Implicațiile infectării lui Trump cu Covid-19. Cine va fi noul președinte american după alegerile din noiembrie?

Implicațiile infectării lui Trump cu Covid-19. Cine va fi noul președinte american după alegerile din noiembrie?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un fapt greu de imaginat, cea mai păzită persoană din lume s-a infectat cu noul coronavirus. Îmbolnăvirea lui Trump a fost ca un duș rece atât pentru americani, cât și pentru întreaga lume. Chiar și o parte din susținătorii actualului președinte au început să-și pună întrebări, și asta cu mai puțin de o lună de zile înainte de alegeri.

După anunțul lui Donald Trump, făcut vineri noaptea, au fost multe sondaje publicate, dar foarte puține au reușit să surprindă și reacția votanților după ce au aflat neașteptata veste.

Cea mai importantă analiză sociologică realizată de ABC/Ipsos a descoperit că 72% dintre americani consideră că Donald Trump nu s-a preocupat să stopeze evoluția epidemiei în mod serios și tot 72% dintre ei consideră că Trump nu a luat măsurile adecvate pentru a se proteja de infecția cu coronavirus.

Donald, fă-te că lucrezi! Imaginile cu Trump la spital au stârnit un val de ironii în social media

Din această reacție se pot extrage câteva concluzii pentru momentul actual:

  • o parte din alegătorii lui Donald Trump sunt nemulțumiți de comportamentul acestuia;
  • îmbolnăvirea președintelui va avea impact asupra rezultatului alegerilor, cel puțin în această fază, cu 29 de zile înainte de scrutin;
  • Joe Biden este perceput ca un lider mai responsabil, cel puțin în ce privește administrarea urgenței create de epidemie.
  • alegătorii nehotărâți tind să voteze într-o proporție mai mare cu Biden decât cu Trump, în noile condiții;
  • campania electorală a actualului președinte a deraiat pentru moment;
ADVERTISING

De ce unii experți cred că infectarea lui Trump nu-i afectează șansele de a câștiga alegerile?

Cu toate acestea, există analiști care spun că îmbolnăvirea lui Donald Trump nu-l va afecta politic atât de mult pe acesta, deoarece oamenii știau deja că nu ia virusul în serios și că nu se protejează.

President Trump drives by supporters outside Walter Reed Medical Center.
VIDEO. Donald Trump a ieșit pentru scurt timp din spital pentru a se plimba cu mașina printre suporterii săi. Decizia sa a fost aspru criticată de mai mulți medici care au spus că președintele a pus în pericol personalul medical și pe cel de securitate - YouTube/C-Span

Trump e criticat de experţi medicali după ce a părăsit spitalul ca să-şi salute susţinătorii: A pus sănătatea altora în pericol pentru un teatru politic!

“Președintele Trump testat pozitiv pentru COVID-19 este, evident, extrem de semnificativ, dar nu revelator. Știam deja că Trump nu a luat suficient de în serios virusul. Acum, avem o manifestare mult mai evidentă a acestui fapt, dar nimic nu este cu adevărat diferit.

S-ar putea ca Biden să nu-l poată ataca pe Trump atât de puternic pe tema COVID acum, din motive de decor, dar acest test pozitiv întărește mesajul lui Biden că Trump a lăsat această criză să-i scape de sub control”, a spus Perry Bacon jr. pentru FiveThirtyEight.com.

Starea lui Trump a fost mai gravă decât s-a spus: Avea febră, iar nivelul oxigenului scăzuse rapid

În data de 15 octombrie, la Miami, Florida, ar trebui să aibă loc cea de-a doua dezbatere prezidențială. Desfășurarea acesteia e pusă sub semnul întrebării. Nimic din ce se întâmplă în aceste zile nu arată că s-ar putea desfășura.

Biden spune că va participa la a doua dezbatere cu Trump dacă experţii consideră că nu există riscuri medicale

Conform mai multor sondaje de opinie, Donald Trump a pierdut prima dezbatere prezidențială în fața lui Joe Biden. Din data de 29 septembrie când a avut loc, au fost date publicității mai multe evaluări, iar scorul candidatului democrat a crescut.

În acest moment, Joe Biden conduce cu o diferență de 10,25 procente, la nivel național.

Biden îl devansează cu 10% pe Trump, după îmbolnăvirea preşedintelui de COVID-19

Dacă diferența în ce privește votul național e mai mare de 10 procente, sociologii americani consideră că e greu pentru cel aflat pe locul doi să câștige competiția la nivelul voturilor electorale.

Cum se votează în SUA la alegerile prezidențiale

E declarat învingător candidatul care a strâns cel puțin 270 de voturi electorale, jumătate plus unul din totalul de 538. 

Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are alocat un număr de electori. De exemplu, Montana, un stat cu o populație redusă (960.000 de locuitori), are 3 electori, iar California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori, are 55 de electori.

Trump a postat un clip din spital: A trebuit să ies. Nu pot sta închis într-o cameră la etaj şi complet în siguranţă!

Candidatul care câștigă cele mai multe voturi într-un stat va primi toate voturile electorilor din acel stat. 

Astfel, dacă Trump câștigă cel mai mare număr de voturi în Montana, cei trei electori din acest stat trec în buzunarul lui. Dacă Biden câștigă California, cei 55 de electori din acest stat vin în tabăra lui. În SUA sunt 50 de state federale. La nivelul acestora, în funcție de populația fiecărui stat, sunt repartizați un număr total de 538 de electori. 

Candidatul care câștigă alegerile într-un număr de state astfel încât numărul electorilor să fie de cel puțin 270 devine președintele SUA.

Ce spun sondajele cu 29 de zile înainte de alegerile prezidențiale?

Joe Biden este marele favorit. Dacă la jumătatea lunii august, imediat după nominalizarea de la Convenția Democrată, acesta era cotat cu 72 șanse de victorie dintr-o sută, acum, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, Joe Biden și-a consolidat avansul, fiind cotat cu 81 de șanse de a câștiga dintr-o sută. Donald Trump are 18% șanse.

ProiectieAlegeriSUA
Conform proiecției FiveThirtyEight.com, Joe Biden este favorit să câștige alegerile dacă ar avea loc mâine. În urmă cu patru ani, Hillary Clinton a fost marea favorită în sondajele de opinie până în ultima zi, dar a pierdut la scor. Scenariul s-ar putea repeta - FiveThirtyEight.com

Dar datele din sondaje trebuie citite cu grijă. Ele pot descrie situația la un moment dat. 

În urmă cu patru ani, Hillary Clinton a fost marea favorită a sondajelor de opinie, dar a pierdut în mod categoric în fața lui Donald Trump. Conform unei proiecții Ipsos/Reuters de la acea vreme, Hillary Clinton a început ziua alegerilor cu 90% șanse de victorie, pierzând fără drept de apel.

Cu toate că majoritatea institutelor au declarat că au corectat erorile observate în 2016 - în principal, faptul că eșantioanele erau dezechilibrate, favorizând participarea la sondaje a persoanelor educate - surprizele pot să apară și de această dată.

Focar de epidemie la Casa Albă, 12 infectați

Donald Trump nu va depune armele atât de ușor, mai ales că deține avantajul strategic al președintelui în funcție. Lucrurile nu merg bine pentru el, dar poate recupera în zilele rămase până la alegeri. Cea mai mare slăbiciune a sa fiind vizibila neadaptare la noul context creat de epidemia de coronavirus.

Îmbolnăvirea sa a creat un haos la Casa Albă. 12 persoane din apropierea sa sunt infectate cu coronavirus. Acest focar epidemiologic din cea mai puternică instituție a SUA generează multă neliniște și creează disfuncționalități majore în sistemul de putere american.

Oricum, în SUA, epidemia pare a fi scăpată de sub control. Cu 7,5 milioane de persoane infectate și 215.000 de decese înregistrate, Statele Unite sunt cea mai afectată țară de pe glob. Asocierea acestui dezastru cu administrația lui Donald Trump va afecta șansele acestuia de a rămâne încă patru ani la Casa Albă.

Pe de altă parte, există posibilitatea ca și Joe Biden să se infecteze, deși acesta respectă mult mai multe măsuri de protecție, iar competiția electorală să primească o nouă direcție.

Dezbaterile din ultima lună se vor concentra exclusiv pe criza sanitară din SUA, iar condiția pentru a învinge pare a fi, în acest moment, să scapi neinfectat. 

Citiți și alte articole interesante despre alegerile din SUA:

Cu 80 de zile înainte de alegerile din SUA, Joe Biden e favorit. Dar Trump nu și-a spus ultimul cuvânt. Ce e diferit față de 2016?

FBI şi NSA au descoperit un nou instrument cu care serviciile secrete ale Moscovei pot ataca cibernetic înainte de alegerile din SUA

Alegeri în SUA: Joe Biden îl devansează pe Donald Trump în şase state indecise

Paul Manafort, fostul şef al campaniei lui Trump, a colaborat cu ruşii în timpul alegerilor - raport al Senatului SUA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇