19 grade Celsius - Nemții dârdâie la locul de muncă, iar femeile sunt mai puțin productive așa

19 grade Celsius - Nemții dârdâie la locul de muncă, iar femeile sunt mai puțin productive așa

Guvernul federal a decis să scadă la 19 grade temperatura maximă la locul de muncă. O decizie pripită? Fiindcă deja este clar că mulţi angajatori şi angajaţi trebuie să dea căldura mai tare.

Zilele acestea la Ludwigsburg s-a înregistrat dimineaţa o temperatură de numai 6 grade Celsius. Iar cei care au intrat în filiala locală a băncii Kreissparkasse din orăşelul cu 90.000 de locuitori, aflat la nord de Stuttgart, nu au reuşit să se încălzească cine ştie ce. Angajaţii îşi aşteaptă acolo clienţii la o temperatură de doar 19 grade, cât s-a decis pentru locurile de muncă din Germania.

În perioada 1 septembrie - 28 februarie, în toată Germania se reduce încălzirea pentru a se economisi energie. Pentru a nu dârdâi de frig este nevoie acum de idei creative. Kreissparkasse Ludwigsburg a distribuit celor 500 de angajaţi ai săi o uniformă, formată din jachete groase şi mănuşi croşetate.

ADVERTISING

Femei şi bărbaţi gros îmbrăcaţi la ghişeele de bancă - aceasta este noua realitate hibernală din Germania.

Germania a redus temperatura în clădirile publice

"EnSikuMaV" este abrevierea "Ordonanţei pentru asigurarea aprovizionării cu energie prin măsuri eficiente pe termen scurt", care este responsabilă pentru frigorniţa din clădirile publice.

Şi fiindcă această aprovizionare cu energie este periclitată de războiul de agresiune împotriva Ucrainei şi de lipsa gazelor furnizate de Gazprom, sarcina de a pregăti Germania pentru inconfortabilele săptămâni şi luni viitoare a revenit ministrului federal al Economiei, vicecancelarul ecologist Robert Habeck.

Tot mai mulți germani vor să-și producă propriul curent electric

Între altele, birourile din clădirile publice pot fi încălzite la o temperatură de maximum 19 grade.

Excepţie fac doar spitalele, căminele de bătrâni, şcolile, grădiniţele şi centrele de ajutorare a persoanelor cu dizabilităţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Plafonul de 19 grade poate fi depăşit şi în birourile în care lucrează angajaţi a căror sănătate ar putea fi afectată de temperatura scăzută. Tot restul trebuie să se îmbrace gros, fiindcă cele 19 grade nu vor fi depăşite.

Pericol de infecţii, îmbolnăviri ale căilor respiratorii şi astm

Dr. Anette Wahl-Wachendorf este vicepreşedintele Asociaţiei germane a medicilor din întreprinderi şi industrie. Ea a făcut dimineaţă ceva ce recomandă tuturor angajaţilor, dar şi ceva ce ar trebui evitat: pe de-o parte, nu a luat liftul şi a urcat pe scări cele cinci etaje până la biroul ei, pe de alta, a respectat codul vestimentar, cam subţirel, şi aceasta a fost o mare greşeală.

Dr. Anette Wahl-Wachendorf avertizează că frigul din birouri afectează productivitatea angajaţilor.

Ea a declarat: "Pot să înţeleg foarte bine, din punct de vedere politic, decizia guvernului federal. Cu toate acestea, cred că a fost o decizie pripită. Ar fi fost mai bine să se consulte cu medici specialişti şi cu personalul medical din întreprinderi. Dacă ar fi făcut asta, nu ar exista atâtea discuţii în Germania."

ADVERTISING

Aceasta fiindcă, între timp, a reieşit că cele 19 grade în birouri constituie un risc de sănătate pentru numeroşi oameni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că mai ales persoanele mai în vârstă, cele cu hipotensiune şi care fac prea puţină mişcare riscă să se infecteze, să sufere îmbolnăviri ale căilor respiratorii, să devină astmatice. 

La temperaturi mai reduse, vasele de sânge se contractă, ceea ce sporeşte, potrivit OMS, riscul de a suferi un atac vascular cerebral sau infarct cardiac.

Şi pentru oamenii care suferă de maladii ale sistemului vascular sau de hipotiroidism 19 grade sunt prea puţin, avertizează Wahl-Wachendorf. Este prea puţin şi pentru anumite categorii profesionale, în special pentru "controlorii de trafic aerian sau pentru cei aflaţi în posturi de supraveghere, care trebuie să stea nemişcaţi multe ore în şir, concentraţi, în faţa monitoarelor, fără a putea face un pic de mişcare din când în când."

Femeile sunt mai productive dacă temperatura e mai ridicată

În reacţie la "EnSikuMaV", germanii au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie. Ei le cer acestora atestate din care să rezulte că au nevoie de o temperatură mai ridicată la locul de muncă. La o analiză mai atentă, cele 19 grade provoacă şi pagube economice deloc de neglijat, fiindcă temperatura scăzută influenţează negativ productivitatea şi puterea de muncă a aproximativ jumătate din angajaţii germani, care sunt femei.

"Război în jurul termostatului?" s-a intitulat un studiu realizat în 2019 în încercarea de a identifica temperatura optimă din birouri, realizat de altfel de o femeie şi un bărbat.

Concluzia a fost cât se poate de clară: temperatura camerei influenţează masiv performanţele cognitive ale sexelor.

Peste 500 de participanţi la studiu au dat teste de matematică şi de limbă la temperaturi variind între 16 şi 33 de grade Celsius. Şi s-a descoperit că femeile gândesc mai bine când e cald şi sunt mai productive decât atunci când e mai rece.

Faptul că Germania economiseşte acum energie este deci, pentru ele şi implicit pentru întreaga ţară, un dezavantaj concurenţial.

"Angajatorul trebuie să aibă şi sub aspectul productivităţii interesul ca angajaţii să nu sufere de frig", spune dr. Anette Wahl-Wachendorf. "Măcar pentru majoritatea dintre ei trebuie asigurate condiţii, astfel încât să se simtă bine. La nevoie chiar cu ajutorul unor pături sau preşuri pe care să-şi ţină picioarele." Ea le recomandă angajaţilor "să bea ceaiuri fierbinţi de fructe, să facă plimbări în pauza de masă, să se îmbrace gros şi să-şi pună două perechi de şosete în picioare."

Oliver Pieper


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇