Trump, în corzi. Criza coronavirus și moartea lui George Floyd l-au îngenuncheat. Cu cinci luni înainte de alegeri, Biden e mare favorit

Trump, în corzi. Criza coronavirus și moartea lui George Floyd l-au îngenuncheat. Cu cinci luni înainte de alegeri, Biden e mare favorit

În cinci luni lumea s-a schimbat din temelii. Epidemia de coronavirus a avut un impact uriaș asupra felului în care muncim, ne distrăm, dar și asupra felului în care funcționează societatea democratică.

Peste cinci luni, la 3 noiembrie 2020, americanii vor merge la vot pentru alegerea președintelui SUA. Ceea ce părea la începutul anului o cursă strânsă în care Donald Trump pornea favorit s-a transformat într-un coșmar pentru liderul de la Casa Albă.

Proasta administrare a crizei provocate de noul virus, dar și mișcările de protest care au urmat uciderii lui George Floyd de către un polițist alb l-au adus pe Joe Biden, candidatul democrat, în poziția de favorit.

Deși Biden este favorit, mai e un drum lung până la Casa Albă

În ce privește votul popular, Biden are, în medie, 11 puncte procentuale în fața lui Donald Trump dacă scrutinul ar avea loc mâine. 

TrumpPopularitate
Susținerea lui Donald Trump a ajuns la 41.1% la începutul lunii iunie, cu cinci luni înainte de alegeri, conform FiveThirtyEight.com

“Într-o atmosferă atât de dinamică, luarea de decizii politice, în special decizii politice dificile, reprezintă o cale sigură spre eșec. Dacă următoarele cinci luni sunt la fel ca ultimele cinci luni, nimeni nu are cum să-și dea seama în acest moment cum va fi atmosfera politică în luna noiembrie”, a declarat Josh Holmes, consultant politic al senatorului John Mitchell, liderul republicanilor din camera superioară a Congresului SUA.

ADVERTISING

Votul popular nu e decisiv în SUA. Alegerea președintelui e făcută de cei 538 de electori ai statelor federale, câștigătorul având nevoie de susținerea a cel puțin 270 de electori (majoritatea) pentru a câștiga poziția de președinte. Fiecare stat are un număr diferit de electori, în funcție de populație, astfel de exemplu Florida are 29 de electori în comparație cu Nebraska, care are doar 5.

Dacă Biden câștigă Florida și Arizona, îi ia locul lui Trump

În acest moment, conform site-ului de predicții politice 270towin.com, Biden se bucură de susținerea a 232 de electori, iar Trump de 200. La bătaie mai sunt 106 electori, reprezentând 7 state în care situația învingătorului e neclară. E vorba de Nebraska (5 electori), Wisconsin (10 electori), Arizona (11), Carolina de Nord (15), Michigan (16), Pennsylvania (20) și Florida (29).

Joe Biden are nevoie să câștige susținerea a 38 de electori din cei 106, iar Trump de 70. 

AlegeriSUAHarta1
Harta electorilor cu 5 luni înainte de alegeri. Biden are 232, Trump - 200, conform site-ului 270towin

Trebuie făcută precizarea că acel candidat care câștigă cel mai mare număr de voturi într-un stat federal câștigă susținerea întregului număr de electori din statul respectiv.

ADVERTISING

De aceea, de exemplu, confruntarea electorală e atât de importantă în Florida, un stat mare în care cei doi candidați sunt, practic, la egalitate. Cine câștigă Florida primește susținerea a 29 de electori. De exemplu, Biden poate ajunge la Casa Albă dacă la zestrea de electori pe care o are acum, din statele în care e câștigător clar, se adaugă Florida cu 29, și Arizona 11. Ajunge la 272 de electori și poate clama președinția SUA.

Cea mai importantă schimbare sesizată în ce privește susținerea lui Donald Trump în acest an e că a fost părăsit de electoratul de peste 65 de ani, unul mai conservator și care i-a adus victoria în 2016.

Joe Biden conduce cu 7 procente pe segmentul de alegători cu vârsta peste 65 de ani, conform unei medii a mai multor sondaje de opinie efectuate după data de 15 mai.

Trump l-a copiat pe Nixon, dar strategia nu are efect

În cinci luni se pot schimba multe. Strategia celor doi candidați trebuie să se adapteze la noua realitate. Ceea ce se și întâmplă.

ADVERTISING

Trump, în urma protestelor, a ales mesajul “lege și ordine”, dar acesta nu are efectul scontat. 

Mai mulți analiști consideră că preluarea strategiei lui Nixon folosită în 1968, când acesta din urmă critica demonstrațiile masive ale studenților împotriva războiului din Vietnam, nu mai e de actualitate.

"Este un mesaj izolat. Vorbește despre lege și ordine. Ultima dată când am auzit un candidat folosind în campanie această temă a fost în 1968. Retorica lui e veche de 50 de ani. Lumea s-a schimbat între timp. ... 40% din alegători îl susțin în orice condiții. Dar cu această sintagmă nu poți câștiga alegerile. Te poate duce la 45% și nu mai mult”, a declarat Frank Luntz, un sociolog republican care realizează focus grupuri pentru campania electorală a lui Donald Trump.

Un plan sofisticat care nu mai are impact

Donald Trump și William Barr, procurorul general al SUA, au dezvoltat o întreagă strategie pentru campania electorală în care condamnă FBI că a încălcat legea în ancheta legată de colaborarea unor apropiați ai lui Trump cu reprezentanți ai Rusiei.

Acest atac politic și juridic la adresa FBI ar fi atras atenția opiniei publice în condiții normale, dar acum, într-o societate lovită de epidemie și tensiuni rasiale, nu mai are un impact important.

Susținut de republicani pentru că nu au o altă variantă

În ce privește sondajele de opinie, acestea se fac în număr mare la nivelul SUA, dar la nivelul statelor sunt mult mai rare și imprecise.

Din acest motiv, mai ales în statele cele mai disputate, datele disponibile sunt extrem de puține și imprecise. Dar comparând evoluția popularității lui Donald Trump se poate trage concluzia că acesta se află într-o situație mult mai dificilă acum decât la începutul anului.

Mandatul președintelui SUA este de patru ani, iar Donald Trump, ca președinte în funcție, pornea ca favorit în ce privește obținerea celui de-al doilea mandat. Actualul președinte se bucură de susținerea republicanilor, în principiu pentru că nu au unde să se ducă, societatea fiind extrem de polarizată.

“Nu mai există niciun teren liber unde să alergi. Cred în continuare că nu există cu adevărat niciun avantaj politic dacă fugi de [Trump]. Nu câștigi nimic și provoci mânia nu numai a președintelui, dar și a oamenilor care îl susțin”, a declarat Brendan Buck, consultant republican.

Singurul republican care a ales calea de a-l critica pe Trump este fostul candidat la președinție Mitt Romney, senator de Utah. Acesta vizează o nouă candidatură după un posibil eșec electoral al actualului președinte.

Miza alegerilor din 3 noiembrie este una globală. În funcție de cine va câștiga acest scrutin lumea va merge într-o direcție sau în alta. Pe cea a lui Trump o cunoaștem.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇