6 și 7 ianuarie devin zile libere legal, dar în 2024 pică ambele în weekend

6 și 7 ianuarie devin zile libere legal, dar în 2024 pică ambele în weekend

6 şi 7 ianuarie devin zile libere legal, ca urmare a deciziei de miercuri a Parlamentului.

Mai exact, Camera Deputaţilor a votat legea iniţiată de Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care prevede că zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Proiectul trecuse deja tacit de Senat, aşa că a fost adoptat de Camera Deputaţilor ca for decizional şi merge la promulgare.

ADVERTISING

Menţionăm însă că, în 2024, 6 şi 7 ianuarie pică sâmbătă şi duminică, aşa încât nu reprezintă zile libere în plus.

Iniţiatorii legii precizau că, în România, potrivit datelor recensământului din 2011, există 16.307.004 creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.

”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

ADVERTISING

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.

În proiect mai scrie şi că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează.

Iniţiatorii mai susţin că trebuie să fie libere aceste zile pentru a respecta libertatea de religie, garantată de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României şi Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

ADVERTISING

În plus, ei arată că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Iar strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

”Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, afirmă PSD.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇