Kamala Harris, o alegere curajoasă

Kamala Harris, o alegere curajoasă

Kamala Harris este candidata democraților pentru funcția de vicepreședinte. Joe Biden și-a asumat o decizie istorică, dar și niște riscuri.

În ultimele săptămâni, întrebarea cine va fi candidatul democraților la funcția de vicepreședinte a agitat spiritele aproape la fel de mult ca disputele privind candidatul pentru cursa prezidențială.

Ghicitorile de acest fel le-ar fi plăcut până și britanicilor de la casele de pariuri unde se speculează despre numele viitorilor bebeluși din familia regală.

Alegând-o pe Kamala Harris, Biden și consilierii săi au optat în favoarea unei femei care făcea parte de la bun început din grupul candidaților cu cele mai bune șanse. 

ADVERTISING

Este și o alegere riscantă. Senator din California, care a renunțat în decembrie 2019 la o candidatură proprie la președinție, s-a remarcat în cadrul dezbaterilor dinaintea alegerilor preliminare în special prin atacuri dure la adresa lui Biden.

Kamala Harris i-a reproșat lui Biden că nu s-ar fi distanțat în mod suficient de foști colegi din Senat care ar fi sprijinit, pe vremuri, segregarea rasială din SUA. 

Au existat și alte cazuri în care un rival din timpul alegerilor preliminare să fie desemnat mai târziu candidat la funcția de vicepreședinte (așa-numitul "running mate"). Cariera lui Harris de până acum le oferă adversarilor ei însă o serie de aspecte pe baza cărora ar putea să o atace.

ADVERTISING

Din perspectiva criticilor ei, Kamala Harris a avut o atitudine prea dură și nu întotdeauna dreaptă în lupta împotriva criminalității, în perioada în care era procuror general în California.

I s-a reproșat deja în timpul campaniei dinaintea alegerilor preliminare, când Harris încerca să obțină candidatura la președinție din partea democraților, că biroul pe care l-a condus nu ar fi investigat suficient unele cazuri în care persoane de culoare au murit împușcate de poliție.  

Din acest motiv, ea poate fi un risc pentru Biden

Nu numai echipa lui Donald Trump va recurge la trecutul ei pentru a o critica. Și democrații din spectrul de stânga, care oricum nu-l prea agreează pe Biden, nu văd cu ochi buni încercarea lui Harris de a se prezenta, ulterior, drept "juristă progresistă". 

ADVERTISING

Cu toate acestea, decizia în favoarea lui Harris a fost o mutare inteligentă din partea lui Biden.

Fosta procuroare e charismatică și are talent retoric, va putea să trezească mai mult entuziasm în rândurile electoratului democrat.

Harris este prima candidată de culoare pentru funcția de vicepreședinte din partea unuia din cele două mari partide din SUA. Un moment istoric pentru o țară în care rasismul și discriminarea sistematică a afroamericanilor sunt unul dintre subiectele principale ale dezbaterilor publice actuale.

Desigur, Biden speră să obțină astfel și mai multe voturi din partea alegătorilor de culoare. 

Dacă devine președinte al Statelor Unite, Biden oricum nu va avea parte, probabil, decât de un singur mandat, din cauza vârstei sale înaintate.

Mulți se așteaptă ca el să deschidă calea pentru vicepreședinte. Astfel, Kamala Harris ar putea avea șansa să devină prima femeie la cârma Statelor Unite.

Dar toate acestea țin încă de domeniul previziunilor pe termen lung. Acum, echipa Biden-Harris se concentrează asupra alegerilor din noiembrie. 

Carla Bleiker


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇