Agenții FBI au ascuns documente cheie din dosarul Rusia-alegeri SUA, de teamă să nu le descopere Trump

Agenții FBI au ascuns documente cheie din dosarul Rusia-alegeri SUA, de teamă să nu le descopere Trump

Agenții FBI au ascuns documente din dosarul ingerințelor ruse în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, de teamă ca Donald Trump să nu le descopere.

Dezvăluirea este făcută de CNN, care citează un fragment din ”True Crimes and Misdemeanors: The Investigation of Donald Trump”, semnată de Jeffrey Toobin.

În orele după ce președintele Donald Trump l-a concediat brusc pe directorul FBI James Comey, pe 9 mai 2017, foștii săi subordonați au început să se întrebe ce mai poate urma după acea decizie.

Ar putea Trump să demită și mai mulți oameni? O să închidă ancheta privind ingerințele Rusiei în alegeri? Ar putea Trump să închidă investigația asupra lui Michael Flynn, consilierul de securitate națională al lui Trump?

ADVERTISING

Ce spun republicanii bogaţi care plătesc pentru înlăturarea lui Trump la prezidenţiale

Măsuri extraordinare

Având aceste îngrijorări, agenții FBI au luat măsuri extraordinare pentru a proteja dosarul Rusia - Trump. Au ascuns documente de președinte.

La scurt timp după ce Trump și-a preluat mandatul, Comey a avut o primă întâlnire cu liderul SUA. Atunci directorul FBI, Comey a început să aibă suspiciuni privind comportamentul lui Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă ar fi cerut ”loialitate” și chiar a vrut să închidă investigația asupra lui Flynn.

Discuțiile dintre Comey și Trump erau atât de ciudate, încât fostul director al FBI a decis să scrie rezumate după fiecare întrevedere cu președintele american. După ce termina discuția cu Trump, el își împărțea notițele și cu alți oficiali de top din FBI.

ADVERTISING

Ulterior, Comey a fost concediat. Așa că s-a pus întrebarea ”ce se întâmplă cu notițele despre discuțiile cu președintele”?

Donald Trump și Vladimir Putin au discutat la telefon despre controlul armamentului nuclear și relaţiile comerciale

Ce s-a întâmplat cu rezumatele

Decizia a ajuns pe masa lui Andrew McCabe, care era adjunctul lui Comey, deci devenise director al FBI după ce fusese demis Comey.

McCabe considera și el comportamentul lui Trump ”suficient de problematic” pentru a fi investigat pentru o eventuală obstrucționare a justiției. Astfel, el a cerut echipei sale să deschidă un dosar penal.

ADVERTISING

Din cauza ritmului alert în care s-au desfășurat evenimentele, McCabe nu avea de unde să știe cât va ocupa postul de director al FBI, deci planul lui a fost să strângă cât mai multe dovezi.

Cel mai important, el le-a spus agenților anchetatori să plaseze notițele lui Comey în SENTINEL, software-ul FBI de gestionare a cazurilor. McCabe știa că, odată ce documentele erau în sistem, erau aproape imposibil de eliminat. Cu notițele lui Comey în sistem, anchetatorii erau siguri că aveau acces la ele - chiar dacă McCabe însuși ar fi plecat din poziția de director în cele din urmă.

Trump invocă pentru prima dată amânarea alegerilor: Vor fi cele mai inexacte şi mai frauduloase din istorie

Pași extra

Oficialii FBI au mers chiar mai departe. Odată ce McCabe a devenit director, angajații Biroului au devenit atât de îngrijorați că Trump va încerca să închidă ancheta, încât au secretizat cel puțin trei copii ale unor documentele-cheie, inclusiv rezumatele lui Comey.

Ei le-au pus în locații diferite ale FBI. Agenții au vrut să se asigure că, în cazul în care Trump decide să pună capăt acestor anchete, documentele sunt păstrate și pot fi distribuite la nevoie.

Pe 17 mai, la opt zile după ce Trump l-a concediat pe Comey, Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general american, a anunțat că l-a numit pe Robert S. Mueller III, directorul FBI din 2001 până în 2013, pentru a ocupa funcția de procuror special în dosarul Trump - Rusia.

Rosenstein i-a acordat lui Mueller un mandat larg - să investigheze legăturile dintre campania electorală a lui Trump și Rusia, precum și orice aspect care urma să apară în urma anchetei sale.

În cele din urmă, echipa lui Mueller a intrat în posesia notițelor lui Comey și s-au dovedit a fi dovezi importante în raportul pe care Mueller l-a depus doi ani mai târziu.

După cum Mueller a aflat ulterior și a și inclus în raportul său, Trump chiar voia să-l concedieze pe procurorul special

Așa se face că suspiciunile inițiale ale FBI, despre intențiile reale ale președintelui, au fost întemeiate.

Citește și:

Trump critică Fox News: Au uitat complet cine i-a adus acolo unde sunt.

Twitter retrage o postare a președintelui Trump.

Germania: Nicio şansă ca Rusia să revină în curând în G7, așa cum a cerut Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇