Iohannis anunță că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Ce se va întâmpla cu cei care refuză vaccinarea

Iohannis anunță că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Ce se va întâmpla cu cei care refuză vaccinarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, pe tema evoluției pandemiei de COVID-19 în România.

Șeful statului a avut după-amiază o ședință cu mai mulți oficiali și specialiști în sănătate, unde au fost evaluate măsurile luate până acum în lupta cu Sars-CoV-2. Printre cei care au participat s-au numărat Nelu Tătaru, Raed Arafat și Alexandru Rafila.

Iohannis a anunțat că a început să fie pregătită campania pentru momentul în care un vaccin anti-COVID va deveni disponibil. Președintele a anunțat că România are alocate, prin acordurile cu Comisia Europeană, peste 10 milioane de doze de vaccin, dar că în cel mai optimist scenariu prima tranșă va ajunge în țară abia la primăvară.

Pănă atunci, însă, trebuie să fie construită infrastructura necesară pentru transportul și depozitarea dozelor, precum și pentru vaccinarea populației. Iohannis a spus că nu va fi nimeni obligat să se vaccineze, dar a insistat că trebuie derulate campanii de informare pentru a combate fake news-urile pe acest subiect.

Legat de alegerile din 6 decembrie, Iohannis a spus că nu e luată în calcul amânarea, dar a admis că, mai ales în localitățile care se află în scenariul roșu, campania nu va putea fi desfășurată prin acțiunile tradiționale.

Totodată, șeful statului a reiterat că nu se ia în calcul revenirea la starea de urgență, pentru că nu se dorește uciderea economiei și a făcut apel la populație să respecte actualele măsuri, precum și la forțele de ordine să impună legea, atunci când ea e încălcată.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Bună seara!
  • Situația epidemiologică de la nivelul tuturor statelor UE se degradează rapid.
  • România se confruntă cu cifre îngrijorătoare.
  • În acest context ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin sigur și eficient.
  • România e parte a acordurilor încheiate de CE, tării noastre îi vor reveni peste 10 milioane de doze de vaccin.
  • Pentru România ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă în cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor.
  • Trebuie să fim pregătiți și de aceea am convocat astăzi această întâlnire.
  • Este absolut necesar un proces de comunicare clar pentru a combate dezinformarea.
  • Ministrul Sănătății mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare anti-COVID din România.
  • Toate aceste aspecte sunt foarte importante și sunt analizate inclusiv la nivel european pentru că noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare.
  • Fac apel la personalul medical de a se pregăti și a se informa corect cu privire la acest vaccin.
  • Am solicitat ministrului să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare. Am discutat și aspecte de logistică legate de depozitare și distribuție.
  • Dezvoltarea unuia sau mai multor vaccinuri va fi esențială pentru controlul pandemiei și relansarea economiilor.
  • Până la apariția acestora e imperativ să respectăm toate măsurile de protecție.
  • Sunt lucruri care stau în puterea noastră și, momentan, singurele metode care contribuie decisiv la controlul pandemiei.

Despre alegerile din SUA

ADVERTISING
  • Vreau să fac câteva referiri și la un subiect urmărit în toate colțurile lumii. Ne mai despart doar câteva ore până la aflarea rezultatelor alegerilor din SUA.
  • Administrația SUA, indiferent de coloratura politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România.
  • Cu precădere în ultimii ani am cunoscut progrese notabile.
  • Au fost progrese semnificative în domeniul nuclear-civil.
  • În ce privește aderarea România la programul Visa Waiver, partea americană a dat asigurări că susține România.

ÎNTREBĂRI:

  • Ați avut o întâlnire cu liderii UE. Ați stabilit o politică comună în privința carantinării?

Am discutat destul de mult despre producerea unor posibile tipuri de vaccin și campanii de vaccinare. Nu am discutat despre modele de carantinare, pentru că fiecare stat are legislația națională. Ce înseamnă lockdown în altă parte la noi înseamnă stare de alertă. Ce a fost important a fost să păstrăm libertatea de circulație și libertatea de circulație a mărfurilor, pentru că nu vrem să omorâm economiile.

Închiderile granițelor au fost iarăși o temă pe care am discutat-o și vom avea o nouă discuție.

  • Se ia în calcul amânarea alegerilor, dacă avem 10.000 de cazuri de COVID pe zi?

Nu luăm în calcul amânarea alegerilor. Experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Chiar azi au loc alegeri în SUA, o țară mult mai rău lovită de pandemie. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, privim evoluția în întreg.

  • Slovacia a testat în masă. Ar putea fi acest scenariu posibil și în România?

Slovacia e singura țară care și-a propus un astfel de demers. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil, dintr-un motiv simplu: noi doi dacă ne testăm acum și avem rezultat negativ, dacă nu avem grijă de noi putem lua boala mâine și atunci rezultatul devine irelevant. Dar așteptăm să vedem ce aduce această testare în masă din Slovacia. Dacă pot fi trase concluzii putem să ne facem o gândire.

ADVERTISING
  • Ce statut vor avea cei care vor refuza să se vaccineze? Nici restricțiile vedem că nu dau rezultate, cum vă explicați?

Pandemia se poate termina doar în 2 feluri: fie dacă se îmbolnăvesc foarte mulți sau dacă avem un vaccin. Măsurile care s-au luat pe parcursul acestui an au fost pentru a atenua impactul pandemiei până când avem vaccinul. Nu și-a imaginat nimeni că pandemia se va încheia cu aceste măsuri. Ca să folosim vaccinul în mod eficient am început cu convocarea întâlnirii de astăzi. Nu vrem să obligăm, să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar e absolut recomandat.

Aceste tipuri de vaccin care vor fi autorizate vor îndeplini toate normele.

  • În ciuda măsurilor, în țară au loc petreceri cu participarea foarte multor oameni. Ce mesaj aveți pentru ei? Ar trebui aplicate amenzi mai mari?

Restricțiile sunt necesare, din păcate nu toată lumea înțelege. Unde nu există înțelegere, măsura trebuie impusă. Punct și gata.

  • Avem județe cu mii de teste, altele cu 8-9 pe zi. Ce soluții sunt pentru rezolvarea acestor diferențe?

Am lansat această provocare experților, am primit un răspuns preliminar care arată cum se organizează testările și că testarea se face după anchetă epidemiologică sau la cerere. Astăzi am avut o discuție cu ministrul Sănătății și cu secretarul de stat Arafat și am continuat discuția, i-am rugat să aprofundeze un pic mai bine tematica și să vină cu măsuri de echilibrare a testării, dacă e posibil.

  • Veți continua cu acest sistem falimentar de decizie pusă în mâna în mâna autoritățile locale?

Da, vom continua, pentru că răspunderea trebuie să fie și la autoritatea locală, nu doar la cea centrală. Autoritatea centrală trebuie să poată ghida însă mai bine.

  • România înregistrează un număr foarte mare de morți de COVID, premierul a aruncat vina pe cetățeni. Ce explicație aveți dvs?

Explicațiile se găsesc fără a fi mari specialiști în trecutul nostru mai recent, din ultimii 30 de ani. Din ultimii 30 de ani, 20 și ceva România a fost condusă de PSD, care a avut o politică de sănătate proastă, foarte proastă. La foarte mulți parametri suntem în coada clasamentului. Este trist, dar este adevărat. Este nevoie de o reformă profundă în domeniul sănătății și un alt tip de guvernare decât am avut în ultimii 30 de ani. PNL e singurul partid politic care poate face asta. Nu putem să continuăm sistemul falimentar construit de PSD. Da, vom reuși și vom avea date mai bune la sănătate publică.

Din 27 de state care apar în ultima evidență a cazurilor de COVID și mortalitate, la incidența pe ultimele 2 săptămâni, România e în partea a doua la numărul de cazuri, deci nu stăm atât de rău. Însă la mortalitate suntem în prima jumătate, din păcate.

  • În toate țările europene unde s-a impus carantina, autoritățile au decis ca școlile să rămână deschise. Care e în acest moment cauza pentru care școlile nu pot fi deschise? E o analiză făcută de autorități sau specialiști?

Da, există analize care recomandă trecerea școlii în sistem școlar. Știu că între timp sunt voci care cer redeschiderea școlilor, am solicitat o analiză aprofundată și dacă apar noutăți o să vă țin la curent cu ele.

  • S-ar putea reveni la starea de urgență?

Evoluția e fluidă, e greu de prevăzut ce se va întâmpla peste o săptămâna sau două. La acest moment experții nu văd necesitatea revenirii la starea de urgență.

  • Vineri am primit 6 scrisori din partea CE, două pe justiție, incitare la ură de rasă și xenofobie, pe mediu, una dintre ele pe poluare. Ministrul Mediului spunea în prima zi a anului că lucrurile se vor rezolva. Suntem în noiembrie și primim infringement. E vreun motiv pentru care să ne îngrijorăm că activitatea dlui ministru nu a dat rezultate?

Legislația trebuie să fie transpusă. E îngrijorător, cele legate de mediu, de poluare, le iau foarte în serios, imediat după alegeri voi avea discuții aprofundate cu ministrii care vor conduce aceste ministere, ca să intrăm cât mai repede în rând cu lumea. Dar obiectivul nu e să ne conformăm, ci să ducem cu toții o viață mai sănătoasă.

  • Cum se va desfășura campania în localitățile în scenariu roșu?

În ziua alegerilor nu sunt complicații, am văzut la alegerile locale. În ce privește campania, ea nu va avea forma altor ani, cu întruniri și așa mai departe. Campania se va desfășura în media sau online.

  • Legat de formula de calcul pentru rata de incidență. Nu ar trebui să fie stabilit și un număr minim de teste la mia de locuitori? Cine testează mai puțin se ferește de impunerea restricțiilor.

Am discutat și i-am rugat să verifice cum se poate ține cont de anumite cifre care sunt evidente și nu sunt supuse unei abordări administrative diferențiate. Poate mai multe lucruri ar trebui să conteze în formulă.

  • Deci va fi schimbată formula?

Această formulă, conform experților, e una bună și dă rezultate. Poate fi rafinată, nu știu dacă va fi sau nu.

  • Rafila conduce lista PSD pentru Camera Deputaților. E un semnal că veți colabora cu PSD și în alte domenii?

Pandemia nu are culoare politică. Dr. Rafila e reprezentantul României, și în acea calitate a fost invitat. Colaborarea e destul de greu de imaginat, în condițiile în care PNL e la guvernare și împreună cu mine luăm măsurile care se impun iar PSD șade pe o majoritate parlamentară și trage frâna de mână.

Vă mulțumesc. Vă doresc tuturor multă sănătate!

*******

Iohannis a convocat și marțea trecută o ședință la Cotroceni, tot pe tema Covid, iar la finalul ei a spus că ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19.

Autoritățile au anunțat, marți, un nou bilanț record: 7.733 de cazuri noi de COVID, depistate după procesarea a 30.336 de teste.

Recorduri înregistrăm și la numărul de decese într-un interval de 24 de ore - 120, dar și în cazul pacienților internați în secțiile de Terapie Intensivă: 974.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇