Site-ul care îți spune ce vaccin folosește fiecare centru și te anunță când sunt locuri libere

Site-ul care îți spune ce vaccin folosește fiecare centru și te anunță când sunt locuri libere

Toate discuțiile despre posibile efecte secundare grave ale vaccinului AstraZeneca i-au făcut pe mulți români să renunțe la imunizarea cu acest ser. Unii au preferat să călătorească și sute de kilometri până la un centru care folosește Moderna sau Pfizer, alții doar şi-au anulat programarea și s-au înscris pe câte o lungă listă de așteptare.

În orice caz, pe platforma națională de vaccinare nu există nicăieri informația referitorare la tipul de vaccin folosit în fiecare centru. La programare abia ne putem da seama, în funcție de data rapelului:

  • Pfizer are rapel după 21 de zile
  • Moderna are rapel după 28 de zile
  • AstraZeneca are rapel după 56 de zile
  • Johnson & Johnson (cand va ajunge și în România) are doză unică
ADVERTISING

Însă chiar și acest indiciu dispare când vine vorba de lista de așteptare. Acolo pur și simplu alegem centrul, cel mai probabil în funcție de câte persoane avem în față. Abia după ce suntem anunțați prin SMS și e-mail că avem 24 de ore să ne programăm vedem când ne e fixat rapelul și putem identifica vaccinul.

Pentru a da o mână de ajutor atât oamenilor, dar și autorităților, care ajung în situația cu zeci de mii de programări anulate sau oameni care nu se prezintă la programare, o firmă din Sibiu a creat o hartă interactivă cu centrele de vaccinare și ce seruri folosește fiecare.

ADVERTISING

Creat în 7 zile, cu felicitări de la STS

Site-ul Vaccin.Live a fost creat în 7 zile și Gabriel Cârjea, administratorul firmei Media Defender, care a dezvoltat platforma, spune chiar că a fost felicitat de STS.

Cârjea a povestit, pentru Libertatea.ro, că a creat site-ul după experiența cu platforma națională. Mai exact, în ianuarie, când puteau fi programați cei din categoriile vulnerabile, a văzut cât trebuie să stea pe platformă ca să vadă când și unde sunt locuri disponibile.

ADVERTISING

Apoi, pe măsură ce au apărut discuțiile legate de tipul de vaccin, a adăugat și această informație. Datele au fost culese de la fiecare centru în parte în funcție de data la care programa rapelul.

„Noi lucrăm strict cu datele publicate pe platforma oficială, evident că dacă un anume centru va schimba tipul de vaccin și va modifica durata până la rapel, acest lucru se va actualiza corespunzător și pe platforma noastră”, a explicat Cârjea.

Ce date găsiți pe Vaccin.Live

Pe Vaccin.Live vă va întâmpina o hartă. Ea e colorată în funcție de numărul de locuri încă disponibile pentru programarea la vaccin. Suceava este singurul județ ”verde”, aici încă mai există 100 de locuri libere pentru Moderna și peste 3.000 cu AstraZeneca.

centre-vaccinare-bucuresti-tipuri-vaccin
Foto: captură site/Vaccin.Live

Așadar, alegeți întâi județul dorit, apoi vi se deschide o listă cu centrele de pe raza lui. Prima coloană, cea cu alerta, vă permite ca, odată ce apăsați pe clopoțel, să fiți notificați atunci când vor fi noi locuri disponibile.

Totodată, pe ultima coloană vedeți dacă și câte locuri sunt disponibile pentru programare, dar și câte persoane sunt deja la acel centru pe lista de așteptare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇