Peste 125.000 de români au fost vaccinați anti-COVID. De miercuri vom avea două vaccinuri în țară. Cine și cum stabilește pe care îl primim

Peste 125.000 de români au fost vaccinați anti-COVID. De miercuri vom avea două vaccinuri în țară. Cine și cum stabilește pe care îl primim

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 16.896 de persoane.

Dintre acestea, 40 au avut reacții comune și minore la vaccin – 18 reacții de tip local și 22 de reacții generale.

ADVERTISING

În total, din 27 decembrie 2020 de când a început în România campania de vaccinare, au beneficiat de vaccin 125.190 de persoane.

Au existat în total 428 de reacții comune și minore, dintre care 173 de reacții locale, cu durere la locul injectării și 255 de reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Alte două reacții adverse sunt în curs de investigare.

ADVERTISING

De miercuri vom avea două vaccinuri anti-COVID în România

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni, că prima tranşă de vaccin de la Moderna este aşteptată să sosească miercuri în România.

Potrivit medicului militar, este vorba despre aproximativ 14.000 de doze de vaccin.

"Miercuri soseşte. În jur de 14.000 de doze prima tranşă. (...) Pe primul trimestru, din câte ştiu eu, 400.000 - 450.000 de doze maximum. Sunt foarte puţine doze de vaccin de la Moderna", a spus Gheorghiţă, pentru Agerpres.

ADVERTISING

El a precizat că vor sosi în România tranşe de vaccin Moderna o dată pe săptămână sau la două săptămâni.

"Tranşele vor fi o dată la o săptămână sau două săptămâni. Nu este un calendar încă stabilit. Sunt foarte puţine. Chiar dacă am vrea să lăsăm la alegerea persoanelor, nu poţi, pentru că vor fi centre care nu vor avea. Dar ele sunt la fel, nu există nicio problemă. Tot două doze, tot ARN mesager, au aceeaşi eficacitate, acelaşi profil de siguranţă", a explicat medicul.

Decizia privind folosirea unui tip de vaccin din cele două aprobate în Uniunea Europeană - Pfizer sau Moderna - va fi luată de medic.

"Medicul va decide. Depinde câţi mai are pe lista de aşteptare, dacă mai are trei pacienţi, nu se va desface un flacon de zece doze", a arătat medicul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇