AEM, primele predicții: Câți europeni ar trebui vaccinați pentru ca să vedem un declin al pandemiei de Covid. O imunizare suficientă nu se va obține mai devreme de finele lui 2021

AEM, primele predicții: Câți europeni ar trebui vaccinați pentru ca să vedem un declin al pandemiei de Covid. O imunizare suficientă nu se va obține mai devreme de finele lui 2021

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) prevede să dea un aviz favorabil primului vaccin contra noului coronavirus „de acum şi până la finalul anului” în vederea distribuirii „începând cu ianuarie”, a precizat sâmbătă directorul său, potrivit AFP.

„Dacă datele sunt solide, putem da undă verde primului vaccin de acum şi până la finalul anului şi începerea distribuirii lui din ianuarie”, a declarat Guido Rasi, directorul Agenţiei Europene pentru Medicamentule (EMA), într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul italian Il Sole 24 Ore. 

ADVERTISING

Acest organism are drept misiune autorizarea şi controlarea medicamentelor în Uniunea Europeană. Unda verde finală, dată de Comisia Europeană, permite laboratoarelor să comercializeze medicamentul lor în toată Uniunea Europeană. 

Agenţia Europeană a Medicamentului lansează o procedură accelerată de aprobare a vaccinului Pfizer

EMA, care se bazează pe "6 sau 7 vaccinuri diferite la dispoziţie în 2021, a primit vineri "primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul său", precizează Guido Rasi. "Am primit de la AstraZeneca datele preclinice, cele de studiu pe animale care deja sunt în curs de evaluare şi avem mai multe discuţii cu Moderna", a enumerat el. 

ADVERTISING

Scoţând un vaccin pe piaţă în ianuarie, primele efecte asupra răspândirii virusului "vor fi vizibile în cinci, şase luni, esenţial vara viitoare", a explicat el. 

Cum funcționează vaccinul Pfizer și cum a fost testat. E mult mai bun decât cel antigripal

"Este evident că nu va fi posibil să vaccinăm pe toată lumea, dar ne concentrăm pe categoriile cele mai expuse, cum sunt persoanele în vârstă şi personalul din sănătate, ceea ce va începe să deblocheze punctele de transmitere", spune responsabilul.                

ADVERTISING

El crede că trebuie vaccinată "mai mult de jumătate" din populaţia europeană pentru "a putea asista la un declin al pandemiei", ceea va necesita "cel puţin 500 de milioane de doze în Europa".         

Ce efecte secundare are vaccinul Pfizer? Voluntarii spun că au simțit un fel de ”mahmureală severă”       

Pentru a vaccina pe toată lumea, "va dura cel puţin un an" şi "dacă totul decurge bine la sfârşitul anului 2021, vom avea o imunizare suficientă", a adăugat Guido Rasi. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇