Tătaru spune că e pregătită rețeaua de distribuție a vaccinului antiCOVID. Câți români s-ar vaccina

Tătaru spune că e pregătită rețeaua de distribuție a vaccinului antiCOVID. Câți români s-ar vaccina

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat joi, la Constanța, despre vaccinul antiCOVID, care ar urma să ajungă în țara noastră în luna decembrie.

Întrebat dacă dozele vor ajunge în România în decembrie, Tătaru a răspuns că există această posibilitate.

Există această posibilitate, să ajungă la nivelul întregii comunități europene. Noi suntem angrenați cu comunitatea europeană pentru acest vaccin.

Nelu Tătaru

Întrebat care este firma producătoare, el a răspuns că sunt mai multe firme cu care lucrează Comisia Europeană, dar nu a dat vreun nume concret.

Sunt mai multe firme producătoare. Sunt 8 firme producătoare, Comisia Europeană are discuții cu 3. În măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi (...) toată achiziția se face prin Comisia Europeană la care noi suntem parteneri și va fi distribuită către fiecare stat în parte. Dar avem speranță pentru sfârșitul anului, începutul anului viitor, în ianuarie.

Nelu Tătaru
ADVERTISING

În cât timp va fi gata rețeaua de distribuție a vaccinului?, a mai cerut să știe o jurnalistă. Iată ce a replicat șeful Sănătății:

Depinde de vaccin. Sunt vaccinuri care au anumite condiții, cum este cel de ținut la minus 70 de grade. Noi suntem pregătiți pentru ambele tipuri de vaccinuri. Avem pregătită și rețeaua.

Nelu Tătaru

Tătaru a detalii și despre persoanele care vor fi imunizate prima oară: personalul medical, apoi persoanele cu risc.

În primul rând, vor fi vaccinați cei care sunt în prima linie - personalul medical. Apoi, mergând pentru cei care sunt în linia a doua - persoanele care sunt cu risc, cu vârstele extreme. În general, sunt niște criterii pregătite și le vom avea gata atunci când avem și vaccinul.

Nelu Tătaru
ADVERTISING

Ce spune Rafila

Despre acest vaccin a vorbit și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila.

El a punctat că vaccinarea anti-COVID va necesita o ”logistică extraordinară”, pentru că vaccinul trebuie ținut în condiții extrem de stricte. Acesta rezistă doar 17 zile de la producere și trebuie ținut la -80 de grade Celsius!

”Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

ADVERTISING

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a explicat, la Digi24, Alexandru Rafila.

Iată aici detalii - Rafila dă detalii despre vaccinul antiCOVID: Rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade

Câți români s-ar vaccina

Dacă apare un vaccin împotriva noului coronavirus, 52% dintre români declară că s-ar vaccina, conform unui studiu citat de Mediafax.

În schimb, 20% dintre români au declarat că le-a fost afectată negativ încrederea în vaccinare de pandemia COVID-19.

Cifrele pandemiei

Autoritățile au anunțat, miercuri, cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei până acum. Am reușit să doborâm recorduri pe linie ieri.

Așadar, au fost depistate 5.343 cazuri noi de coronavirus, după prelucrarea a 36.815 teste. De asemenea, 107 persoane au pierdut lupta cu noul coronavirus în 24 de ore și am avut și un nou record la ATI.

Bucureștiul a ajuns la 3,81 de cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, Clujul a trecut de 4. Ce județe sunt aproape de scenariul roșu

Miercuri dimineața, se aflau în stare gravă, internați în secțiile de terapie intensivă, 861 de pacienți.

Bilanțul total în România a ajuns la 222.559 de infecții.

Iată aici mai multe detalii – Cel mai grav bilanț de până acum: Peste 5.300 de cazuri noi, 107 morți și 861 de pacienți la ATI (Infografice)

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇