Ce spune purtătorul de cuvânt al PSD și ce spune purtătorul de rușine

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Zilele trecute, a apărut în presă o fotografie, unde domnul Marcel Ciolacu  petrece la Sărata Monteoru, județul Buzău, în compania a vreo zece persoane, toți la o singură masă, fără mască și fără să respecte regulile de distanțare socială impuse de epidemia de coronavirus.

Evident, presa a comentat faptul. Domnul Ciolacu nu este un oarecare. Liderul partidului (deocamdată) majoritar, este și președinte al Camerei Deputaților – al treilea om în  stat. Este un înalt demnitar, unul din cei care ar trebui să constituie reper de demnitate și conduită, omul de la care noi ceilalți să luăm exemplu.

Prins cu cioara vopsită

Penibilul nu se oprește însă aici. Prins cu cioara vopsită și cu fotografia apărută în presă, înaltul demnitar a încercat să scape șmecherește. Normal ar fi fost să lase ciocu’ jos, să-și pună puțină cenușă în cap și să recunoască public că a sfeclit-o.

ADVERTISING

Dar faptele n-au evoluat normal. Ceea ce trebuia să rămână între patru pereți devenea public, prin publicarea fotografiei cu petrecerea de la Sărata Monteoru, iar rufele murdare nu mai puteau fi spălate în familie.

Încercând să le spele măcar în public, apare ca din senin purtătorul de cuvânt al partidului, domnul Lucian Romașcanu, cu explicația că masa nu era o masă, ci un set de trei mese, iar grupul de zece persoane era de fapt tot un set de grupulețe, cu câte 3-4 persoane fiecare.

Hai, că-i prea nostim ca să relatez eu faptul. Citez mai bine exact spusele domnului Romașcanu: Lucrurile nu au fost așa cum au fost prezentate. Am stat trei grupuri la trei mese. 30 de secunde, un minut, am alăturat mesele..”.

Și atunci – hop! – a apărut fotograful și exact în intervalul de 30 secunde, hai să zicem un minut, a imortalizat momentul. Așa ceva n-ar fi îndrăznit s-o rostească mici măcar vestitul baron Munchhausen, echivalentul european al lui Țăndărică al nostru!

Grea misie, aceea de purtător de cuvânt

Bietul purtător de cuvânt! Cum de n-a fost el în stare să explice de ce a fost nevoie să adune trei mese la un loc, pentru ca, după 30 secunde dar nu mai mult de un minut, să le separe din nou și să respecte exact regulile de distanțare socială, conform legii? 

Să fi fost un aranjament pentru fotografia de grup? Să fim serioși, priviți imaginile: mesenii nu sunt pregătiți ca la fotograf, sunt pregătiți exact ca la un păhărel. Hai, noroc, nea Marcele, și la mai mare!

Te uiți la poză și-ți vine să fredonezi: „Și-altădată, și-altă dată, o s-o facem și mai lată!”.

Legea nu te oprește s-o faci oricât de lată, dar numai cu masca, cu distanțarea și în grup mic.

Într-o emisiune la Realitatea Plus, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat ulterior că regretă acest incident și că îndemnul pentru populație este să respecte regulile de protecție date de autorități pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Ce spui, Franz? Stau vreo zece persoane simandicoase la o masă, niciunul nu poartă mască, nu respectă regulile de distanțare socială și ne îndeamnă pe noi, populația, să respectăm regulile, să purtăm mască și așa mai departe!  Nu vă e rușine?

Nu le e, dar mă întreb, cui să-i fie rușine? Purtătorului de cuvânt? Pardon! El este purtător numai de cuvânt, nu și de rușine. Ghici cine este purtătorul de rușine al PSD.

Problema nu este a purtătorului de cuvânt. Este a purtătorului de rușine

În opinia mea, purtătorul de rușine este domnul Ciolacu, dar rușinea este a tuturor celor de la masă. Rușinea nu poate fi delegată. Este a fiecărui participant în parte, iar dacă au un lider, el nu se poate ascunde după deget sub pretext că are purtător de cuvânt.

E cu ochi şi cu sprâncene că explicația transmisă prin purtătorul de cuvânt înseamnă fofilare. M-aș fi așteptat să se fi prezentat Marcel Ciolacu personal  și să fi spus „am greșit, ne cerem scuze, am plătit amenda, nu se va mai întâmpla”.  Sau „N-am plătit nicio amendă, pentru că o încălcare de 30 secunde este permisă de lege – articolul cutare, paragraful cutare”.

Domnu’ Ciolacu, nea Marcele, dacă eu, circulând cu mașina, calc numai un pic linia continuă, chiar mai puțin de 30 secunde, polițistul nu-mi aplică numai un pic din amendă. O aplică toată. Cum zice românul, unde-i lege nu-i tocmeală.

Dacă nu-i tocmeală pentru mine, înțeleg că nu-i tocmeală nici pentru domnul Ciolacu, nici pentru domnul Romașcanu, nici pentru vreun altul din cei care ședeau câte trei-patru la trei mese separate și deodată le-a venit să pună mesele la un loc pentru 30 de secunde, maximum un minut, cât este termenul acordat de coronavirus, ca să nu se infecteze unul de la altul.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia-ro:

O snoavă din ciclul „Ion și Maria”

Ca să fie mai clar și pentru cei zece negri mititei de la cele trei mese separate, dar alipite pentru 30 de secunde – maximum un minut – îmi permit să amintesc o anecdotă din seria „Ion și Maria” cam grotescă, dar exact la temă.

Cică Ion o întreabă pe Maria, înainte de noaptea nunții:  „Spune-mi curat, Mario, că nu mă supăr. Tu ești chiar fată mare, așa cum știam eu?”. Iar Maria îi răspunde: „Sunt, Ioane, cum să nu fiu, sunt fată mare, dar nu exagerat de mare!”.

Trecând la modul serios, eu unul, chiar dacă mă tai, tot n-am să cred că acolo erau trei grupuri separate, la trei mese separate, care s-au alăturat pentru fix 30 secunde, maximum un minut, după care toți cei zece negri mititei și-au pus măștile pe ei.

Duminică, la o zi după comunicatul purtătorului de cuvânt, iată că se exprimă și purtătorul de rușine. Pe scurt,  domnul Ciolacu explică astfel evenimentul unde mesenii și-au luat derogare de la mască și distanțare numai pentru 30 secunde, maximum un minut:

„În fapt, lucrurile stau aşa: judeţul Buzău este în scenariul verde, fapt pentru care este permisă operarea restaurantelor la interior. De asemenea, conform legii, la masă nu este obligatorie purtarea măştii”.

Vă rog să-mi iertați termenul, dar trebuie să fii bleg de tot, pentru ca, adunând la un loc cele trei mese pentru numai 30 secunde, să le pui imediat la loc, să restabilești rapid distanțarea socială și să-ți instalezi mintenaș masca pe figură, când tot județul în care te afli este în zona verde și ești scutit de orice măsură preventivă!

Nu mai folosesc un termen incomod, ca să explic în ce situație se află atât domnul Ciolacu, cât și purtătorul său de cuvânt, după ce unul a anunțat că județul este în zonă verde, iar celălalt că n-au încălcat regulile decât câteva secunde, exact ca Maria care este fată mare, dar nu exagerat.

Treaba este cam confuză, dar la un păhărel merge, mai ales că, nu întâmplător, Sărata Monteoru se află într-o cunoscută zonă viticolă.  Hai noroc, nea Marcele!

Citește și alte analize pe subiecte la zi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇