Cu 80 de zile înainte de alegerile din SUA, Joe Biden e favorit. Dar Trump nu și-a spus ultimul cuvânt. Ce e diferit față de 2016?

Cu 80 de zile înainte de alegerile din SUA, Joe Biden e  favorit. Dar Trump nu și-a spus ultimul cuvânt. Ce e diferit față de 2016?

În data de 3 noiembrie 2020 va avea loc marea confruntare pentru Casa Albă. Republicanul Donald Trump (74 de ani), actualul președinte al SUA, va încerca să câștige cel de-al doilea mandat.

Joe Biden (77 de ani), reprezentantul Partidului Democrat, este marele favorit al confruntării. 

Dacă mâine ar avea loc alegeri, conform proiecției făcute de FiveThirthyEight.com, Biden ar câștiga fără probleme, având șanse de 91%. Proiecția acestui site este făcută prin integrarea tuturor sondajelor de opinie și realizarea unei corecții, în funcție de precizia predicțiilor anterioare. E un instrument util, care e ajustat la fiecare sondaj publicat.

Dacă alegerile s-ar desfășura azi, Biden ar câștiga cu ușurința

Nate Silver, analist politic FiveThirtyEight.com

“Joe Biden, în prezent, conduce puternic în sondaje. Dacă alegerile s-ar desfășura azi, el ar câștiga cu ușurința nu numai prin victoriile din Florida și Pennsylvania, ci și adăugând state noi, precum Georgia și Texas, care în mod tradițional erau controlate de republicani”, a scris Nate Silver, unul dintre cei mai apreciați analiști de sondaje politice de opinie din SUA.

ADVERTISING

Click the map to create your own at 270toWin.com

Explicație hartă:

- Conține toate statele și numărul de electori aferent.

- Statele colorate în albastru închis vor fi câștigate sută la sută de Joe Biden.

- Cele în roșu închis vor fi câștigate în mod sigur de Donald Trump.

- Cu cât nuanțele de culoare sunt mai deschise, cu atât lupta e mai strânsă în statul respectiv, dar culoarea indică un favorit - roșu, republicani; albastru, democrați.

- În statele colorate în maro se poate întâmpla orice, nu există un favorit.

- Această proiecție este făcută conform sondajelor de opinie de la această dată. După cum se poate observa, Joe Biden are 301 electori de partea lui, Donald Trump doar 107.

80 de zile pline de surprize

Rezultatul pentru luna noiembrie este mult mai greu de prevăzut. Până atunci se pot întâmpla foarte multe, iar de la jumătatea lunii august, în mod tradițional, s-au observat fluctuații mari în ce privește opțiunile de vot.

Agenții FBI au ascuns documente cheie din dosarul Rusia-alegeri SUA, de teamă să nu le descopere Trump

Cu toate acestea, Joe Biden este cotat cu 72% șanse de a câștiga scrutinul din luna noiembrie, în timp ce Trump are, la această oră, 28% șanse.

ADVERTISING

Asta nu înseamnă că Trump nu are o cale solidă de a rămâne în continuare la Casa Albă. 

Pentru a vizualiza mai ușor această proiecție, să ne imaginăm că sunt organizate 10 runde de vot pentru poziția de președinte al SUA. Această predicție spune că, din cele 10 runde, 7 ar fi câștigate de Joe Biden, iar 3 de Donald Trump.

Exprimate în acest fel, se poate observa cu ușurință că și Trump are șansele lui.

AlegeriSUABidenTrump
Sursa: FiveThirtyEight.com

Există o întreagă dezbatere în presa din SUA despre faptul că în urmă cu patru ani, la fel, Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat, era favorită în fața lui Trump și, în final, a pierdut.

Cum joacă Rusia și China în alegerile americane. Cine nu-l mai vrea pe Trump

În luna august 2016, Hillary Clinton avea 6 procente în fața lui Donald Trump în sondajele naționale, câștigând votul popular. Dar în SUA, votul popular (numărul total de voturi pe care le obține un candidat în întreaga țară) nu e decisiv în ce privește câștigarea alegerilor. Decisiv e votul electoral.

Cum se votează în SUA la alegerile prezidențiale

E declarat învingător candidatul care a strâns cel puțin 270 de voturi electorale, jumătate plus unul din totalul de 538. Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are alocat un număr de electori. De exemplu, Montana, un stat cu o populație redusă (960.000 de locuitori), are doar 3 electori, iar California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori, are 55 de electori.

ADVERTISING

Candidatul care câștigă cele mai multe voturi într-un stat va primi toate voturile electorilor din acel stat. 

Astfel, dacă Trump câștigă cel mai mare număr de voturi în Montana, cei trei electori din acest stat trec în buzunarul lui. Dacă Biden câștigă California, cei 55 de electori din acest stat vin în tabăra lui. SUA sunt 50 de state federale și, cum arătam mai sus, un total de 538 de electori. 

Candidatul care câștigă alegerile într-un număr de state astfel încât numărul electorilor să fie cel puțin 270 devine președintele SUA.

Comparație între sondajele din 2016 și cele din 2020

În urmă cu patru ani, în luna august, Hillary Clinton era favorită să câștige alegerile, dar pe parcursul a 100 de zile totul s-a prăbușit. Analiștii politici din SUA remarcă faptul că avansul lui Biden de acum e mult mai consistent în comparație cu cel al lui Hillary Clinton din 2016.

  • În sondajele de opinie la nivelul SUA, Hillary Clinton avea 6 procente în fața lui Donald Trump în luna august, Biden are o medie de 8.
  • În statele cheie, cum ar fi de exemplu Florida, în august 2016, Hillary Clinton avea un singur procent în fața lui Donald Trump. În luna august 2020, majoritatea sondajelor îl dau pe Joe Biden câștigător în Florida la o diferență de 4-6 procente.
  • De asemenea, în state în care opțiunile electoratului sunt volatile, Biden are un avans mai mare în fața lui Trump decât avea Hillary Clinton în 2016. E vorba de state ca Minnesota, Wisconsin, Michigan. Hillary Clinton le-a pierdut pe toate în 2016. O victorie a lui Biden în aceste trei state în luna noiembrie ar însemna că a câștigat mandatul de președinte. 
  • Un alt aspect important e faptul că, în urmă cu patru ani, studiile sociologice (sondajele) au fost depășite de modul în care s-a desfășurat campania. N-au reușit să cuantifice impactul rețelelor sociale și al mediului online în general. După predicțiile eronate de acum patru ani, au devenit mult mai stricte în ce privește analizarea răspunsurilor. La alegerile pentru Congresul SUA din urmă cu doi ani, predicțiile au fost precise atât pentru Senat, cât și pentru Camera Reprezentanților.

Joe Biden și-a anunțat vicepreședintele. Cum l-ar putea ajuta să câștige în orașele în care Trump a învins acum 4 ani

Cine este Kamala Harris și ce vrea ea

Sen. Kamala Harris Attends Church in Ft. Dodge
Kamala Harris a fost nominalizată de Joe Biden pentru a candida la funcția de vicepreședinte. Dacă va ajunge la Casa Albă, va deveni cea mai puternică femeie din SUA și una dintre cele mai influente din lume - Foto: Hepta.ro

Aleasa lui Joe Biden pentru poziția de vicepreședinte este fostul procuror general al statului California. Doamna Harris are 55 de ani și se află la primul mandat de senator al SUA.

A fost extraordinar de nesuferită. Nesuferită până la un nivel oribil.

Donald Trump, despre Kamala Harris, candidata democraților la poziția de vicepreședinte SUA

Kamala Harris provine dintr-o familie de imigranți, mama ei fiind născută în India, iar tatăl ei în Jamaica. Reprezintă un ideal pentru mulți alegători ai Partidului Democrat, fiind o promotoare a feminismului și a drepturilor civile.

Donald Trump și susținătorii săi o acuză că e “socialistă”, dar mai mulți analiști cred că e alegerea potrivită și că-i va pune probleme actualului președinte.

“A fost extraordinar de nesuferită cu Kavanaugh (judecător la Curtea Supremă a SUA) ...Nesuferită  până la un nivel oribil”, a declarat Donald Trump, când a aflat că a fost nominalizată candidat pentru postul de vicepreședinte.

Kamala Harris are un discurs solid, simplu și clar. Face referire la fapte și nu încearcă să seducă audiența cu orice preț, sacrificând adevărul.

În cazul în care Joe Biden câștigă alegerile alături de Kamala Harris, aceasta din urmă va deveni o pretendentă serioasă pentru Casa Albă, în contextul în care Biden s-ar retrage din cursa pentru un al doilea mandat din cauza vârstei.

Kamala Harris, o alegere curajoasă

Alegerile din SUA au intrat în linie dreaptă. Donald Trump, după aproape patru ani, are o susținere de peste 40% a alegătorilor americani. 

Criza sanitară și cea economică provocate de epidemia de coronavirus i-au redus drastic șansele pentru un al doilea mandat, dar încă nu a fost scos din cursă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇