Rafila dă detalii despre vaccinul antiCOVID: Rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade

Rafila dă detalii despre vaccinul antiCOVID: Rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat PSD la alegerile parlamentare, a dat detalii despre vaccinul anti-COVID.

Este vorba despre vaccinul referitor la care ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a promis că primele doze vor ajunge în România în luna decembrie.

Rafila spune că vaccinarea anti-COVID va necesita o ”logistică extraordinară”, pentru că vaccinul trebuie ținut în condiții extrem de stricte. Acesta rezistă doar 17 zile de la producere și trebuie ținut la -80 de grade Celsius!

”Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. 

ADVERTISING

El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a explicat, la Digi24, Alexandru Rafila.

Medicul Beatrice Mahler: De multe ori pierdem lupta cu viața și în cazul pacienților COVID vindecați

Ce îl roagă pe Tătaru

În acest context, Rafila îl roagă pe Tătaru să nu mai anunțe termene privind vaccinarea, ci să se gândească la logistica pe care o are de pus la punct.

ADVERTISING

”Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități - este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică (sic!) care trebuie făcută.

Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România - să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a adăugat candidatul PSD la parlamentare.

Focare de COVID-19 la Institutul de Psihiatrie Socola și la Sfântul Spiridon din Iași

ADVERTISING

El a mai precizat că în SUA costurile pentru vaccinarea populației sunt estimate la 10 miliarde de dolari.

Vaccinul ajunge la noi în decembrie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că vaccinul anti coronavirus va ajunge în țara noastră în luna decembrie, iar în luna ianuarie 2021 ar urma să înceapă efectiv imunizarea populației.

”Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este - și în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul marți.

Tătaru a explicat atunci că este vorba despre vaccinul contractat de Comisia Europeană.

Noi reguli pentru cei care ajung la Urgențe cu simptome de COVID. Pentru asimptomatici, medicul de familie decide de la distanță dacă s-au vindecat

Cifrele pandemiei

Autoritățile au anunțat, miercuri, cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei până acum. Am reușit să doborâm recorduri pe linie ieri.

Așadar, au fost depistate 5.343 cazuri noi de coronavirus, după prelucrarea a 36.815 teste. De asemenea, 107 persoane au pierdut lupta cu noul coronavirus în 24 de ore și am avut și un nou record la ATI.

Bucureștiul a ajuns la 3,81 de cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, Clujul a trecut de 4. Ce județe sunt aproape de scenariul roșu

Miercuri dimineața, se aflau în stare gravă, internați în secțiile de terapie intensivă, 861 de pacienți.

Bilanțul total în România a ajuns la 222.559 de infecții.

Iată aici mai multe detalii - Cel mai grav bilanț de până acum: Peste 5.300 de cazuri noi, 107 morți și 861 de pacienți la ATI (Infografice)

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇