Biden sau Trump? Cea mai puternică democrație își alege liderul. Cine are cele mai multe șanse? Când vom afla învingătorul?

Biden sau Trump? Cea mai puternică democrație își alege liderul. Cine are cele mai multe șanse? Când vom afla învingătorul?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În SUA a început votul. E ultima zi în care cei aproape 160 de milioane de americani înregistrați ca alegători își pot exprima opțiunea. Deja, 96 de milioane dintre ei au făcut-o deja în ceea ce se numește vot anticipat (early voting). Cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

În ultima zi se așteaptă să fie puse în urne o medie de 45 de milioane de buletine. În 2016, au votat 138 de milioane de americani. Această cifră ar putea fi depășită la aceste alegeri.

La New York, pe coasta de est, secțiile de votare se vor deschide la ora 7 dimineața (14:00, ora României) și se vor închide la ora 20:00 (03.00, ora României). Pe coasta de vest a SUA, procesul electoral începe trei ore mai târziu și va ține tot 13 ore.

Nicio ţară din UE, în afară de Polonia, nu l-ar realege pe Trump

Joe Biden este favorit să devină noul președinte al SUA, dar Donald Trump păstrează o șansă din zece să rămână la Casa Albă. Deși șansele sale par mici, la prima vedere, există o posibilitate ca actualul președinte să întoarcă harta electorală în favoarea sa. Pentru a câștiga, Donald Trump are nevoie ca toate sondajele de opinie de până acum să fi generat o „eroare mai mare decât cea din 2016”.

Biden, unul din șapte. Trump, toate șapte

În acest moment, în 7 state americane, competiția dintre cei doi este extrem de strânsă, iar predicțiile pot fi invalidate la urne.

HartaVotSUA
Harta statelor federale cu numărul de electori din fiecare.
Culoarea albastru reprezintă state în care Joe Biden e favorit să câștige. Cu cât nuanța e mai închisă, cu atât victoria e mai sigură.
Culoarea roșie – statele în care Donald Trump e favorit. La fel, cu cât nuanța e mai închisă, cu atât victoria în statul respectiv e mai sigură.
Statele colorate în maro anunță o cursă nedecisă. Cei doi candidați sunt prea apropiați pentru a exista un favorit.
– Joe Biden are 258 de voturi electorale (minimul necesar pentru a câștiga e de 270), iar Donald Trump 125.

Proiecția reprezintă o medie a tuturor sondajelor de opinie realizate până în data de 3 noiembrie. Foto:270towin.com

Statele în care cursa electorală e foarte strânsă, adică diferența dintre candidați este de sub 5 procente, conform mediei tuturor sondajelor: Florida, Georgia, North Carolina, Pennsylvania, Ohio, Texas și Arizona.

Marele avantaj al lui Biden în fața lui Trump e unul strategic. Trebuie să câștige un singur stat din cele șapte enumerate mai sus pentru a deveni noul președinte al SUA. Provocarea lui Donald Trump: e obligat să le câștige pe toate.

ADVERTISING

Dar asta nu înseamnă decât că actualul președinte trebuie să facă exact ce-a făcut în urmă cu patru ani când le-a câștigat pe toate, adăugându-le la zestrea de state sigure, aflate din portofoliul său.

Când poate fi aflat câștigătorul?

Ultima zi a alegerilor începe de la scorul de 258 de voturi electorale pentru Joe Biden, la 125 pentru Donald Trump. Mandatul de președinte îl câștigă candidatul care obține 270 de voturi electorale, adică jumătate plus unul din totalul de 538. 

Trump-metrul, prima busolă electorală lansată anul acesta în România: Tu știi în ce tabără ești?

Fiecărui stat, în funcție de mărimea populației (principalul criteriu), îi este alocat un număr de electori. De exemplu, Pennsylvania are 20 de voturi electorale, iar Texas, 38. În total sunt 538, repartizate neuniform în cele 50 de state.

5 din cele 7 state în care confruntarea electorală e pe muchie de cuțit se află pe coasta de est, deci exit-pollurile și proiecțiile făcute de institutele de sondare a opiniei publice vor începe să fie anunțate în jurul orei 02:00 (ora României).

Fiecare mare televiziune sau cotidian important se asociază cu un institut de sondare a opiniei publice, realizând studii, analize și exit-poll-uri.

În SUA, în multe state, voturile se numără în timp real. Așa că înainte de închiderea urnelor, în anumite circumscripții cheie, se poate observa cine a câștigat deja sau cine e cel mai bine plasat. Pornind de la aceste date, televiziunile fac proiecții, adică anunță cine e posibil câștigător chiar înainte de terminarea oficială a numărării voturilor (projection) sau anunță câștigătorul dacă nimic nu mai poate întoarce cursa respectivă (call).

De ce în unele state din SUA se știe câștigătorul înainte de vot?

Cine va urmări în noaptea de marți spre miercuri programele de știri sau site-urile americane va observa că, în general, “call”-urile apar în statele sigure ale democraților sau republicanilor. De exemplu, California va fi câștigată de Biden sută la sută, acolo nu există nicio surpriză, iar Oklahoma de Trump, de asemenea, un stat în care nu va fi nicio surpriză.

Acestea sunt state în care se votează de decenii cu un partid sau altul, iar schimbarea percepției publice locale se face în perioade lungi de timp, observabile.

ProiectieAlegeriNov2
Proiecție realizată în data de 2 noiembrie 2020, în preziua alegerilor, de către FiveThirtyEight.com, în care Joe Biden era favorit clar să câștige alegerile prezidențiale din SUA

De exemplu, Texas, un stat uriaș, cu 38 de voturi electorale, până în 2016 a fost profund republican. Dar a început să-și schimbe culoarea pe parcursul acestei perioade din cauza modificărilor demografice, de exemplu a crescut mult populația hispanică, dar și din cauza unor candidați ai opoziției care au câștigat curse locale.

Cu toate acestea, deși diferența dintre Trump și Biden e de sub două procente, conform mediei sondajelor realizată de RealClearPolitics, ar fi o mare surpriză dacă Biden ar învinge în Texas. Un astfel de succes l-ar duce la Casa Albă.

Ultimul candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Democrat care a câștigat în acest stat a fost Jimmy Carter în anul 1976, acum 44 de ani.

În Forida se poate ajunge în situația de acum 20 de ani când rezultatul votului a fost decis de un judecător

Rezultatul votului din Florida va fi cunoscut destul de devreme. Probabil peste 90% dintre voturi vor fi deja numărate până la închiderea urnelor (02.00, ora României), mai ales că votul anticipat din acest stat e de peste 60% din numărul total de alegători înregistrați. 

Madame Tussauds din Berlin a aruncat la gunoi figura din ceară a lui Donald Trump: You are fired!

Marea problemă cu Florida e că scorul poate fi atât de strâns, în marja de sub un procent diferență, încât niciun institut de sondare a opiniei publice să nu poată face vreo proiecție.

Cursa e prea strânsă pentru ca victoria să poată fi atribuită vreunuia dintre cei doi candidați, fiind marcată ca prea strânsă pentru a fi anunțat un câștigător (to close to call). 

Se va aștepta până la numărarea finală a voturilor, care poate ține și câteva zile. Mai mult ca sigur, într-o astfel de situație, vor urma procese și contestații și se poate ajunge, la fel ca în anul 2000, ca un judecător să decidă rezultatul numărătorii voturilor, în funcție de cifrele prezentate de părți în proces. Republicanul George W. Bush a câștigat atunci în Florida și a devenit președintele SUA.

Un stat democrat care a devenit republican, ținta lui Biden

Pennsylvania e un stat care a fost câștigat în ultimele două decenii de democrați. Asta s-a întâmplat până în 2016, atunci când Donald Trump a reușit să obțină o victorie surprinzătoare la o diferență de numai 44.000 de voturi din 6 milioane exprimate. O victorie la mai puțin de un punct procentual care a fost decisivă în ce privește drumul său către Casa Albă.

Joe Biden conduce în media sondajelor realizate în acest stat cu 4,3%. Diferența e sub 5 puncte procentuale, deci avem o cursă aflată în marja de eroare a sondajelor de opinie. Rezultatele și pentru acest stat vor veni și ele în jur de 3 dimineața, ora României și, de asemenea, se poate cunoaște câștigătorul înainte ca întregul proces electoral din SUA să se încheie. Dacă reprezentantul Partidului Democrat reușește să recâștige Pennsylvania, va ajunge la Casa Albă.

Pe ce se bazează Biden?

Joe Biden are mai multe șanse să câștige alegerile pentru că e pe primul loc în cinci din cele șapte state, conform mediei sondajelor de opinie. Donald Trump conduce doar în Texas și Ohio, conform acelorași date.

În plus, Biden mai are două atuuri: un avantaj de 8 puncte în ce privește sondajele de opinie naționale și o rată de aprobare (popularitate) de peste 50%, în timp ce Donald Trump, în întregul său mandat, nu a atins un nivel de susținere de 50%, acum are 44.

Coroborând aceste tendințe, Joe Biden e posibilul câștigător, cu mențiunea că în ziua alegerilor se pot întâmpla multe.

Scrutinul din SUA e important pentru întreaga lume. Cea mai puternică democrație își alege liderul pentru următorii patru ani, perioadă în care deciziile noului președinte pot afecta viața a miliarde de oameni, în rău sau în bine. 

Cum se votează la alegerile prezidențiale din SUA. Regula celor 538 de electori

  • E declarat învingător candidatul care a strâns cel puțin 270 de voturi electorale, jumătate plus unul din totalul de 538. 
  • Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are alocat un număr de electori. 

De exemplu, Montana, un stat cu o populație redusă (960.000 de locuitori), are 3 electori, iar California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori, are 55 de electori.

  • Candidatul care câștigă cele mai multe voturi într-un stat va primi toate voturile electorilor din acel stat.

Astfel, dacă Trump câștigă cel mai mare număr de voturi în Montana, cei trei electori din acest stat trec în buzunarul lui.

Dacă Biden câștigă California, cei 55 de electori din acest stat vin în tabăra lui. 

  • În SUA sunt 50 de state federale. La nivelul acestora, în funcție de populația fiecărui stat, sunt repartizați cei 538 de electori. 
  • Candidatul care câștigă alegerile într-un număr de state astfel încât suma electorilor din acestea să fie de cel puțin 270 devine președintele SUA.

Citiți și alte articole interesante despre alegerile din SUA:

România divizată din America divizată: De ce vor vota mulţi români din SUA cu Donald Trump

Alegerile prezidenţiale americane nu vor fi câştigate, ci pierdute. Asta înseamnă că problemele Americii şi ale lumii vor continua

Cine va fi președintele SUA? Joe Biden, mare favorit. Donald Trump, obligat să câștige în state în care se poartă mască

Rusia acuză SUA că vor să instige la o revoluție în Republica Moldova, ”după modelul Belarus”

Implicațiile infectării lui Trump cu Covid-19. Cine va fi noul președinte american după alegerile din noiembrie?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇