O idee cu un succes neașteptat: Site-urile care imită zgomotul de birou

O idee cu un succes neașteptat: Site-urile care imită zgomotul de birou

Un fenomen greu de imaginat înainte s-a întâmplat în această perioadă în care mulţi dintre noi ne-am văzut nevoiţi să lucrăm de acasă: oamenilor a început să le lipsească zgomotul de birou.

Iniţial mai mult în glumă, au apărut în timpul pandemiei site-uri pe care nostalgicii pot regăsi binecunoscutul sunet al imprimantei, pe cel al cafetierei sau chiar discuţiile în surdină dintre colegi. Milioane de utilizatori au accesat astfel de site-uri în timpul crizei, scrie BBC.

Printre ei se află şi statisticianul Paul Hewson, care apelează la un site numit Office Noise Generator atunci când trebuie să se concentreze la activitatea sa. „Nu ştiu dacă este sunetul specific biroului ceea ce mă ajută sau faptul ca îţi dă sentimentul de contact uman”, spune Hewson. Cert este că funcţionează, mai ales de când a scos din combinaţie sunetul imprimantei.

ADVERTISING

Totul a început ca o formă de divertisment din partea dezvoltatorilor acestor site-uri. „Nu credeam că va asculta nimeni”, mărturiseşte Stéphane Pigeon, creatorul Office Noise Generator.

Însă mulţi angajaţi le-au considerat utile şi au ajuns să aibă milioane de utilizatori.

Sound of Colleagues este un alt generator de zgomot de birou, dezvoltat de o companie de design suedeză. „Am crezut că oamenii se vor bucura de atmosfera liniştită a birourilor lor de acasă, dar s-a întâmplat exact opusul acestei situaţii”, spune Tobias Norman, şeful de producţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un al treilea exemplu menţionat de BBC este I Miss The Office, creat de Kids Creative Agency din Berlin.

Se pare că un efect al acestor servicii este îmbunătăţirea productivităţii pentru cei care apelează la ele.

„Este ca şi cum creierul a asociat acel mediu sonic cu munca şi caută acelaşi sunet pentru a intra în zona de confort”, este de părere Pigeon.

„Oamenii par să aprecieze cu adevărat ‚compania’ furnizată de sunetele de birou. Fac ca sentimentul de izolare să dispară. Ca fiinţe umane ne simţim mai confortabil împreună decât singuri. Aceste sunete ne pot păcăli mintea să credem că suntem cu adevărat împreună cu alţi oameni”, adaugă Norman.

ADVERTISING

Un alt beneficiu este acela că se face astfel o demarcaţie între muncă şi viaţa personală.

„Dacă zgomotul de birou este pornit, lucrezi. Dacă zgomotul de birou este închis, eşti acasă”, spune Hewson.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇