Orașe blocate de manifestanți în Polonia, unde guvernul naţionalist și ultracatolic a restricționat avortul ca în România lui Ceaușescu

Orașe blocate de manifestanți în Polonia, unde guvernul naţionalist și ultracatolic a restricționat avortul ca în România lui Ceaușescu

Mii de manifestanţi au blocat luni centrul mai multor oraşe din Polonia, în a cincea zi de proteste față de interzicerea avorturilor aproape în totalitate în această țară.

La Varşovia, manifestanţii – în cea mai mare parte femei tinere – agitau pancarte cu sloganuri precum „Infernul femeilor!” , „Aveţi sânge pe mâinile voastre!„, „Vrem să avem de ales!” sau „Este război!” şi au blocat mai multe intersecţii din centrul oraşului, paralizând traficul rutier.

Manifestaţii asemănătoare s-au desfăşurat de asemenea în mai multe oraşe din Polonia (video), ca reacţie la decizia de joi a Tribunalului Constituţional polonez de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi „incompatibilă” cu Constituţia.

ADVERTISING

Decizia, potrivit dorinţei partidului ultracatolic naţionalist aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), restrânge dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultând în urma unui viol sau a unui incest. Exact ca în decretul 770 al lui Ceaușescu.

Argumentul major al opozanţilor deciziei este că această interdicţie aproape totală pune viaţa femeilor în pericol, forţându-le să ducă la termen sarcini neviabile, în timp ce susţinătorii acesteia asigură că astfel va fi evitat avortul unor fetuşi diagnosticaţi cu sindrom Down.

Există cel puţin 2.000 de avorturi legale anual în Polonia şi în marea majoritate a acestora sunt efectuate din cauza fetuşilor diagnosticaţi cu malformaţii.

Dar grupurile feministe estimează că peste 200.000 de proceduri sunt realizate ilegal sau efectuate în străinătate în fiecare an.

Această decizie a fost condamnată de mai multe grupuri de apărare a drepturilor omului în Europa.

ADVERTISING

Duminică, grupuri de manifestanţi au vizat biserici catolice în toată Polonia, ceea ce a constituit o premieră în această ţară cu populaţie majoritar catolică, membră a Uniunii Europene.

Protestele împotriva deciziei Tribunalului urmează să continue în zilele următoare, potrivit organizatorilor citaţi de AFP.

ADVERTISING

În România, avortul a fost interzis de către dictatorul Nicolae Ceaușescu în 1966. Până în decembrie 1989, când regimul a căzut, se estimează că au murit din cauza întreruperilor de sarcină clandestine sau autoprovocate circa 10.000 de femei, iar 100.000 au rămas cu sechele, conform datelor oficiale (info).

Citește și articolele zilei, pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇