Joe Biden și-a anunțat vicepreședintele. Cum l-ar putea ajuta să câștige în orașele în care Trump a învins acum 4 ani

Joe Biden și-a anunțat vicepreședintele. Cum l-ar putea ajuta să câștige în orașele în care Trump a învins acum 4 ani

Democratul Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru funcţia de vicepreşedinte dacă va câştiga alegerile din SUA. Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare şi prima femeie vicepreşedinte a SUA.

În vârstă de 55 de ani, Kamala Harris a devenit în 2016 a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul American.

Ea este senator din partea statului California, iar părinţii ei sunt originari din India şi Jamaica.

Doar două femei au mai fost nominalizate pentru funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin de republicani în 2008 şi Geraldine Ferraro, de democraţi în 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns la Casa Albă. Alegerile din SUA sunt programate la 3 noiembrie.

ADVERTISING

Harris va contribui la atragerea voturilor afro-americanilor

În timp ce tulburările sociale provocate de injustiţia rasială şi brutalitatea poliţiei împotriva americanilor de culoare afectează ţara de luni de zile, Biden a fost supus unor presiuni tot mai mari să selectteze o femeie de culoare drept parteneră în cursa electorală. Ea este şi prima afro-americană implicată la nivel înalt în alegerile prezidenţiale.

Prin intermediul lui Harris, senatoare din California care a candidat la rândul ei pentru Casa Albă înainte de a decide să îl susţină pe Biden, acesta câştigă un politician cu experimentat, testat deja pentru rigorile campaniei prezidenţiale din 2020.

Harris, care a devenit doar a doua femeie de culoare membră a Senatului din istorie, atunci când a fost aleasă în 2016, va contribui la atragerea voturilor afro-americanilor, cei mai loiali alegători ai democraţilor.

ADVERTISING

În urmă cu patru ani, prima scădere a participării la vot a americanilor de culoare din ultimii 20 de ani a contribuit la eşecul lui Hillary Clinton în faţa lui Trump.

Voturile americanilor de culoare vor fi cruciale în unele state

Biden, a cărui campanie a fost salvată de alegătorii de culoare în alegerile primare din Carolina de Sud din luna februarie, are nevoie de sprijinul lor puternic împotriva lui Trump.

Voturile lor vor fi cruciale în state precum Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, pe care Trump le-a câştigat la limită în 2016 şi unde sondajele arată că este în urma rivalului său democrat.

Votul de culoare este de importanţă majoră pentru speranţele lui Biden de a câştiga în statele sudice Georgia şi Florida, unde Trump a câştigat acum patru ani, dar unde sondajele indică o luptă strânsă în acest an.

Biden a fost vicepreşedinte timp de opt ani sub preşedintele Barack Obama, primul preşedinte de culoare din Statele Unite.

ADVERTISING

Biden a fost atacat de Kamala Harris

Harris, fostă procuroare şi procuror general al Californiei, este bine cunoscută pentru stilul uneori agresiv din Senat.

În calitate de candidată prezidenţială, l-a atacat pe Biden în timpul unei dezbateri la televiziune în legătură cu poziţiile trecute ale acestuia referitoare la transportul obligatoriu al elevilor cu autobuzul, pentru a desegrega şcolile.

Unii consilieri ai lui Biden au declarat că atacurile i-au făcut să se întrebe dacă Harris poate fi o parteneră de încredere, din cauza ambiţiilor sale politice.

În timp ce acel schimb de replici nu a reuşit să-i sporească şansele pentru Casa Albă, campania Biden îi va folosi talentul de procuror împotriva lui Trump şi a vicepreşedintelui Mike Pence. Harris va participa la o dezbatere cu Pence pe 7 octombrie, în Salt Lake City, Utah.

Harris, un potenţial concurent puternic pentru nominalizarea din 2024

Alegerea unui partener de conducere este importantă în mod special pentru Biden, care va împlini 78 de ani în noiembrie şi care va fi cea mai în vârstă persoană care va deveni preşedinte, dacă va fi ales.

Vârsta lui Biden a dus, de asemenea, la speculaţiile că acesta va servi doar un singur mandat, făcând din Harris un potenţial concurent puternic pentru nominalizarea din 2024. Unii dintre aliaţii lui Biden au fost îngrijoraţi că acest fapt o va face un partener nepotrivit.

Biden s-a angajat public să aleagă o femeie drept vicepreşedinte, într-o dezbatere din luna martie, după ce a discutat problema cu soţia sa Jill şi a avut în vedere alţi foşti rivali prezidenţiali, precum senatorii Amy Klobuchar şi Elizabeth Warren.

După protestele care au izbucnit după uciderea din 25 mai a afro-americanului George Floyd, de către un poliţist alb din Minneapolis, căutarea unui candidat pentru funcţia de vicepreşedinte s-a concentrat în principal pe candidaţii de culoare.

După moartea lui Floyd, Harris a devenit o voce proeminentă în apărarea justiţiei rasiale şi a reformării poliţiei, participând la marşuri şi intrând în contradicţie cu republicani în Senatul Statelor Unite, în legătură cu proiectele de reformă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇