Moscova pregăteşte o campanie de vaccinare în masă cu Sputnik V. Primii sunt medicii și profesorii

Moscova pregăteşte o campanie de vaccinare în masă cu Sputnik V. Primii sunt medicii și profesorii

Autorităţile din Moscova se pregătesc să demareze o campanie de vaccinare în masă împotriva maladiei COVID-19, după ce numărul zilnic al infectărilor din Rusia a depăşit pragul de 18.000 stabilind astfel un nou record, în contextul unei penurii de medici la nivelul întregii ţări, au anunţat vineri oficiali din administraţia de la Kremlin, citaţi de Reuters.

Rezidenţii moscoviţi care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 ar putea să facă acest lucru cel mai devreme luna viitoare, dacă volume mari cu doze de vaccin le vor fi furnizate, a declarat primarul-adjunct al oraşului, Anastasia Rakova.

Capitala rusă a creat o amplă reţea de centre speciale de vaccinare, iar aproximativ 2.500 de persoane din categoria de risc maxim – în principal medici şi profesori – au fost deja vaccinaţi, au raportat agenţiile de presă ruse.

Circa 9.000 de locuitori din Moscova au primit ambele doze ale vaccinului Sputnik V în cadrul unui studiu clinic de amploare, aflat în plină desfăşurare, a anunţat joi producătorul acestui vaccin, citat de agenţia de presă RIA. Vaccinul Sputnik V este administrat în două doze, la un interval de 21 de zile.

Vaccinarea în masă a publicului larg nu este deocamdată posibilă, întrucât numărul necesar de doze cu acest vaccin nu a fost încă furnizat, a declarat Anastasia Rakova vineri într-un interviu pentru postul de televiziune Russia 24, adăugând că acest lucru va deveni posibil luna viitoare.

Rusia întâmpină dificultăţi în privinţa accelerării producţiei sale de vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus, iar preşedintele Vladimir Putin a menţionat joi o serie de probleme legate de disponibilitatea echipamentelor de fabricaţie.

ADVERTISING

Sistemul de sănătate din Rusia este pus la încercare

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a lăudat eroismul profesioniştilor din domeniul medical, care lucrează, după părerea sa, în condiţii extreme. Oficialul rus a recunoscut însă existenţa unei penurii de medici la nivel naţional.

Autorităţile locale sunt criticate în mai multe regiuni ale Rusiei, iar taximetriştii din Ekaterinburg, un oraş din regiunea Ural, au organizat un protest şi ameninţă cu organizarea unor greve dacă vor fi obligaţi să instaleze panouri de siguranţă din acril în vehiculele lor, a relatat site-ul de ştiri 66.ru.

În Siberia, Ministerul Sănătăţii din regiunea Transbaikal a anunţat că a deschis o anchetă după ce o femeie de 64 de ani a murit la scurt timp după ce s-a plâns de absenţa îngrijirilor medicale.

"Dacă mor, doar Ministerul Sănătăţii este de vină pentru o atitudine atât de neglijentă", a declarat Olga Sorokina într-o întregistrare video publicată de site-ul Chita.ru.

În capitala Rusiei, care are peste 10 milioane de locuitori, numărul noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 a fost vineri de 5.268, sub recordul zilnic de infectări din luna mai, dar reprezintă una dintre cele mai abrupte creşteri înregistrate după relaxarea restricţiilor impuse în prima parte a anului.

Primarul moscovit, Serghei Sobianin, a declarat joi că este foarte încrezător în privinţa faptului că noi restricţii foarte stricte, precum cele adoptate în Franţa şi Germania, nu vor fi introduse în capitala Rusiei.

Noile cazuri de coronavirus raportate în Rusia au cunoscut o creştere considerabilă în săptămânile recente. Autorităţile ruse au raportat 18.283 noi cazuri la nivel naţional pentru ziua de vineri - cel mai mare număr înregistrat de la începutul pandemiei - şi 355 de decese asociate maladiei COVID-19

Bilanţul deceselor provocate de această boală în Rusia a urcat la 27.656. Rusia a raportat în total 1.599.976 de contagieri cu noul coronavirus şi ocupă locul al patrulea în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri confirmate, după Statele Unite, India şi Brazilia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇