PNL și USR, condamnate să guverneze împreună. Înțelepciunea liderilor poate duce la o lungă stabilitate, dar înțelepciunea lipsește

PNL și USR, condamnate să guverneze împreună. Înțelepciunea liderilor poate duce la o lungă stabilitate, dar înțelepciunea lipsește
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Candoarea unor lideri politici poate provoca furie și un val de reacții negative din partea opiniei publice. Așa a fost situația și de această dată după ce Florin Iordache, deputat PSD și “infamul” ministru al Justiției care a emis OUG 13, a fost votat în Parlament președinte al Consiliului Legislativ, funcție cu un mandat pe viață.

PNL și USR nu s-au înțeles și n-au făcut front comun împotriva propunerii PSD, iar după furtuna stârnită pe rețelele sociale, cei doi lideri, Orban și Barna, au înțeles gravitatea crizei, amândoi încercând să salveze situația. Cum? Provocând o criză și mai mare.

Ludovic Orban, președintele PNL, a declanșat un atac la USR, susținând fără nicio dovadă că formațiunea condusă de Dan Barna ar fi făcut o înțelegere cu PSD. Argumentul suprem a fost acela că George Edward Dircă, reprezentantul USR, a fost votat pentru a doua poziție în Consiliul Legislativ.

Cum a primit Florin Iordache, demolatorul statului de drept, un post public pe viață cu complicitatea PNL și dezorganizarea USR

Votul în ședința celor două camere reunite a fost secret. O anomalie profund nedemocratică a modului de funcționare a Parlamentului României care ascunde alegătorilor modul în care votează reprezentantul lor.

ADVERTISING

Victoria lui Iordache și a PSD a reprezentat în realitate înfrângerea celor care militează pentru o reformă accelerată a societății românești

Deputatul USR Claudiu Năsui a depus, în sfârșit, un proiect de lege care ar trebui să înlăture această anomalie. Dar în legislativul românesc, de la proiect la lege pot trece ani de zile. Uneori, o eternitate.

În sală, din partea PNL au fost 36 de parlamentari, iar din partea USR au fost 21 de parlamentari, iar pentru ca ședința să se poată desfășura era nevoie de 233 de parlamentari. Au fost 240.

Iordache, propus de PSD și votat din cauza tensiunilor dintre PNL și USR

Ce trebuie reținut e că Florin Iordache n-ar fi ajuns niciodată președintele Consiliului Legislativ dacă PNL și USR făceau front comun și boicotau ședința.

USR și PNL atacă la CCR numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ

Competiția dintre cele două formațiuni, agendele politice diferite, frustrarea acumulată în timpul campaniei pentru alegerile locale și, poate, o beție prematură a succesului instalată înainte de alegerile parlamentare au creat un mediu toxic din cauza căruia cele două partide nu mai reușesc să comunice.

USR e o formațiune care a apărut din disperarea unei noi generații, a celor născuți după Revoluție și care pur și simplu nu concep o lume fără libertate.

Victoria lui Iordache și a PSD a reprezentat în realitate înfrângerea celor care militează pentru o reformă accelerată a societății românești. PNL și USR sunt două formațiuni care au contribuit la înfrângerea în serie a PSD, începând cu anul 2019, după furtuna autocratică de trei ani care a răscolit România.

În opinia mea, sunt mai multe lucruri care le apropie decât cele care le despart. Amândouă, în ciuda ezitărilor, a ratărilor, a dezamăgirilor provocate unor oameni, au, în structura lor, o esență democratică. Acesta e tezaurul ambelor partide.

USL e încă o povară pentru mulți liberali

Liberalii au o moștenire istorică de apărat și o încercare permanentă de a fi un motor de progres și un promotor al libertății în societatea noastră. În plus, experiența nefastă a USL care, aproape, a dus la extincția formațiunii e una care a rămas întipărită în mintea fiecărui membru de partid.

Pe de altă parte, USR e o formațiune care a apărut din disperarea unei noi generații, a celor născuți după Revoluție și care pur și simplu nu concep o lume fără libertate, fără valori și fără etică.

Niciuna dintre cele două formațiuni n-au nicio legătură cu PSD. Orice apropiere de ciudata contorsiune temporală a Partidului Comunist nu face decât să provoace daune greu de recuperat pentru formațiunile respective.

PSD e un partid format din oportuniști lipsiți de orice sistem de valori care au un singur obiectiv - controlul resurselor bugetare și folosirea acestora în interes propriu.

O bâlbâială iresponsabilă

În fond, ca s-o spunem de-a dreptul, toate datele arată că am asistat la o mare bâlbâială iresponsabilă atât din partea PNL, cât și din partea USR, care a avut ca rezultat salvarea lui Iordache, scos de pe lista de candidați de către liderul PSD, tocmai pentru că acesta e compromis total.

Cumva, și sunt ironic aici, țara trebuia să-i fie recunoscătoare într-un fel lui Florin Iordache, cel care a aruncat-o într-una dintre cele mai mari crize politice și care a atacat în mod devastator sistemul de justiție vreme de trei ani prin toate mașinațiunile și trucurile politice posibile.

Atât Ludovic Orban, cât și Dan Barna sunt responsabili până peste cap pentru situația creată. Și atâta vreme cât vor face politică fără să țină cont de oameni vor primi răspunsul pe care l-au primit în aceste zile.

... e un bun exemplu care arată opiniei publice modul în prin care câștigă PSD în alegeri ...

În plus, cei doi lideri politici ar mai trebui să știe până la această oră că dacă vor să câștige alegerile și să guverneze astfel încât să izoleze PSD sunt obligați s-o facă împreună.

Deși Ludovic Orban a declarat că și-ar dori să formeze un guvern fără USR-PLUS, realitatea votului, cel puțin în acest moment, nu-i va oferi o astfel de oportunitate în afară de situația în care se transformă și el într-un lider politic sinucigaș, luând exemplul lui Dragnea și Tăriceanu.

Cum câștigă PSD alegerile

Deci am avut o propunere din partea PNL pentru poziția de președinte - e vorba de Augustin Zegrean, fost președinte CCR, pentru care au venit să voteze 36 de liberali din 113 și am avut o propunere din partea USR pentru o a doua poziție din Consiliul Legislativ, e vorba de George Edward Dircă, care a fost votat și de reprezentanții PSD pentru această funcție.

Aceste nominalizări pe linii de partid fără nicio comunicare și o strategie comună reprezintă dovada că nici cei din PNL și nici cei din USR nu au tratat cu seriozitate propunerea ca Florin Iordache să primească o funcție importantă, pe viață, plătită din bani publici.

PSD i-a păcălit din nou. Marcel Ciolacu a scăpat de povara lui Iordache din partid, iar o parte din responsabilitate și din vina că un astfel de personaj supraviețuiește în sistemul politic din România a mutat-o la PNL și USR.

În opinia mea, acesta e un bun exemplu care arată opiniei publice modul în prin care câștigă PSD în alegeri, cum reușește, fiind în defensivă, să-și atragă complici și să dinamiteze electoratul adversarilor.

Pentru votanții PSD, faptul că Iordache a primit o funcție pe viață, în cel mai rău caz, nu înseamnă nimic, pentru ceilalți, electoratul PNL și USR, înseamnă o nouă dovadă de complicitate, de lașitate și de compromisuri inacceptabile.

Poate înainte de a face “înțelegeri și împărțiri de funcții” ar fi fost bine ca deputații PNL și USR să-și amintească semnul făcut de Iordache atunci când a coborât de la tribuna forului legislativ, un semn adresat Opoziției de atunci și tuturor protestatarilor care au stat trei ani pe străzi pentru a salva România din ghearele lui Liviu Dragnea. 

Discuțiile dintre cele două partide ar fi trebuit să pornească de la acea imagine, iar atunci ar fi fost mult mai ușor să găsească soluții prin care să blocheze numirea sinistrului personaj. 

Orban acuză USR de blat cu PSD la votul pentru Florin Iordache, ”violatorul justiției independente, sluga lui Dragnea”: PSD şi cei care au votat cu PSD sunt în pragul nebuniei

Zegrean: Votul privind numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ nu e valabil. Liberalii şi-au făcut treaba într-o anumită proporţie

Predoiu, despre numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ: E ca şi când ai pune lupul paznic la stână


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇