Aplicațiile de pe telefonul tău au acces la mai multe date decât crezi. Cum poți să le vezi și să le gestionezi (Galerie foto)

Aplicațiile de pe telefonul tău au acces la mai multe date decât crezi. Cum poți să le vezi și să le gestionezi (Galerie foto)

Aplicațiile instalate pe smartphone-ul tău au acces la multe date. Însă adesea acestea colectează mai multe informații decât e cazul. Vestea bună este că le poți gestiona direct din meniul telefonului, astfel încât să nu împărtășești toată viața ta online cu producătorii de software.

În general, atunci când îți instalezi o aplicație, de obicei te întreabă dacă îți dai acordul să îți acceseze anumite lucruri din telefon (locație, microfon, cameră, listă contacte etc.), mai ales dacă aceste permisiuni nu sunt neapărat necesare pentru buna funcționare a respectivei aplicații.

Însă tot ar fi indicat să verifici dacă aplicațiile instalate pe smartphone-ul tău au acces doar la funcțiile de care au nevoie sau colectează și alte date despre activitatea ta.

”Permisiunile pe care o aplicație le cere depind în general de scopul ei. Nu este anormal ca o aplicație de prognoză meteo sa ceară acces la GPS, dar ar trebui să ridice semne de întrebare dacă vrea acces la funcția de apelare sau la agenda telefonică.

ADVERTISING

Versiunile noi de Android nu mai solicită accesul la permisiuni în timpul instalării unei aplicații, ci vor cere acces punctual, abia atunci când au nevoie de permisiuni suplimentare.

Nu toate permisiunile au aceeași importanță, iar unele sunt mult mai extinse decât altele. În Android, de exemplu, există nişte permisiuni care dau multe drepturi aplicațiilor: Mod Accesibilitate, Afișare peste alte aplicații și Acces Administrator.

Orice aplicație care cere acces la una dintre acestea trebuie să fie de încredere și să aibă nevoie de ele pentru funcționarea corectă”, explică Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, pentru SpotMedia.ro.

Îți arătăm în cele ce urmează cum să verifici lista de permisiuni a aplicațiilor instalate pe smartphone-ul tău - iar pentru exemplificare am folosit un Samsung Galaxy S9 cu sistemul de operare Android 10*.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primul pas este să intri în meniul telefonului, la Setări, apoi să alegi opțiunea Aplicații. Apoi îți va apărea lista cu absolut toate aplicațiile pe care le ai pe telefon, ordonate alfabetic.

Screenshot_20200813-114320_Settings

Alege-o pe cea care te interesează - noi am optat pentru Facebook. Acum ți se vor afișa multe informații despre aplicația respectivă, inclusiv chestiuni legate de traficul prin date mobile consumat prin folosirea aplicației, câtă baterie a consumat de la ultima încărcare completă, cât ocupă din memoria telefonului, notificări etc.

Ceea ce te interesează acum, însă, este secțiunea de Permisiuni, pe care dacă apeși ți se va afișa lista cu toate informațiile la care ai dat acces respectivei aplicații, precum și la ce date nu ți-ai dat acordul să le colecteze. 

Iată cum arată în cazul Facebook:

Screenshot_20200813-114425_Permission controller

Din fericire, poți să dezactivezi unele permisiuni care nu împiedică buna funcționare a aplicației. De exemplu, Facebook nu are neapărată nevoie de acces la lista ta de contacte sau la cea de apeluri. Ca să le dezactivezi, pur și simplu apeși pe ele și selectezi opțiunea Refuzați

Screenshot_20200813-114519_Permission controller

Parcurge întreaga listă cu permisiuni și gândește-te dacă aplicația respectivă chiar are nevoie de toate pentru a funcționa cum trebuie și dezactivează-le selectând opțiunea ”Refuzați” pe cele pentru care răspunsul este ”nu”.

Screenshot_20200813-114458_Permission controller

Iar dacă ești pe cale să dezactivezi o permisiune care poate încurca buna funcționare a respectivei aplicații, atunci vei primi un mesaj de genul acestuia:

Screenshot_20200813-114602_Permission controller

Să mai luăm un exemplu. Am ales aplicația Emoji AR, cu ajutorul căreia îți poți crea un avatar pe care îl poți folosi în alte aplicații, în special cele de mesagerie și comunicare online.

ADVERTISING

Iată lista de permisiuni solicitate de această aplicație:

Screenshot_20200813-115000_Permission controller

Fiind o aplicație foto, e clar că are nevoie de acces la cameră și la spațiul de stocare. Însă locația și microfonul nu au ce căuta pe această listă, așa că merită dezactivate.

Să vedem cum arată lista de permisiuni de la Lightroom, o aplicație de editare fotografii. Având în vedere specificul ei, doar accesul la spațiul de stocare este musai necesar, toate celelalte lucruri fiind inutile pentru buna sa funcționare - de ce să aibă nevoie o aplicație de editare fotografii de acces la lista ta de apeluri telefonice?!

Screenshot_20200813-115047_Permission controller

Mai luăm un exemplu: Gmail. Serviciul de email de la Google vrea acces la destul de multe informații, însă de ce ar avea nevoie să fie legat la camera foto a telefonului, la microfon sau la lista de apeluri?

Screenshot_20200813-115219_Permission controller

Pe de altă parte, dacă vrei să folosești o anumită funcție a aplicației, iar tu nu ți-ai dat permisiunea, vei primi o notificare de genul celor de mai jos - astfel că vei avea ocazia să o activezi:

Mai există o metodă prin care poți vedea permisiunile acordate aplicațiilor de pe telefon.

Tot din Setări → Aplicații, accesează meniul din dreapta sus. Alege opțiunea Manager permisiuni - ți se va afișa o listă care cuprinde tipul de permisiuni la care au acces aplicațiile.

Screenshot_20200813-121249_Settings

Dacă selectezi una dintre permisiuni, atunci ți se va afișa o listă cu aplicațiile care au acces și cu cele cărora li s-a refuzat accesul la permisiunea respectivă. Un exemplu:

Screenshot_20200813-121328_Permission controller

Mai departe, poți să alegi aplicațiile cărora să le accepți sau să le refuzi permisiunea respectivă.

Știai de posibilitatea de a gestiona informațiile la care au acces aplicațiile instalate pe telefonul tău?


*Meniul poate diferi ușor la alte modele de telefoane și la alte versiuni de Android


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇