Cum joacă Rusia și China în alegerile americane. Cine nu-l mai vrea pe Trump

Cum joacă Rusia și China în alegerile americane. Cine nu-l mai vrea pe Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Urmează alegeri în SUA, într-un context complicat de pandemie și de raporturile de putere de pe scena geopolitică. Cum joacă Rusia și China?

Cei doi actori geopolitici nu stau pe margine.

China ar prefera ca Donald Trump să nu fie reales în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie şi şi-a ''intensificat eforturile de influenţă'', au apreciat vineri serviciile de informaţii americane, relatează AFP.

Iranul încearcă, de asemenea, să-l ''slăbească pe preşedintele Trump''.

În ceea ce privește Rusia, mizele sunt diferite, așa că Moscova foloseşte ''mai multe pârghii în special pentru a-l denigra'' pe rivalul democrat Joe Biden, potrivit lui William Evanina, directorul al Centrului Naţional pentru Contra-Informaţii şi Securitate (NCSC).


''Considerăm că China preferă ca preşedintele Trump - considerat ca imprevizibil de Beijing - să nu câştige un al doilea mandat. China şi-a intensificat eforturile pentru a influenţa mediul politic'' înaintea votului, a declarat Evanina, în timp ce opoziţia dintre Beijing şi Washington se amplifică în fiecare zi.

De asemenea, ''considerăm că Iranul încearcă să slăbească instituţiile democratice americane, preşedintele Trump şi să împartă ţara înaintea alegerilor din 2020', în special printr-o '' campanie de influenţă online, care răspândeşte ştiri false şi conţinut anti-american'', a spus el.

Dimpotrivă, a continuat William Evanina, ''credem că Rusia foloseşte mai multe pârghii în principal pentru a-l denigra pe fostul vicepreşedinte Biden'', care a apărat opoziţia rusă când era membru al administraţiei Barack Obama.

"Actori legaţi de Kremlin încearcă să sprijine candidatura preşedintelui Trump pe social media şi la televiziunea rusă", a menţionat el. Potrivit serviciilor de informaţii americane, Moscova a făcut deja campanie pentru Donald Trump în 2016.

Şefii Comitetului de Informaţii din Senat au considerat că publicarea acestor informaţii este ''cel mai bun mod de a combate'' imixtiunile.

Dar ''îi încurajăm pe politicienii din ambele părţi să nu folosească aceste informaţii ca armă politică, pentru că ar servi interesele adversarilor noştri'', au adăugat alesul republican Marco Rubio şi colegul său democrat Mark Warner.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇