Polonia raportează un nou record: Peste 20.000 de infectări cu Covid într-o zi

Polonia raportează un nou  record: Peste 20.000 de infectări cu Covid într-o zi

Polonia a înregistrat pentru prima dată, joi, mai mult de 20.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, în interval de 24 de ore, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Varşovia.

Cifra anunţată este de 20.156, plus un nou record zilnic de decese – 301, numărul total de infectări ajungând la peste 319.000 de la începutul pandemiei, cu 5.149 decese, în ţara cu 38 de milioane de locuitori.

La un pas de lockdown

„Dacă în zilele următoare observăm o creştere de 2.500-3.000 de infectări zilnic, din nefericire, ne-am putea aştepta la un nou lockdown, în scurt timp”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Wojciech Andrusiewicz.

În ultimele săptămâni s-au făcut auzite preocupări că sistemul de sănătate al ţării şi-ar putea atinge limitele atât în ce priveşte paturile disponibile, cât şi personalul medical.

Peste 14.600 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt tratate în acest moment la spitale din Polonia şi dintre acestea peste 1.200 au nevoie de ventilatoare, ocupând aproape 70% din capacitatea spitalelor din ţară, transmite dpa.

Săptămâna aceasta Polonia a inaugurat primul său spital temporar la Cracovia şi intenţionează să înfiinţeze instituţii similare şi în alte capitale regionale.

Vinerea trecută, Guvernul a anunţat că de a doua zi toată ţara va trece în aşa-zisa „zonă roşie”, în faţa cifrelor în creştere, în condiţiile în care jumătate din Polonia, mai ales marile oraşe şi zonele metropolitane, se aflau deja de o săptămână în această situaţie.

Astfel, pe lângă obligativitatea măştii în spaţiile publice, de sâmbăta trecută în Polonia mai merg la şcoală fizic doar copiii de până în clasa a treia inclusiv, restul practicând învăţământul la distanţă, angajaţii sunt încurajaţi să lucreze de acasă în măsura posibilului, restaurantele, cafenelele, barurile fac doar livrări, piscinele şi cluburile de sport sunt închise, cei peste 70 de ani sunt rugaţi să stea în case şi adunările sunt limitate la cinci persoane, iar nunţile interzise, fiind totodată limitat accesul în magazine, transporturi şi biserici.

Citește și;