Ce trebuie să știm despre vaccinul eficient de la Pfizer. Clarificările unui expert în politici de sănătate

Ce trebuie să știm despre vaccinul eficient de la Pfizer. Clarificările unui expert în politici de sănătate

Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich aduce clarificări despre vaccinul antiCOVID de la Pfizer, care este 90% eficient.

Mixich arată că, în primul rând, trebuie înțeleasă diferența dintre eficacitatea și eficiența unui vaccin.

”Eficacitatea poate fi asemănată cu testarea unei noi mașini în condiții foarte controlate (de laborator), în timp ce eficiența ne spune cum se comportă mașina respectivă în viața reală, unde mai dă într-o groapă neașteptată, mai trece peste un cui pe stradă.

Procentul de 90% anunțat ieri (luni - n.red.) pentru vaccinul-candidat se referă la eficacitatea lui, adică la cum se comportă în condiții foarte atent controlate. Apoi, rata respectivă este cea măsurată la 7 zile după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului (28 de zile după prima doză) și nu știm încă cum va varia această eficacitate în continuare. Trebuie să așteptăm datele”, explică specialistul într-o postare pe o rețea socială.

ADVERTISING

Avem un vaccin eficient. Cât va dura până când se va vedea efectul asupra pandemiei?

Nu știm cât durează protecția

Vlad Mixich mai subliniază că momentan nu se știe cât durează protecția față de SARS-CoV-2.

”Ce putem spune ACUM: atunci când este administrat în condiții foarte bine controlate, acest vaccin-candidat protejează suficient timp de cel puțin 28 de zile de la prima administrare. Nu știm exact cât durează această protecție și (chiar mai important) nu știm exact care este tipul de eficacitate despre care s-a vorbit ieri (luni - n.red.) referitor la acest vaccin-candidat.

Din motivele expuse mai sus este incorect în acest moment să facem comparație între eficacitatea vaccinului-candidat anti COVID-19 și celelalte vaccinuri existente, deja funcționale de ani de zile (ex. rujeolă, variolă etc.). La primul vorbim încă despre mașina aflată în teste ca de laborator, la celelalte vorbim despre mașini care circulă în lumea reală, pe străzi reale”, se mai arată în postare.

ADVERTISING

Vaccinul antiCOVID dezvoltat de Pfizer este 90% eficient: Este o zi grozavă pentru știință și omenire!

Tipurile de eficacitate

Expertul a enumerat și cele trei tipuri de eficacitate a unui vaccin, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

  1. Este eficace în a ne proteja împotriva infecției cu coronavirus.
  2. Este eficace în a ne proteja împotriva bolii COVID-19.
  3. Este eficace în a ne proteja împotriva formei severe a bolii COVID-19.

El arată care este varianta cea mai de dorit.

”Desigur varianta 1 este cea mai de dorit, dar în acest moment nu știm exact la care dintre cele trei tipuri de eficacitate se referă pragul de 90% anunțat pentru vaccinul-candidat. Există vaccinuri (ca unele vaccinuri gripale) la care s-a observat eficacitate doar împotriva severității bolii, ceea ce înseamnă că virusul este încă transmis la alții. Putem fi liniștiți însă că toate cele trei tipuri sunt măsurate în studiul Pfizer/BioNTech și, mai curând decât credem, vom afla detalii cu privire la rezultate.  

ADVERTISING

Încă un rând de rezultate importante pe care trebuie să le așteptăm sunt cele referitoare la protecția oferită bătrânilor, cea mai vulnerabilă categorie la COVID-19. Și în cazul altor vaccinuri, bătrânii sunt mai puțin protejați decât alte categorii. Rămâne și aici să vedem rezultatele vaccinului candidat”, conform sursei citate.

Cine sunt cercetătorii turci care au lucrat la vaccinul Pfizer antiCOVID. Sunt soț și soție, iar ziua nunții au început-o în laborator

Cel mai îmbucurător lucru

Cel mai îmbucurător lucru din anunțarea acestor rezultate, în opinia expertului, este că vaccinurile dezvoltate pe baza tehnologiei ARN mesager par să funcționeze.

”Ceea ce e o veste foarte bună mai ales că există alți 3 candidați aflați în faze avansate ale studiilor clinice care folosesc același tip de tehnologie precum candidatul Pfizer/BioNTech.

Așa, ca fapt divers, studiile clinice pentru acest vaccin-candidat se desfășoară cu voluntari din Germania, Turcia, SUA, Brazilia, Argentina și Africa de Sud. Cinste lor”, se mai arată în postarea din mediul online.

De menționat este că și dozele din acest vaccin trebuie depozitate la -70 grade Celsius, în timp ce celălalt vaccin-candidat important trebuie depozitat la -20 grade Celsius, mai explică Mixich.

Știu că toți avem nevoie de vești bune și de speranță, dar întotdeauna am crezut că realitatea e cel puțin la fel de...

Posted by Vlad Mixich on Tuesday, November 10, 2020

Citește și:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇