„Ca şi parteneri pentru guvernare, în primul rând ne dorim să fim parteneri cu celelalte formaţiuni politice din România care sunt membre ale Partidului Popular European, respectiv PMP şi UDMR. Dacă nu va fi suficientă majoritatea dintre cele trei formaţiuni, în niciun caz nu vom face guvern cu foştii comunişti, actualii socialişti, şi vom încerca să identificăm alţi posibili parteneri„.
Este declarația prin care Ludovic Orban practic oficializează ceea ce în partid se știe demult și anume că o alianță post electorală cu USR-PLUS este posibilă doar ca scenariu ultim și total indezirabil de a guverna.
Într-adevăr, la ce relație este între cele două partide, nu exclusiv din vina liberalilor, cred că o viitoare asociere a lor la guvernare ar arăta cu mult mai rău decât ceea ce se întâmpla prin guvernările CRD-PD și Cocopo-urile de poveste de atunci. Deci, da, este până la urmă și o ieșire din ipocrizie.
Dar și o oficializare a altor ipocrizii.
N-au trecut decât câteva săptămâni de când președintele acuza UDMR că a complotat cu PSD să fure Ardealul. ”Jó napot kívánok,PSD, pe-se-de!”. Și da, chiar dacă această chestiune mi s-a părut oricum una falsă, strict de luptă politică, în rest este evidentă ghidonarea UDMR de către Viktor Orban, un asociat al lui Putin și un adversar al UE.
O guvernare în aceste condiții mi se pare extrem de problematică. Așa cum nu uit faptul că UDMR a susținut guvernul ”comuniștilor, actuali socialiști”, chiar în faza terminală a ”dragnismului” și a participat activ la mutilarea justiției, cu tot cu judecătorul maghiar din CCR.
Asocierea UDMR cu PMP va fi la fel de ipocrită, dacă ne aducem aminte tot felul de declarații cu patos naționaliste ale unor reprezentați PMP, în frunte cu dl Pașcanu.
Dar și faptul că acest partid a rupt încercarea de front comun pentru desemnarea unui nou Avocat al Poporului, doar pentru că era vorba de Peter Eckstein Kovacs din cauza că "declarațiile acestuia privind autonomia teritorială pe criterii etnice contravin Constituției României”. Declarații cu mult mai rezervate decât ale majorității liderilor UDMR.
Cât despre PMP, vă aduceți aminte, spre exemplu, că nu a fost primit în coaliția pentru București inclusiv din cauza colaborării cu PSD prin consiliile locale. Este, de altfel, motivul pentru care mulți simpatizanți liberali au și salutat marginalizarea PMP, chiar dacă ea, în mod evident, diminuează șansele lui Nicușor Dan.
La fel de adevărat că PMP este deja cu un picior în guvernare, are secretari de stat și, după moțiunea de cenzură, a mai primit discret și alții. Deci este deja partener.
Declarația este stranie. Suntem în plină campanie electorală, PNL are candidați comuni cu USR-PLUS în câteva orașe mari, în primul rand în București. Exact în acest moment, mesajul pe care trebuie să îl transmiți electoratului și mai ales militanților și activelor de partid este unul de de unitate, de coerență, să oferi motivație și perspectivă. Adică opusul a ceea ce transmite declarația dlui Orban.
- Orban: Şcoala va începe pe 14 septembrie, iar alegerile vor avea loc pe 27. Ideea de amânare e ridicolă
- Orban mulțumește partidelor care au susținut Guvernul: Este extrem de benefic pentru România
- Orban e somat de Rareș Bogdan, la Antena3, ”să înceteze cu traseismul”: E cel mai josnic trafic de persoane, trafic de sclavi
Această coalizare era gândită ca un test pentru o viitoare colaborare pe termen lung. Dl Orban îl declară deja ratat sau amenință voalat USR-PLUS că dacă nu se potolește în localitățile unde sunt adversari o să îl excludă din viitoarea coaliție?
Oricum ar fi, vestea este proastă în primul rând pentru Nicușor Dan și candidații alianței în București pentru că, într-un fel, le vestește înfrângerea. Dacă dl Orban ar vedea în soluția pentru Capitală una de succes, nu văd de ce nu ar gândi să o continue.
Dimpotrivă, declarația pare să îmi confirme ceea ce în PNL se discută deja, și anume că discursul înfrângerii în București să fie: v-am spus de la început, cu USR-PLUS nu se poate!
De ce s-a grăbit dl Orban să facă anunțul și nu a așteptat deznodământul alegerilor? Poate fi o neglijență sau o enervare, deși declarația părea făcută la rece, chiar premeditată.
PMP este valorizat și primește astfel un impuls electoral ca viitor partener necondiționat, deși candidatura lui Traian Băsescu este cel mai mare pericol pentru alergerea lui Nicușor Dan. Situația nu pare să-l deranjeze pe dl Orban, deloc, dimpotrivă. Deci prima variantă ar fi că dl Orban chiar dorește să aibă ocazia să spună v-am spus că nu se poate cu ei și să închidă astfel discuția despre USR- PLUS, inclusiv în fața lui Klaus Iohannis.
Într-o logică rece și pragmatică, aceea care a făcut că în plină criza PSD să primească de la guvern mai mulți bani că niciodată, 4 ani cu Firea la București pot fi mai puțin incomozi decât 4 ani împreună cu USR la guvernare.