Rusia contraatacă: Vaccinul Sputnik V e eficient tot 90%

Rusia contraatacă: Vaccinul Sputnik V e eficient tot 90%

După anunțul că vaccinul împotriva SARS-CoV2 creat de Pfizer Inc. şi BioNTech este eficient în proporție de 90%, Moscova transmite că aceeași eficiență e dovedită și în cazul vaccinul Sputnik V, dezvoltat de cercetătorii din Rusia.

Precizarea a venit chiar de la un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Rusia.

Acesta citează date obţinute în urma unor vaccinări publice, dar care nu provin dintr-un studiu clinic aflat în plină desfăşurare, informează Reuters.

"Ne ocupăm de monitorizarea eficienţei vaccinului Sputnik V în rândul cetăţenilor care l-au primit în cadrul programului de vaccinare în masă", a declarat Oksana Drapkina, directoarea institutului de cercetări medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii.

"În baza observaţiilor noastre, eficienţa sa este la rândul ei tot de peste 90%. Apariţia pe piaţă a unui alt vaccin eficient reprezintă o veste bună pentru toată lumea", a adăugat Oksana Drapkina.

Rusia aprovizionează deja piaţa internă cu acest vaccin, în pofida faptului că studiile clinice de fază 3 nu au fost încă finalizate.

Luni, Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleia din Moscova, care a creat vaccinul Sputnik V, a salutat anunţul făcut de grupul american Pfizer.

"În viitorul apropiat, ne aşteptăm să publicăm rezultatele interimare ale studiului post-înregistrare pentru vaccinul Sputnik V, aşa-numitele studii de fază 3. Sunt sigur că nivelul său de eficienţă va fi la rândul său ridicat", a adăugat el.

Rusia se pregăteşte să publice rezultatele preliminare ale unui studiu clinic de amploare, de fază 3, în această lună. Vaccinul Sputnik V este testat pe un eşantion de 40.000 de persoane la Moscova.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇