Ionuț Moșteanu, USR: Președintele ar trebui să cheme la consultari partidele, AEP. Orban a mințit! – Interviu video

Ionuț Moșteanu, USR: Președintele ar trebui să cheme la consultari partidele, AEP. Orban a mințit! – <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dl Orban și-a arătat limitele ca lider al unei viitoare majorități de guvernare. A spus o minciună crasă și știa că e o minciună. Președintele numește premierul. Hai să vedem, dle președinte, care e pasul dvs către reformă!, afirma deputatul USR, Ionuț Moșteanu.

USR: Orban și-a arătat limitele. A spus o minciună

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Ionuț Moșteanu a explicat în detaliu episodul votului pentru Consiliul Legislativ și ne-a vorbit despre posibilitatea amânării alegerilor.

Iată principalele declarații:

-USR nu a făcut și nici nu va face vreodată blat cu PSD. Am votat Zegrean și Dircă, să fie foarte clar!

-La votul pentru Consiliul Legislativ a fost o negociere între PSD și PNL, stricată de Zegrean.

-Peneliștii ne-au păcălit, au venit numai 36, dintre care 8 sunt foști pesediști și aldiști. Noi am fost de buna credință, ei au avut un blat cu PSD.

-Demisia lui Dircă nu ar fi soluția. Ar zice peneliștii: uite, au recunoscut că au făcut blat!

-Dacă nu participam la vot, PNL ar fi arătat cu degetul către noi că i-am omorât șansele lui Zegrean.

-PNL de noi se teme, nu de PSD, cu care și-a aranjat meciurile mulți ani de la consiliile locale la Guvern.

-Avem colegi care se cred mai presus decât partidul sau cred că li se cuvin lucruri. Nu există un drept constituțional ca după ce ai avut un mandat să îl ai și pe al doilea.

-PNL n-a mai vrut să semneze acordul la Timişoara, nu vrea să-l ajute pe Dominic Fritz să facă nişte schimbări

-S-au strâns 200 de mii pe hârtie, încă 100 de mii online, am depus 122 de mii la BEC.

-Dacă nu ținem alegerile acum, rămânem cu un PSD total iresponsabil  care controlează Parlamentul.

ADVERTISING

-Președintele ar trebui să cheme la consultări  partidele, AEP.

-Rezultatul votului va fi viciat de lipsa campaniei și absenteism, dar suntem prinși între ciocan și nicovală.

În cazul Iordache – președinte Consiliu Legislativ (CL), ați făcut blat cu PSD sau v-a legat PNL șireturile?

Nici, nici. USR nu a făcut și nici nu va face vreodată blat cu PSD. Niciun userist nu–l va vota vreodată pe Iordache sau pe cineva de teapa lui.

Noi am stabilit la ședința dinainte de plen că votăm Zegrean la președinția CL și Dircă la președinția secției, ceea ce am și făcut – 21 de voturi.

PNL l-a propus pe Zegrean și la președinția CL, și la șefia secției fără să știe. Dl Zegrean a spus foarte clar, citez: ”am aflat ieri la 12, când expira termenul pentru depunerea candidaturilor, când m-a sunat liderul de grup de la PNL, m-a întrebat dacă nu vreau să mă propună pentru funcția aceea și mi-a spus că negociază cu PSD. Apoi n-am mai știut nimic până la anunțarea rezultatului”.

Deci a fost o negociere între PSD și PNL, stricată de faptul că Zegrean nu a vrut să fie șeful secției, doar președinte sau nimic. PNL a spus că ei vin la vot, că au 113 oameni să îl voteze pe Zegrean. Așa că am zis să ne strângem și noi. S-a și anunțat de pe o zi pe alta.

Am fost 21, restul fiind prin țară, unii cu Covid , alții își preiau mandatele de primari. Am votat Zegrean și Dircă, să fie foarte clar!

Apoi a venit ideea creață a unui geniu de la PNL să arate cu degetul către noi și să dea astfel startul campaniei electorale, dovedind că PNL de noi se teme, nu de PSD, cu care și-a aranjat meciurile mulți ani de la consiliile locale la Guvern.

ADVERTISING

Cum a primit Florin Iordache, demolatorul statului de drept, un post public pe viață cu complicitatea PNL și dezorganizarea USR

Deci blatul a fost PSD-PNL?

Da, au avut un blat care s-a stricat și ca să iasă din poveste au arătat cu degetul către noi.

De fapt, George se băgase acolo fără șanse, dar ne-am învățat ca la numirile de la Parlament să punem și noi un om, când, sigur, nu e miza unei coaliții antiPSD. La început ne certa lumea că nu punem.

Și, mai mult, pe Dircă nu l-am pus noi, s-a înscris el.

Împotriva voinței sau fără acceptul partidului?

Partidul nu a negociat voturi pentru George Dircă.

În timpul votului nu v-ați prins că PNL nu se ține de cuvânt, ca să nu mai susțineți cvorumul?

Votul în această perioadă are o particularitate. S-a făcut într-o sală și s-a întins pe câteva ore. Nu e ca la o ședință normală. Pe parcursul a 2-3 ore au fost programate să vină să voteze grupurile parlamentare. Nu știau câți au fost decât pesediștii lui Iordache, care țineau socoteala.

PSD nu avea nevoie de voturile noastre, ci de cvorum. Numai că peneliștii ne-au păcălit, au venit numai 36, dintre care 8 sunt foști pesediști și aldiști.

Noi am fost de buna credință, ei au avut un blat cu PSD.

De ce nu demisionează dl Dircă?

O să avem o discuție cu George, dar asta n-ar rezolva problema, Iordache va rămâne.

Ar fi o dovadă de bună credință.

Și ar zice penelistii: uite, au recunoscut că au făcut blat! George e un profesionist, avocat, care s-a luptat cu Iordache, cu pesedistii și e important să avem profesioniști în instituții, ca să nu rămână acolo doar Iordache și cei de teapa lui.

Am mare încredere în el și în verticalitatea lui. Nu cred că asta e soluția. Noi și PNL am atacat numirea lui Iordache la CCR.

ADVERTISING

Și USR a sesizat CCR pe numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ, dar separat de PNL

Înainte de vot, dl Drulă, lider de grup USR, întreba de ce atâta grabă cu numiri pe ultima sută de metri a Parlamentului și totuși USR a avut un candidat pentru o astfel de funcție. De ce nu ați optat din start pentru absența de la vot pentru a nu fi cvorum?

În scenariul acesta PNL ar fi arătat cu degetul către noi că i-am omorât șansele lui Zegrean pentru care noi știam că ei se mobilizează. E incalificabil că l-au păcălit așa pe dl Zegrean.

Pe de altă parte, felul în care PSD s-a străduit să rezolve lăsarea la vatră fără tensiuni a dlui Iordache nu este un model pentru un partid care a trecut prin tensiuni majore tocmai pentru că unii nu au mai prins lista?

De la un partid cu fibră ONG-ista puternică ne-am maturizat, suntem împreună cu cei de la PLUS, în jur de 50 de mii de oameni și vreau să devenim un partid predictibil.

Avem colegi care se cred mai presus decât partidul sau cred că li se cuvin lucruri. Nu sunt de acord. Nu există un drept constituțional ca după ce ai avut un mandat să îl ai și pe al doilea.

Am zis că vrem democrație totală, puterea e la membrii din filiale, care nu i-au mai ales pe niște colegi. La PNL, la PSD pixul magic al dlui Orban sau al dlui Ciolacu schimbă lucrurile.

PNL Argeș s-a trezit cu Daniel Constantin pe locul al doilea la Cameră. Va fi un balast omul care a fost umbra lui Tariceanu, Ponta, Voiculescu, 2 ani a votat nemerniciile lui Dragnea și acum e recompensat cu loc eligibil în dauna unor liberali argeșeni care meritau locul.

Credeți că PNL a încercat să vă atragă într-o capcană?

PSD și PNL sunt mult mai legate, liberalii nu sunt confortabili cu intransigența noastră și sigur nu vom face niciun rabat, nici la viitoarea guvernare. Dacă le spunem că mergem la guvernare pe un set de principii, ne ținem de ele sau plecăm.

Ne uităm ce a făcut PNL cu consiliile de administrație în care într-un an de zile au schimbat sinecuriștii pesediștilor cu sinecuriștii peneliștilor.

Nu merge așa și le vom spune în față tot timpul. De asta le e frică. Să facem concursuri pentru că nu o să mișcam țara înainte mergând pe același drum care duce în același loc.

Dar nu o să dau niciun pas înapoi, cel puțin eu, și cei mai mulți colegi împărtășesc aceeași idee.

Și cum credeți că poate funcționa o coaliție de guvernare PNL-USR în aceste condiții? Dl Roman vă făcea bolșevici, dl Orban v-a arătat cu degetul după scandalul Iordache.

Dl Orban a spus o minciună crasă.

Iar USR transmite că nu îl va accepta premier pe Ludovic Orban. Cum să funcționeze așa ceva? De ce vă puteți agăța pentru speranța că e un proiect fezabil?

De declarațiile PNL și ale președintelui Iohannis care spune că e nevoie de schimbare și reformă.

Președintele numește premierul. Hai să vedem, dle președinte, care e pasul dvs către reformă și haideți să construim o majoritate care să facă reforma!

Sigur, sunt și declarații de campanie, mârâieli… Exclud cazul aparte al dlui Roman.

E liderul deputaților PNL, nu vreun marginal.

Este un om cu zero respect din partea noastră, cu multe inițiative populiste, un om care a făcut greva foamei trei ore între masa de dimineața și cea de prânz. A votat pentru pensiile speciale ale primarilor, propune legi nocive cu pesediști în fiecare săptămână, a dat privilegii celor de la ASF.

Noi vom merge la guvernare pe lista de principii pe care le-am susținut până acum: oameni impecabili moral, fără sinecuri, fără populisme și privilegii. Vrem să vedem că toate propunerile au surse de finanțare, nu bani printre degete cum a săpat dl Orban 1 miliard 300 de mii de lei către primarii PNL sau care se mutau la PNL.

Ei spun că sunt de acord cu toate acestea. Facem o listă lungă și mergem împreună să guvernăm.

Nu am văzut încă un politician care să spună că vrea sinecuri, populisme și privilegii. Pe lista aceasta rămâne condiția să nu fie dl Orban premier? Sau a fost spusă doar la nervi?

Va fi o discuție. Dl Orban și-a arătat limitele ca lider al unei viitoare majorități de guvernare. A spus o minciună crasă și știa că e o minciună. Asta e o problemă!

Dar e prea devreme să discutăm de guvernare și cine va fi prim-ministru. Evident că ei și-ar dori să guverneze cu PMP și cu UDMR, dar s-ar putea să nu–i ajute aritmetica și va trebui să meargă cu noi la guvernare. Sau poate preferă cu PSD.

Pentru că, iată, chiar joi, USR-PLUS și PNL ar fi trebuit să semneze acordul de colaborare la Timiș, totul era stabilit, era făcut și comunicatul de presă.

Dar PNL n-a mai vrut să semneze și a zis să mai vorbim după parlamentare. Practic, PNL nu vrea să-l ajute pe Dominic Fritz să facă nişte schimbări în Timișoara până la alegeri, iar după alegeri vor merge cu PSD că uită lumea în 4 ani de zile. Dar n-o să uităm!

PNL şi USR nu au căzut la înţelegere în Timişoara. Ce spune noul primar Dominic Fritz

La Argeș am aceeași discuție, încă n-am reușit să semnăm protocolul cu PNL și PMP.

Câte semnături ați adunat pentru parlamentare?

S-au strâns 200 de mii pe hârtie, încă 100 de mii online, am depus 122 de mii la BEC. Le-am centralizat destul de greu din țară și am preferat să depunem câte aveam numărate pentru a putea să depunem listele în județe.

A fost o spaimă că nu le strângeţi?

Celelalte partide le copiază prin birouri de prin bazele de date. Un partid care a luat 70 de mii de voturi la locale, AUR, a depus într-o săptămână 120 de mii de semnături. De unde?

Timpul de strângere a fost scurt după locale, oamenii erau obosiți, ne-am ferit de prea multe contacte. Semnăturile au venit mai greu către centru.

Discutăm despre liste, despre semnături, dar ultimul bilanț COVID spune 4.900 de cazuri și 98 de morți. Ar trebui amânate?

Dacă nu ținem alegerile acum, rămânem cu un PSD total iresponsabil care controlează Parlamentul. Le putem amână 3 luni de zile. Dacă aș ști sigur că peste 3 luni lucrurile vor arăta bine, aș zice să le amânam.

Trei luni dacă nu e stare e urgență.

Deci singurul care spune dacă amânam alegerile e președintele, care poate declara starea de urgență. Nimeni nu e nebun, dacă lucrurile o iau razna, mai stăm 3 luni.

Dar a lipsit consultarea corectă și transparentă între președinție, partidele parlamentare, Ministerul Sănătății și AEP. Eu am cerut asta încă din vară, pentru locale. Argeș era județ roșu.

Am propus atunci să stabilim indicatorii la care decidem să amânam localele. Și PNL, și PSD au refuzat pentru că le convenea.

Cred că trebuie această consultare și acum, președintele ar trebui să cheme partidele, AEP.

De ce să cheme cât timp nici nu pune problema amânării?

Da, dar mai e o lună și ceva. Și dacă ne uităm la curba de îmbolnăviri și decese ne luăm cu mâinile de cap.

În condiții de campanie pot fi luate măsurile impopulare necesare? Iată, Pelerinajul de Sf. Dumitru va avea loc.

BOR face pelerinajul de Sf. Dumitru, chiar dacă rata de infectare în București e mai mare de 3 la mie. Firea a semnat deja un protocol cu Patriarhia

PNL a arătat de multe ori că a ezitat, a luat decizii târziu sau a luat decizii proaste sau nu le-a luat deloc, sau le-a comunicat prost.

Pare că lucrurile au fost lăsate la voia sorții și aruncate în brațele directorilor de școli, profesorilor și părinților. Școlile au fost nepregătite pentru începerea cursurilor, ceea ce e responsabilitatea Guvernului și a primarilor.

Și dacă alegerile se vor ține totuși, o previzibilă prezență foarte scăzută nu ar putea vicia, distorsiona rezultatul?

Va fi viciat și de lipsa campaniei. Și de aici orice prezență scăzută la vot va da puțină legitimitate câștigătorilor și va favoriza PSD. Dar nu avem ce să facem. Suntem prinși între ciocan și nicovală.

Noi suntem dezavantajați ca partid mai mic și fără banii PSD și PNL. Sper să vină cât mai mulți oameni la vot pentru că următorii 4 ani sunt șansa de reformare a României, iar singurul partid care a arătat că vrea reformă e USR-PLUS.

Citeşte alte articole scrise de Ioana Ene Dogioiu pentru SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇