FBI şi NSA au descoperit un nou instrument cu care serviciile secrete ale Moscovei pot ataca cibernetic înainte de alegerile din SUA

FBI şi NSA au descoperit un nou instrument cu care serviciile secrete ale Moscovei pot ataca cibernetic înainte de alegerile din SUA

Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au descris un instrument rusesc sofisticat de atac cibernetic, într-un raport public inedit ce oferă o nouă imagine despre arsenalul de arme digitale al Rusiei.

Potrivit NSA şi FBI, Direcţia Principală de Informaţii a Rusiei (GRU) foloseşte un instrument de atac cibernetic ce poartă numele de cod ‘Drovorub’ pentru a pirata calculatoare care au sistemul de operare Linux.

Agenţiile americane atribuie folosirea ''Drovorub'' unei echipe specializate din cadrul serviciilor secrete ruse, respectiv Centrul Principal 85 pentru Operaţiuni Speciale (85th Main Special Service Center - GTsSS), respectiv Unitatea Militară 26165, transmite Reuters.

ADVERTISING

Aceiași hackeri din 2016?

Potrivit NSA şi FBI, unitatea GTsSS este asociată hackerilor care în anul 2016 au pătruns în baza de date a Comitetului Naţional al Partidului Democrat american, înaintea alegerilor prezidenţiale.

''Drovorub'' are o capacitate de atac multifuncţională, permiţând realizarea mai multor funcţii diferite în timpul atacului cibernetic, precum sustragerea de dosare şi preluarea controlului de la distanţă al calculatorului victimei, explică Steve Grobman, responsabil şef pentru tehnologie la compania de securitatea cibernetică McAfee.

ADVERTISING

Raportul de 45 de pagini întocmit de NSA şi FBI, care conţine o serie de date foarte tehnice, este ultimul dintr-o serie de avertismente lansate de autorităţile americane faţă de posibile operaţiuni cibernetice ale Rusiei înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc anul acesta în SUA. Agenţiile americane nu precizează totuşi ce fel de organizaţii au fost compromise de ''Drovorub''.

Citește alte știri din domeniul IT:

Aplicațiile de pe telefonul tău au acces la mai multe date decât crezi. Cum poți să le vezi și să le gestionezi (Galerie foto)

ADVERTISING

O idee cu un succes neașteptat: Site-urile care imită zgomotul de birou

Iată cum poți să plătești cumpărăturile la magazin dintr-o simplă privire

Evoluăm în digital sau ne întoarcem la zona de confort?

Pagina oficială de Facebook a CJ Maramureș a fost preluată de hackeri de mai bine de o lună. Acum apar postări cu păsări

Cea mai populară încuietoare cu PIN permite hackerilor accesul la orice dispozitiv conectat la Internet pe care îl avem în casă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇