Programarea la vaccin a dat naştere la un nou gen de turism, pentru sănătate. Românii povestesc cum s-au chinuit ore în şir pentru un loc nesigur pe lista de aşteptare

Programarea la vaccin a dat naştere la un nou gen de turism, pentru sănătate. Românii povestesc cum s-au chinuit ore în şir pentru un loc nesigur pe lista de aşteptare

Haosul din a doua etapă a campaniei de vaccinare se repetă și în etapa 3. Deși anunțaseră oficial pe toate canalele că startul este astăzi, autoritățile au permis duminică, pentru o oră, programări. Apoi luni, când teoretic ar fi trebuit ca oamenii să se poată înscrie pe liste, platforma nu mai funcționa deloc.

Mai mult, deși fusese anunțat duminică seară un calendar pe județe, măsură luată ca să se evite blocarea platformei, oamenii au reușit să se programeze începând cu ora 5 dimineața.

Platforma era funcțională și permitea programări inclusiv la ora 08:00, dar începând cu 08:40 a început să se încarce greu iar la 09:00, când primul lot de județe ar fi trebuit să poată începe să se înscrie pe listele de așteptare, site-ul nu mai mergea deloc.

Și cei mai mulți au petrecut ore întregi încercând să o acceseze, doar pentru a se lovi de noi și noi erori. Autoritățile nu au dat multe explicații, doar au spus că se așteptau să fie probleme, dar se bucură că oamenii vor să se vaccineze.

Pe măsură ce oamenii mai reușeau să intre pe platformă, mai ales după prânz, observau că alții au avut mai mult noroc, ceea ce se traducea prin faptul că aveau mii de persoane în față pe listele de așteptare.

În orice caz, mulți au aderat la un nou fenomen care ia naștere zilele acestea - turismul pentru vaccin. Listele de așteptare se activează atunci când în centrul respectiv nu mai există doze. Dar cum în unele regiuni erau sute, chiar mii de locuri, oamenii s-au programat acolo, chiar dacă asta înseamnă să pargurgă chiar și 500 de kilometri.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații despre etapa a treia a vaccinării anti-COVID în România:

9:00-11:00 – Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna

11:00-13:00 – Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova

13:00-15:00 – Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București

programul teoretic anunțat de autorități pentru ziua de luni

17:38 - Platforma se încarcă puțin mai greu, dar majoritatea problemelor ce o făceau inaccesibilă au fost rezolvate. Înscrierile pe listele de așteptare rămân deschise până la finalul campaniei de vaccinare, așa că oricând veți dori vă veți putea înregistra.

Închidem aici LIVE-ul din prima zi a etapei a 3-a de vaccinare. Echipa SpotMedia.ro vă dorește multă sănătate!

17:22 - Mai mulți români care la acest moment nu se aflau în țară au semnalat că nu le-a mers deoc platforma, așa că au întrebat dacă există limitări de accesare din străinătate. Oficialii Ro Vaccinare au răspuns că nu există astfel de restricții, pur și simplu a fost vorba de erorile de care s-au lovit toți românii, oriunde s-au aflat.

16:25 - Ca în fiecare luni, și pentru astăzi era programată o sesiuni de întrebări și răspunsuri pe tema vaccinării. Pentru prima dată de la startul campaniei, însă, răspunsurile sunt date în scris. Până acum oficiali și specialiști le răspundeau românilor live la întrebări.

⁉️START Q&A - ediție specială! ✍️ Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct. Din acest moment și până...

Posted by RO Vaccinare on Monday, March 15, 2021

16:05 - După 7 ore de când a început etapa a treia a fost rezolvată si problema adăugării beneficiarilor. Utilizatorii au transmis toată ziua că cel mult pot face un cont nou, dar nu pot adăuga beneficiari.

ADVERTISING

15:26 - Tot mai mulți oameni reușesc să se înscrie pe listele de așteptare, chiar dacă platforma încă are probleme. În special dacă se încearcă accesarea ei de pe Mozilla - de pe acest browser nu poate fi accesată. Pe Chrome însă merge relativ bine, chiar dacă în continuare nu pot fi adăugați beneficiari.

Numărul celor de pe liste este însă descurajator de mare. În București dacă încerci să te programezi acum ai mii de persoane în față la oricare dintre centre. În Cluj până la 14:30 erau înscrise deja 25.000 de persoane.

platforma-vaccinare-covid-probleme-functionare
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

14:29 - Pe retelele de socializare, la postări în care oamenii se plâng că nu pot accesa platforma, există persoane care spun că pot ajuta. Dar pentru a programa au nevoie de datele personale, de la nume, adresaă de e-mail și număr de telefon la CNP. Nu ne îndoim de bunele intenții, însă vă reamintim că nu este indicat să dați datele personale altcuiva, pentru a evita să fiți victimele unor infracțiuni.

14:09 - Platforma în continuare are probleme de funcționare. În timp ce unii în continuare nu reușesc să o acceseze, alții se plâng pe pagina de Facebook Ro Vaccinare că deja au în fața lor peste 900-1.000 de persoane.

13:40 - Pe măsură ce tot mai mulți reușesc să acceseze platforma de vaccinare si văd cât de lunga ar putea fi lista de așteptare în localitatea de domiciliu sau în cele din apropiere, apar programările și la sute de kilometri de depărtare, acolo unde încă există doze vaccin.

Pe rețelele de socializare apar postări ale unor oameni care povestesc că s-au programat la Suceava, Tecuci sau Bihor, deși sunt din București.

13:09 - Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV) anunță că în 3 ore și jumătate peste 40.000 de persoane s-au programat la vaccin și alte peste 100.000 s-au înscris pe listele de așteptare.

ADVERTISING

”În cursul zilei de 15 martie a.c., până la ora 12:30, prin intermediul platformei s-au programat 41.145 persoane la centrele în care mai existau locuri libere.

Totodată, până la ora 12:30 s-au deschis liste de așteptare pentru 30 județe pe care s-au înscris 100.001 persoane în 361 centre de vaccinare. Listele de așteptare vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

13:00 - Din nou, tot teoretic, e rândul celor din al treilea lot de județe să-și încerce norocul pe platformă. De la ora 13:00 la ora 15:00 ar trebui să fie activate listele de așteptare pentru Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Problemele însă se repetă și opțiunea listei de așteptare nu e activă, chiar dacă centrele respective nu au nici locuri libere la programare. Așadar, problemele sunt mai mari decât au vrut responsabilii să lase să se înțeleagă.

12:45 - Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a minimizat problemele pe care le întâmpină românii pe platforma de vaccinare.

”Ne bucurăm că e interes mare, mai sunt unele disfuncționalități, dar e o platformă care funcționează”, a susținut Baciu, în fața jurnaliștilor.

Baciu a explicat că ieri a fost dat drumul la programări pentru toată lumea pentru că sistemul nu ar fi permis activarea listelor de așteptare cât timp încă erau locuri disponibile.

12:25 - Medicul Valeriu Gheoghiță a explicat că startul etapei a treia a fost dat ieri în loc de azi, cum era anunțat, ca ”o etapă premergătoare”. El nu a spus de ce nu au fost anunțați românii de acest lucru.

12:19 - Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, a spus că problemele erau anticipate și că de aceea de duminică seară a fost inclus mesajul de atenționare că pot apărea disfuncționalități astăzi.

Gheorghiță spune că în ciuda problemelor 77.000 de persoane au reușit să se înscrie pe listele de așteptare în primele 3 ore.

El a spus că la acest moment listele de așteptare sunt active în 30 de județe, dar că pentru fiecare centru în parte ea devine operațională în momentul în care nu mai sunt locuri la programarea la vaccinare.

”Este un lucru pe care l-am anticipat și a fost anunțat oficial că este posibil să apară aceste întârzieri. Având în vedere că se lucrează pe o platformă aflată în producție există riscul să apară sincope de funcționare.

Vreau să asigurăm pe toată lumea că în final nu ar mai trebui să existe aceste disfuncționalități. Asigur că colegii noștri de la STS lucrează aprope non-stop pentru a asigura o fluență a funcționării platformei”, a spus Gheorghiță, la Digi24.

11:59 - După ore în care au încercat fără succes să se logheze pe platformă, unii utilizatori au găsit că pe listele de așteptare deja sunt și peste 15.000 de persoane, în Cluj.

11:34 - Descumpăniți de problemele de pe platformă, oamenii au început să sune la call center. Și aici același timp mare de așteptare. După chiar și peste o oră de stat la telefon, operatorul a răspuns doar pentru a-i informa că…platforma nu merge.

11:15 - Problemele continuă și pentru lotul doi de județe. La fel ca și în cazul primelor, oamenii abia reușesc să acceseze platforma și în cazul fericit în care o pot face nu au activat butonul pentru listele de așteptare.

11:04 - O altă problemă cu care se confruntă cei care au reușit să acceseze platforma este că nu mai merge opțiunea de a adăuga beneficiari.

11:00 - Teoretic s-au deschis listele de așteptare pentru românii din județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt și Prahova.

Practic, încă nu sunt deschise toate nici din lotul anterior de județe.

10:53 - Continuă problemele, la aproape două ore de la startul oficial. Teoretic, autoritățile au anunțat că o programare poate fi anulată în cazul în care beneficarul nu poate ajunge sau vrea să încerce să găsească alt tip de vaccin la alt centru. Utilizatorii spun că butonul de anulează rezervarea nu mai funcționează acum.

10:41 - Un cititor Spot ”norocos” a reușit, după o oră jumătate de încercări, să se programeze la un centru care imunizează cu serul de la Pfizer. Ne-a transmis că mesajul din imagine e singurul pe care l-a primit și nu era sigur dacă asta înseamnă că e sau nu pe listele de așteptare.

programare-reusita-pe-lista-de-asteptare
Foto: cititor Spot

Astfel reluăm procedura explicată de autorități pentru lista de așteptare: SMS și e-mail veți primi doar când în centru vor fi doze disponibile. Din acel moment aveți 24 de ore să intrați din nou pe platformă, să accesați centrul la care v-ați pus pe lista de așteptare și să alegeți ziua și ora atât pentru prima doză, cât și pentru rapel. În acel moment veți primi recipisa pe e-mail.

10:30 - Pentru Cluj butonul cu lista de așteptare a apărut abia la ora 10:15, deși ar fi trebuit să fie funcțional de la ora 09:00, conform anunțului oficial. Pentru Constanța și Brașov, la 10:20.

10:22 - Și după mai bine de o oră de când oamenii ar fi trebuit să se poată înscrie pe lista de așteptare, în unele județe opțiunea nu există.

Alții mai ”norocoși”, care au reușit să intre, spun că fie nu li se oferă opțiunea pentru rapel, fie dacă totuși reușesc să selecteze ambele date, la validarea finală apare un mesaj de eroare și sunt informați că nu mai sunt locuri.

10:13 - Sunt în continuare întâlnite problemele din etapa a 2-a, când funcționarea platformei depinde și de browserul de internet folosit. Pe Google Chrome se încarcă mai des decât pe Mozilla.

10:10 - Un internaut povestește că a sunat la call center și i s-a spus că platforma e în reparații și să revină după ora 15:00.

10:09 - Oamenii comentează la postarea informativă de pe platforma Ro Vaccinare, explicând problemele pe care le întâmpină.

Cei din județele Alba, Brașov, Bihor, Constanța și Cluj au găsit oriunde ar fi încercat mesajul ”centrul de vaccinare nu permite lista de vaccinare”.

10:03 - Pe pagina de Facebook Ro Vaccinare a fost postat un material video unde sunt prezentați pașii de înscriere pe listele de așteptare.

Cum putem să ne înscriem la vaccinare prin intermediul listelor de așteptare?

✅ Cum putem să ne înscriem la vaccinare prin intermediul listelor de așteptare????? Ghid video cu modalitatea de înscriere pe listele de așteptare și de programare la vaccinare prin platforma informatică dezvoltată de STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. ???? În această dimineață, începând cu ora 09:00, se vor deschide succesiv listele de așteptare pe județe, în conformitate cu următorul program:✔️9:00-11:00 Centre de vaccinare din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna✔️11:00-13:00 Centre de vaccinare din județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova✔️13:00-15:00 Centre de vaccinare din județele Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București⚪️ De asemenea, vă informăm că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației. În aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri.Vă mulțumim pentru înțelegere!#ROVaccinare #Romania #StrongerTogether #RomâniaÎnvingePandemia

Posted by RO Vaccinare on Monday, March 15, 2021

09:45 - Cei care au reușit să acceseze platforma au observat că la fiecare centru apare și numărul de persoane pe care le ai în față. Astfel, putem alege centrul în funcție de cât de repede dorim să ne vaccinăm.

lista-asteptare-judete
Foto: SpotMedia.ro

09:40 - Platforma dă semne de funcționare. Are însă momente când fie se încarcă greu, fie deloc.

09:00 - Teoretic, la această oră trebuiau să se poată înscrie pe listele de așteptare, potrivit anunțului oficial de duminică seară, cetățenii din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna. Platforma însă nu funcționează.

08:40 - Platforma a început să se încarce greu.

08:33 - Și alți cititori ne-au semnalat că au reușit să se programeze, chiar dacă la sute de kilometri de localitatea de domiciliu, cu vaccin AstraZeneca.

07:06 - Un cititor Spot ne-a transmis că a reușit să se programeze la Tecuci, după data rapelului vaccinul fiind cel de la Moderna. La acel moment erau le centrul respectiv aproximativ 400 de locuri. În mai puțin de o oră, toate locurile fuseseră epuizate.

06:54 - Pe Internet oamenii au anunțat încă de la ora 05:00 că platforma permite programări.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇