoane care tranzitează zilnic zona în drum spre serviciu și în pauzele de masă.

Cu toate acestea, viața s-a animat mult în comparație cu anul trecut, o parte dintre angajați întorcându-se la birou.

În Promenada Mall, accesul în zona restaurantelor de la etajul 2 se realizează exclusiv pe baza certificatului verde.

Oricine are acces să cumpere și să comande, dar dacă dorește să se așeze la masă trebuie să prezinte documentul.

Zona e demarcată, fiind prevăzută cu câteva intrări unde se află agenți de securitate care verifică “conștiincioși” certificatele.

“Mai durează mult treaba asta?”, întreabă un tânăr în jur de 25 de ani. Acesta părea surprins de restricție și căuta un loc unde să mănânce.

ADVERTISING

“Ăsta e abia începutul”, a răspuns agentul, fără a oferi amănunte despre ce urmează după acest “început”.

Toate restaurantele și cafenele din Promenada Mall solicitau certificatul verde. La fel se prezenta situația în Băneasa Mall și în Mega Mall.

Un nou stres pentru angajați

Regula certificatului e aplicată de companiile care au multe restaurante cum ar fi Starbucks, Paul, McDonald’s, KFC și altele. Acestea respectă cu strictețe regulile, dar veștile bune se opresc aici.

Din patru restaurante situate la stradă, tot în partea de nord a Bucureștiului, doar în unul personalul a solicitat certificatul verde.

E o mare schimbare, pentru că aceste localuri se aflau în apropierea mall-urilor din Băneasa și Promenada.

RestaurantAurelVlaicuCertificat
Restaurant în apropiere de stația de metrou Aurel Vlaicu în care puteam mânca fără certificat verde - Foto: SpotMedia.ro

Într-un restaurant cu auto-servire, din vecinătatea stației de metrou Aurel Vlaicu, plin cu angajați ai companiilor din apropiere care luau prânzul, nimeni nu ne-a întrebat de certificatul verde.

Aceeași situație am întâlnit-o într-un restaurant de la parterul unei mari clădiri de birouri din Băneasa, în care luau masa cei care lucrau acolo.

Într-o cafenea de pe Șoseaua Pipera, destul de frecventată la ora prânzului, de asemenea se putea intra și mânca fără certificat verde.

La un restaurant de pe Calea Floreasca, în apropiere de centrul comercial Promenada, chelnerița a cerut documentul, dar a făcut-o scuzându-se: “Ne obligă. Nu avem ce face. Să știți că și pentru noi e stresant”, a spus ea în timp ce scana codul QR.

Introducerea certificatului verde nu e atât de ușoară cum pare. Aplicarea regulii se face inegal. Deși încurajează vaccinarea, fiind o măsură bună din acest punct de vedere, a dus la reducerea semnificativă a numărului de clienți.

În camera de hotel, fără certificat verde

Dacă un număr atât de mare de cafenele și restaurante nu respectă decizia într-o zonă a orașului cu un standard ridicat de viață, în mod sigur, lucrurile stau și mai rău în cartierele mai sărace.

“O oră și 45 de minute ne-a luat, nefiind juriști, să înțelegem textul hotărârii de guvern prin care se introduce certificatul verde”, a declarat pentru SpotMedia.ro, managerul unui hotel de lux, care a dorit să-și păstreze anonimatul din cauza controverselor din jurul acestui subiect.

“Din hotărârea de guvern reiese că accesul în restaurantul hotelului, în cafenea, în sala de fitness se face pe baza acestui certificat, dar documentul nu este necesar pentru acces în camerele de hotel”, a spus managerul.

PromenadaMallCertificatVerde
Verificarea certificatului verde de către un agent de pază în zona restaurantelor din Promenada Mall - Foto: SpotMedia.ro

“Nu știu dacă Guvernul a omis intenționat să facă vreo precizare în legătură cu accesul în camerele de hotel sau a fost o greșeală, dar noi am decis să cazăm oamenii și fără certificate, iar la micul dejun, celor care nu au documentul, le aducem un pachet cu mâncarea în cameră”, a explicat directorul hotelului.

Dar și aici, fiecare hotel și-a făcut politica lui. De exemplu, Hilton nu cere certificatul verde la cazare, dar Hotelul Teleferic din Poiana Brașov îl cere.

Exact ca și în cazul restaurantelor și al cafenelelor, se creează situații diferite, iar din cauza ambiguității legislative, unele afaceri pierd mai mult ca altele.

Autoritățile par a crede că virusul e un pericol doar la restaurant, nu și la coafor

Un restaurant care nu cere certificatul verde, pe lângă faptul că încalcă legea și își pune în pericol clienții, e avantajat față de unul care permite accesul numai pe baza documentului, în condițiile în care atât de multe persoane nu sunt vaccinate.

“În hotărârea de guvern nu se spune nimic despre angajați”, mai spune managerul.

“Noi avem 65% din personal vaccinat, 35%, nu. Nu e etic să ceri certificatul de vaccinare unor clienți, iar personalului să nu i-l ceri. N-am cum să-i oblig, dacă nu am o bază legală”, a spus managerul.

Premierul Florin Cîțu este un susținător al folosirii certificatului verde, dar introducerea lui a fost târzie, pierzându-se luni importante.

"Eu nu văd o restrângere a drepturilor aici, dar îi las pe specialiști să se pronunțe. Până atunci, vom folosi această metodologie. (...) A fost folosit acest certificat verde în toată Europa, toată vara. Nimeni nu a spus că este o restrângere a unor drepturi. Nu văd de ce ar fi o restrângere a acestor drepturi aici în România. Din contră, sunt trei categorii foarte clare - persoane care sunt vaccinate, persoane care au trecut prin boală sau persoane testate”, a declarat șeful Executivului în urmă cu câteva zile. 

Cu toată această susținere, certificatul verde nu este obligatoriu pentru salariații de la stat, mai ales cei care lucrează zilnic cu publicul, nu e necesar pentru accesul în frizerii, saloane de înfrumusețare sau de tatuaj și în alte locuri în care există o posibilitate mare de transmitere a virusului.

Joi, 30 septembrie, peste 12.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, un record pentru România, iar 176 au murit. 92,7% dintre cei decedați nu erau vaccinați, se arată în comunicatul oficial al guvernului.

Doar 28,2% din populația țării e vaccinată cu cel puțin o doză, unul dintre cele mai mici procente din Europa.

Citiți și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇