Ludovic Orban nu trebuie lăsat singur la guvernare

Ludovic Orban nu trebuie lăsat singur la guvernare

Cum credeţi că ar putea fi o guvernare în care PNL să fie ajutat de partide balama interesate doar de sinecuri şi procopseli? Simplu, la fel ca până acum.

Toată lumea e de acord că gestionarea pandemiei a fost prost făcută, norocul PNL cu atacurile PSD şi cu partipriurile CCR, că altfel nu avea motive de scuze. In rest, de dragul alegerilor, PNL a lăsat pandemia să se desfăşoare, de teamă să nu piardă voturi.

Ce va face un PNL în viitorul parlament cu puţin peste 50%, adică fiind condiţionat la guvernare de balamalele cu pricina? La fel ca până acum, va negocia în stilul lui Orban şi va ceda, va da în stânga şi în dreapta câte ceva ca să supravieţuiască, va atrage traseişti ca să-şi întărească majoritatea. Va face să trăiască USL-ul pe sub masă, cel ce acum i-a adus primari şi voturi la locale. Va vota alţi iordachi în cine ştie ce funcţii ca să treacă legile justiţiei prin parlament.

ADVERTISING

Va fi loc în toată tevatura asta de altceva decât de băltirea dâmboviţeană şi de combinageala atât de dragă lui Orban? Evident că nu. Va fi loc în devălmăşia asta de marile proiecte care să modernizeze România, ca de exemplu mult uitatul proiect al reorganizării administrative a ţării? Evident că nu. Va avea ce pune pe masa istoriei Iohannis după ce va trece aiurea al doilea mandat al său? Evident că nu.

Ludovic Orban este politicianul revolut şi fără scrupule, care e convins că va putea negocia orice, cum a făcut-o. Ludovic Orban este politicianul timpului trecut, nu al viitorului. Viitorul ar trebui să însemne pentru PSD asumarea unei ideologii clare, de stânga, iar pentru PNL asumarea unor principii morale înalte care să limpezească şi să reînvie ideologia liberală. Nu se întrevede vreo luminiţă care să aducă o vagă speranţă că Ludovic va face aşa.

Ludovic Orban a făcut alianţă cu USR la Bucureşti, pentru că ştia că singuri liberalii ar fi pierdut capitala, dar atacă fără jenă USR când o combinageală de prost gust ca aia cu votatul lui Iordache îl lasă cu pantalonii în vine în public.

Ludovic Orban nu vrea un război cu PSD, cum îşi doreşte preşedintele: de ce să mă rănesc în luptă, se întreabă Ludovicul, atunci când pot împărţi prada cu inamicul?

Pe Ludovic Orban îl arde la lingurică discursul USR privind felul în care acest partid vrea să facă politică. Nu-i convine discursul acesta pentru că în raport cu el combinageala proprie, chiar de reuşeşte, îl face să arate ca o găină opărită. Ca o maşinărie veche, ruginită, neunsă, care scârţâie groaznic când vrea să facă paşi în direcţia bună dar trepidează cald când se roteşte în direcţia nepotrivită.

Ludovic Orban are coşmaruri şi frisoane când se visează din întâmplare guvernând cu USR, pentru că ştie că eventualii săi aliaţi nu vor accepta compromisurile pe care sunt gata să le accepte UDMR sau Traian Băsescu. La o adică chiar o parte din PSD, aia care doreşte cu ardoare sa rămână cu botul lipit la ţâţa banului public.

Guvernând cum o face acum, Orban va avea parte de căldurică şi de şansa de a candida la prezidenţiale fără să realizeze mare lucru ca prim-ministru. Guvernând cu USR va avea parte de aceleaşi scandaluri ca acum pe teme de moralitate, care îi vor face viaţa chin şi îl va arăta lumii aşa cum este, adică puţin demn de o candidatură la prezidenţiale. Ce contează că marile reforme s-ar putea face, ce contează că România ar avea de câştigat dacă el personal ar avea de pierdut.

Ce vreau să spun este că, fără intransigenţa USR, atâta câtă este, guvernarea liberală va bălti, se va desfăşura în registru minor pentru că Orban va încerca să conserve ce are, nu-şi va juca viitorul politic pe teme majore şi grele care nu aduc câştig imediat. De aceea cred că el nu este prim-ministrul potrivit pentru guvernarea ce va veni, în contextul aşezării viitorului parlament. Jocul său îndelungat la firul ierbii îl impiedică să se ridice la înălţimea momentului.

De aceea cred că Iohannis trebuie sau să îl convertească pe Ludovic Orban la cele bune sau să caute un alt prim-ministru, dacă arde de dorinţa de a face ceva deosebit în ce-i rămâne din al doilea mandat.

De aceea cred că, pentru sănătatea societăţii noastre, ar fi bine ca Ludovic Orban să nu obţină un scor mult peste PSD, ca să nu poată guverna după cheful propriu, doar hâţâind balamalele care aşteaptă pofticioase pe margine. Ca să fie silit de situaţie sau să se retragă sau să trudească la marile proiecte de care societatea noastră are nevoie.

Deşi eu unul, cum nu cred în reformarea PSD, nu cred nici în vindecarea liderului PNL de combinageala nefastă în care s-a cantonat.

Vezi şi un interviu eveniment realizat de Magda Grădinaru cu Norman Manea: Corupția și demagogia sunt vii în România, la fel cum vii au rămas calitățile românești


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇