Rafila dă asigurări că vaccinul antiCOVID nu va fi obligatoriu. Doar jumătate din populaţie ar dori să-l facă

Rafila dă asigurări că vaccinul antiCOVID nu va fi obligatoriu. Doar jumătate din populaţie ar dori să-l facă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), medicul Alexandru Rafila, a declarat, joi seara, că vaccinarea anti-COVID nu va fi „cu siguranţă” obligatorie în ţara noastră, el adăugând că potrivit unor studii făcute acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie.

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice.

Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală", a afirmat medicul Rafila, într-o intervenţie la postul Antena3.

ADVERTISING

4 din 10 români nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar mai mult de jumătate spun că testarea şi tratamentul nu sunt accesibile

E nevoie de o campanie de informare

El a subliniat că, pentru a avea încredere în această vaccinare din partea populaţiei, este nevoie de o "foarte bună campanie de informare", făcută profesionist şi cu transparenţă.

"S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România. Astăzi, un institut al Academiei Române a făcut tot aşa, un studiu, şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie.

Important este ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze", a evidenţiat Rafila.

ADVERTISING

Totodată, el a subliniat că până acum tot ce se cunoaşte despre aceste vaccinuri anti-COVID sunt declaraţiile companiilor farmaceutice producătoare şi trebuie aşteptată autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a avea date complete cu privire la campania de vaccinare care trebuie făcută.

Ce efecte secundare are vaccinul Pfizer? Voluntarii spun că au simțit un fel de ”mahmureală severă”

"Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate şi sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar nişte declaraţii ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experţi independenţi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sau de la FDA din Statele Unite.

Abia ulterior putem să avem informaţiile pe care toţi încercăm să le cunoaştem. Deocamdată, sunt doar declaraţii ale producătorilor şi pe baza declaraţiilor nu se pot administra vaccinuri. Deci doar după ce sunt autorizate", a spus Rafila.

ADVERTISING

S-a grăbit Iohannis cu declarațiile?

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis s-a grăbit în afirmaţiile făcute cu privire la vaccinarea anti-COVID a categoriilor de risc în primă fază care ar putea începe undeva în primul trimestru al anului viitor şi apoi, din primăvară, şi a restului populaţiei, medicul Alexandru Rafila (candidat PSD) a răspuns că nu s-a grăbit, deoarece "organizarea unei astfel de campanii necesită multe zile şi implică o logistică specială" şi a subliniat că "va fi o problemă serioasă şi dacă cealaltă jumătate a populaţiei care doreşte să se vaccineze nu se va putea vaccina".

Medicul reprezentant al României la OMS a mai spus că trebuie înţeles că vaccinul anti-COVID nu va fi unul obişnuit, care se face la medicul de familie, ci va necesita centre speciale, deoarece e vorba despre doze de vaccinuri foarte sensibile la variaţii de temperatură şi care implică să fie păstrate în condiţii speciale de temperatură.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇