Avem un vaccin eficient. Cât va dura până când se va vedea efectul asupra pandemiei?

Avem un vaccin eficient. Cât va dura până când se va vedea efectul asupra pandemiei?

Anunțul companiei Pfizer că vaccinul dezvoltat împreună cu laboratorul german BioNTech a reușit să termine faza a treia de testare, cea pe zeci de mii de oameni, iar rezultatele preliminare arată o protecție de 90%, a fost primit cu entuziasm.

În acest moment, studiile încă nu au fost analizate de experții independenți, iar procesul de validare a rezultatelor nu a început. Dar dacă nu apar situații neprevăzute, vaccinul ar putea fi autorizat luna viitoare, iar primele campanii de vaccinare să fie lansate în ultimele zile din decembrie.

Vaccinul antiCOVID dezvoltat de Pfizer este 90% eficient: Este o zi grozavă pentru știință și omenire!

Comunicat oficial Pfizer:

  • Vaccinul  s-a dovedit a avea o eficiență mai mare de 90% în prevenirea COVID-19 la participanți fără dovezi de infecție anterioară cu SARCoV 2 în prima analiză de eficacitate intermediară.
  • Analiza a evaluat 94 de cazuri confirmate de COVID-19 printre participanții la studiu.
  • Studiul a avut 43.538 de participanți, 42% dintre ei având istoric medical diferit și nu au fost observate probleme serioase de siguranță; 
  • Datele privind siguranța și eficacitatea suplimentară continuă să fie colectate. Depunerea cererii pentru autorizație de utilizare în caz de urgență (EUA) către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) planificată a avea loc la scurt timp după atingerea etapei de siguranță cerute, care se preconizează în prezent să aibă loc în a treia săptămână a lunii noiembrie.
  • Studiul clinic va continua până la analiza finală a tuturor celor 164 de cazuri confirmate pentru a culege date suplimentare și a descrie performanța vaccinului și față de celelalte obiective ale studiului.
Pfizer And BioNTech: Covid-19 Vaccine 90% Effectiv
Albert Bourla, CEO Pfizer, a făcut anunțul cu privire la primele rezultate obținute de vaccin în testarea pe un grup de peste 43.000 de voluntari – Foto: Hepta.ro

O protecție mai mare decât cea a vaccinului antigripal

Dacă protecția de 90% se va confirma, aceasta va fi mai mare cu 20 de procente decât cea a vaccinului antigripal. Adică va fi un vaccin extrem de eficient.

ADVERTISING

Vaccinul Moderna se pregăteşte de lansarea la nivel global: Cât va costa şi cum se păstrează pentru a fi bun până la 6 luni

“Deci nu este doar o veste bună cu efect imediat, ci este într-adevăr o informație optimistă cu privire la ceea ce se va desfășura în următoarele câteva luni cu celelalte vaccinuri”, a declarat doctor Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Acesta a adăugat că reușita Pfizer e importantă pentru că ea confirmă abordarea corectă a celor care “au țintit proteina spike” a coronavirusului. Acest fapt însemnând că în curând și rezultatele testelor vaccinului Moderna pot fi la fel de bune pentru că a folosit aceeași abordare.

O copie genetică programată să creeze anticorpi

Însă, în acest moment, nu se știe cât va dura protecția acestuia, dar se cunoaște, conform mai multor studii că o persoană care s-a vindecat de coronavirus și a produs anticorpi, aceștia sunt activi în organism, în medie, șapte luni de zile.

Dacă vaccinul va reuși să asigure o protecție între 6 luni și un an va fi, de asemenea, un mare succes.

Vaccinul antiCOVID al AstraZeneca, evaluat în regim de urgenţă în Marea Britanie

Vaccinul Pfizer este unul realizat pe bază de “mesager ARN”, adică serul transportă un cod genetic al virusului către celule, mimând infectarea cu scopul de a crea anticorpi.

Vaccinurile genetice, cum mai sunt denumite, nu au mai fost folosite până acum într-un tratament pentru oameni.

Sunt de ultimă generație, se pot realiza rapid și au mai puține efecte secundare. În organism nu este injectat un virus mai puțin virulent sau dezactivat, ci o copie genetică modificată a acestuia care are doar rolul de a determina organismul să creeze anticorpi.

Health, Education, And Labor And Pensions Hearing
Anthony Fauci anunță că reușita Pfizer înseamnă că vor mai fi cel puțin câteva vaccinuri care vor obține rezultate asemănătoare în ultimele teste - Foto: Hepta.ro

Succesul acestui vaccin ar reprezenta un pas înainte în acest domeniu. Vaccinul genetic poate deveni un instrument important pentru a rezolva anticipat amenințarea unor viitoare pandemii. El poate fi realizat din momentul în care a fost descifrată structura ADN a virusului, putând fi gata până când epidemia începe să se răspândească.

Nu se știe durata protecției, dar se mizează pe cel puțin șase luni

Codul genetic al noului coronavirus a fost publicat la trei săptămâni de la documentarea oficială a primului caz, în data de 11 ianuarie 2020.

Vaccinul Pfizer trimite în organism copia genetică a unei părți din virus - “cârligul”, prin intermediul căruia acesta se agață și pătrunde în celule. Această copie, la care nu este atașată și încărcătura virală, face ca organismul să declanșeze reacția de apărare, producând anticorpi.

Odată creați, organismul va reuși să recunoască de fiecare dată, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, virusul și să-i blocheze drumul către celule, eliminându-l.

Rusia contraatacă: Vaccinul Sputnik V e eficient tot 90%

Din păcate, cât de mult va proteja vaccinul nu se poate ști de acum. Acest lucru va putea fi analizat abia după începerea campaniilor de vaccinare. 

Durata protecției depinde de foarte mulți factori, cum ar fi vârsta, încărcătura virală la care e expusă o persoană, boli asociate sau nivelul de imunitate al organismului.

Dar perioada are legătură și cu nivelul de protecție al vaccinului. Iar unul de 90% sugerează că și perioada ar trebui să fie cel puțin la nivelul unui vaccin antigripal, adică șase luni.

Campaniile de vaccinare, un coșmar logistic pentru autorități

Marea problemă a vaccinului Pfizer e modalitatea dificilă de utilizare. Trebuie transportat la temperaturi foarte scăzute (-70 de grade Celsius), ceea ce necesită condiții speciale. Are o perioadă de garanție redusă, în jur de trei săptămâni, și pentru imunizarea completă sunt necesare două doze într-un interval de trei săptămâni.

Aceste condiții vor transforma campaniile de vaccinare într-un coșmar logistic pentru autorități, foarte puține state fiind pregătite pentru o astfel de provocare.

“În acest moment, atât Pfizer cât și Moderna lucrează pentru a îmbunătăți stabilitatea vaccinului în intervalul de temperatură 2-8 grade Celsius. Și sunt încrezător că vor găsi soluții”, a declarat Moncef Slaoui, co-președinte al Organizației de Accelerare a Realizării Vaccinului din SUA (Operation Warp Speed).

România are nevoie de 14 milioane de doze

Încetinirea vizibilă a răspândirii virusului apare după ce 80% din populație a fost vaccinată, anunță specialiștii. 

De exemplu, în România, pentru ca viața să revină la normal, ar fi nevoie ca în jur de 14 milioane de persoane să fie imunizate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Asta înseamnă un necesar de cel puțin 28 de milioane de doze de vaccin.

Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat luni, 9 noiembrie, că vor încheia un acord cu Pfizer pentru 200 de milioane de doze, cu posibilitatea de a primi încă 100 de milioane de doze, dar această cifră e insuficientă. UE are o populație de 450 de milioane de oameni. Ar avea nevoie de cel puțin 600 de milioane de doze pentru o imunizare completă.

Citiți și alte articole interesante pe aceeași temă:

Rafila: Până în decembrie 2020 cel puţin două vaccinuri pentru coronavirus vor fi autorizate

Orban spune ce persoane vor fi primele imunizate când va fi gata vaccinul antiCovid

Agenţia Europeană a Medicamentelor ar putea aproba trei vaccinuri antiCovid la începutul anului viitor

Cum a accelerat vaccinul lui Putin răspândirea virusului în Rusia?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇