Neajunsurile unui limbaj corect politic

Neajunsurile unui limbaj corect politic

Felul în care s-a desfășurat scandalul Iordache în Parlament a scos din nou în evidență modul în care USR face din intransigența politică un subiect de presă.

După decenii de bălăceală politică și limbaj politic pervertit, era necesară o formațiune care să se diferențieze de celelalte printr-un mesaj politic corect. Era necesară o formațiune care să ridice standardele politice în Parlament, o formațiune care să reacționeze ori de câte ori mesajul politic este distorsionat.

Florin Iordache e noul șef al Consiliului Legislativ, o funcţie crucială şi cu mandat pe viaţă

Cum a primit Florin Iordache, demolatorul statului de drept, un post public pe viață cu complicitatea PNL și dezorganizarea USR

Limbajul a contribuit la crearea unui brand USR și se părea că și acțiunea politică a făcut același lucru, având în vedere creșterea partidului în sondaje și obținerea unui scor mai mult decât decent la europarlamentare.

Dacă criticile aduse lui Iohannis în campania prezidențială au avut o noimă, la capitolul acțiune politică USR a greșit. Partidul a scăzut în percepția publică atunci când Barna, de frică sau dintr-un calcul egoist, a refuzat să se alăture guvernării liberale după prezidențiale.

ADVERTISING

Acela a fost momentul de cotitură în percepția publică: de ce un partid care se clamează a fi corect, exigent cu ceilalți și pus în slujba cetățeanului refuză într-un moment greu răspunderea guvernării? Dacă pentru Ludovic Orban și PNL situația de atunci a fost un moment de inspirație în jocul politic, pentru USR era un act de normalitate să participe la guvernare.

A fost prima oară când între limbaj și acțiune s-a născut un clivaj greu de motivat și de acceptat.

USR a ajuns la alegerile locale în situația de a face alianță cu PNL la București și în alte mari orașe și a plusat neinspirat, scoțând PMP din alianța pentru Capitală, riscând scorul lui Nicușor Dan. A fost prima oară când limbajul corect politic a adus daune USR.

Conform principiului corectitidinii, același limbaj intransigent a pus USR în postura de a ataca PNL în chestiunea Iordache. Chiar dacă aveau dreptate și PNL acționase sau pe sub masă sau ineficient, vehemența limbajului trebuia să se oprească strict la chestiune. Or, USR a plusat nepermis, clamând că nu vor guverna cu Ludovic Orban, ba mai mult, că vor guverna doar cu Cioloș ca premier. Să spui una ca asta însemnă să dai cu piciorul viitorului comportându-te ca o țață ofuscată.

Ludovic Orban nu trebuie lăsat singur la guvernare

Și eu cred că Ludovic Orban n-a avut o prestație bună ca premier, mai mult chiar, cred că ar trebui căutat un alt prim ministru PNL, dar eu am voie să spun asta, pe când USR trebuia să joace cu gândul la importanța guvernării viitoare. Puțină diplomație nu ar fi stricat.

Dacă s-ar fi oprit cu critica la a explica ce s-a întâmplat în Parlament, iar mai apoi n-ar fi adoptat tactica unui limbaj contondent, USR ar fi făcut bine. Dacă nu s-ar fi repezit orbește să-l conteste pe Ludovic Orban ca premier și să pluseze nepermis cu eternul Dacian Cioloș ca prim minstru, URS ar fi făcut și mai bine.

Mi se pare că acolo în partid există o comunicare talibanizată, avem de-a face cu o adunare de infantili care sare și dă cu bâta în carul cu oale, fără să gândească la viitor, de dragul unui limbaj corect care a devenit marotă, ideologie seacă.

În doze normale, intransigența e bine venită, în doze mari ea strică. Să nu uităm că politica mai este și arta negocierii și, din când în când, justificat, și arta compromisului.

Cât despre guvernarea lui Cioloș, am văzut rezultatele guvernării, au urmat patru ani de PSD cu Dragnea la butoane. Primarilor, ca și miniștrilor, nu li se mai acordă o a doua șansă, cum nemeritat primesc parlamentarii pe listele de partid. Ei ori câștigă, ori pierd. Iar Dacian Cioloș, din păcate, a pierdut meciul de atunci cu PSD.

Drulă (USR) spune că Orban a picat azi ”testul onestității și loialității”, dar Iohannis îl preferă în continuare ca premier, după alegeri

bonuț Moșteanu, USR: Președintele ar trebui să cheme la consultari partidele, AEP. Orban a mințit! – Interviu video

Ajungem pe această cale la întrebarea firească, dacă USR s-a maturizat îndeajuns pentru a ști să navigheze prin apele tulburi ale politicii românești. Dacă partidul e conștient de importanța faptului că o prezență în viitoarea guvernare ar face posibile proiectele mai ieri clamate de șeful Barna.

Cât de mult ar lăsa să treacă de la ei useriștii ca să vadă realizate aceste proiecte?

În fapt, USR nu a guvernat și nici n-a avut mari primari până acum, deci nu putem ști ce va face într-o situație complexă cum e actul guvernării, nu putem ști cum se va comporta, dacă au destui oameni buni pentru aceste funcții.

Doar un limbaj corect politic nu ajunge, proba de foc sunt oamenii și felul cum vor rezolvă ei problemele. Adevărata bătălie de-abia acum începe pentru USR, la Capitală și în câteva orașe mari, de ea depinde cu adevărat supraviețuirea partidului.

Apoi, nu e corect nici comportamentul acesta de partid balama, de partid care cere mai mult decât i se cuvine doar fiindcă e nevoie de el. Infatuarea aceasta nu e productivă, mai ales acum, înainte de alegeri, mai ales când ai numai soluții neinspirate de prim miniștri, ca Cioloș.

Cioloș e bun acolo, la Bruxelles, în Parlamentul European și ar face bine să șadă și să lucreze acolo, acolo ne e mult mai de folos.

Apoi, USR ar trebui să se gândească la posibilitatea ca primarii lor să dea chix în aceste mandate și să vadă participarea la guvernare ca pe un fel de a menține partidul pe linia de plutire, ca un colac de salvare.

Un USR aflat în Parlament care ar proceda ca acum, ba votând cu PNL ba criticându-l aprig când e și când nu e cazul, nu s-ar deosebi ca linie politică de un Pro România care vrea cununie cu PSD dar se lasă condus de umorile lui Ponta.

USR trebuie să treacă de la un limbaj corect politic ce a devenit obositor și inflexibil la realitatea imediată, cu ea are de luptat, nu mai este necesar să convingă alegătorii de profilul lui de Făt Frumos, nu mai câștigă voturi așa.

Iar felul în care au abordat și continuat urmările afacerii Iordache nu lasă mari speranțe că partidul s-ar fi maturizat, atâta vreme cât o țin langa cu gălăgia ca de pe stradă, în loc să promoveze maturitatea diplomației și a negocierii.

Poate că dacă PNL va guverna singur făcând cine știe ce aranjamente cu cine nu trebuie asta se va datora și lor, useriștilor care îi împing la colț pe bătrânii peneliști cu gălăgia lor corect politică. Apoi, dacă nu-ți place un om, cum vei justifica mai apoi că stai cu el la masă? Decât să te faci de rămâi apoi, tu Barna, nu e mai bine să te faci de pe acum frate cu PNL spunând adevărul neplăcut, că doar așa îți poți trece proiectele prin Parlament?

Altfel, limbajul corect politic se va uza și te va lăsa cu buza umflată și fără scop când se vor vota Legile Justiției și penalii vor fi excluși din politică. Atunci gata, se va termina cu salvarea României nu vei mai avea de pus pe masă decât proiectele de modernizare a țării. Pe care singur nu le vei putea trece prin Parlament.

Dacă ce spune cu adevărat USR este fără penali în funcții publice și fără Orban la guvernare, mai bine s-ar refugia în munți până ar învăța să mai și tacă și să-și și crească un șef diplomat, altfel vor ajunge un partid micuț, o încă ne-necesară balama pe eșichierul politic.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia-ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇