Încă o promisiune de vaccin împotriva Covid-19

Încă o promisiune de vaccin împotriva Covid-19

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că a aprobat un al cincilea contract, cu compania farmaceutică germană CureVac, care prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, în numele tuturor statelor membre UE.

Contractul include o opţiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19.

Cel de-al cincilea contract

"Astăzi, 17 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat un al cincilea contract, cu compania farmaceutică europeană CureVac, care prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opţiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societăţii se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19", a anunţat CE.

Contractul de astăzi cu CureVac extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV şi BioNTech-Pfizer şi discuţiile preliminare cu Moderna.

ADVERTISING

Într-o fază avansată a testelor clinice

„La câteva zile după contractul încheiat de noi cu BioNTech şi Pfizer, sunt încântată să anunţ un nou acord cu o societate europeană promiţătoare. 

Comisia a asigurat, până în prezent, cel puţin 1,2 miliarde de doze şi îşi îndeplineşte angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi la preţuri accesibile, nu numai pentru cetăţenii din UE, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume. 

Majoritatea acestor vaccinuri potenţiale se află într-o fază avansată a testelor clinice, iar rezultatele acestora, preconizate a fi pozitive, vor fi confirmate prin acordarea unei autorizaţii, după care vaccinurile vor fi distribuite rapid şi vor contribui la stoparea pandemiei", spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele membre pot decide şi să doneze vaccinul unor ţări cu venituri medii şi inferioare sau să îl redirecţioneze către alte ţări europene.

ADVERTISING

Întoarcere la normalitate

 „În condiţiile unui număr tot mai mare de pacienţi COVID în întreaga UE, un vaccin sigur şi eficace este mai important ca niciodată pentru a opri pandemia. Prin acest al cincilea acord de cumpărare în avans a unui vaccin, sporim şi mai mult şansele ca cetăţenii UE şi economiile noastre să se poată întoarce la normalitate în condiţii de siguranţă. El reprezintă încă o etapă importantă a Strategiei UE în materie de vaccinuri, precum şi dovada beneficiilor colaborării în cadrul unei veritabile Uniuni Europene a sănătăţii", afirmă Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Despre vaccinul CureVac

CureVac, o societate europeană cu sediul în Germania, a semnat, în 6 iulie, un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii, pentru crearea şi producerea pe scară largă a unor vaccinuri, incluzând un potenţial vaccin al CureVac împotriva COVID-19. CureVac are rol de pionierat în crearea unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice.

ADVERTISING

Platforma vaccinului a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule drept cărăuş informaţional cu ajutorul căruia organismul însuşi poate produce propriile substanţe active pentru a combate diverse boli.

Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări ştiinţifice temeinice a tehnologiei utilizate, a experienţei companiei în crearea de vaccinuri şi a capacităţii sale de producţie pentru a aproviziona întreaga UE.

Strategia Comisiei Europene de accelerare a accesului la vaccinul anti-Covid

În 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie euuropeană de accelerare a creării, producerii şi punerii la dispoziţie pe scară largă a unor vaccinuri eficace şi sigure împotriva COVID-19.

În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri de cumpărare în avans.

Finanţarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

"Întrucât costul mare şi rata mare de eşec fac ca investiţiile într-un vaccin anti-COVID-19 să fie o decizie cu grad mare de risc pentru creatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite, prin urmare, realizarea unor investiţii care, în caz contrar, s-ar putea să nu se materializeze", arată CE.

Vaccinurile trebuie să fie rapid distribuite şi puse la dispoziţie pe scară largă în întreaga Europă imediat după ce s-au dovedit a fi sigure şi eficace şi au obţinut autorizaţia de introducere pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

În 15 octombrie, Comisia a stabilit etapele principale pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, care includ elaborarea unor strategii naţionale de vaccinare.

Comisia instituie un cadru comun de raportare şi o platformă pentru monitorizarea eficacităţii strategiilor naţionale de vaccinare.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de vaccin îl obţine efectiv, oriunde în lume, nu doar în Europa. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a procurat aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de noul coronavirus, acţiunea mondială pentru asigurarea accesului universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva noului coronavirus şi pentru redresarea economică mondială şi a confirmat interesul ei de a participa la mecanismul COVAX pentru a asigura un acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la preţuri accesibile, oriunde în lume.

Ca parte a unui efort al Echipei Europa, Comisia a anunţat o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii pentru a sprijini COVAX şi obiectivele sale în contextul răspunsului mondial la criza provocată de noul coronavirus.

În 12 noiembrie, Uniunea Europeană a anunţat contribuirea cu o sumă suplimentară de 100 de milioane euro sub formă de granturi pentru sprijinirea mecanismului COVAX.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇